Koalicija NADA (foto: Kolubarske.rs)
Koalicija NADA (foto: Kolubarske.rs)
20.10.2021, 10:11

Neko izvan i iznad SNS uticao je na izbornu atmosferu u Mionici

č: | fb:

Na izborima u Mionici nije bilo sirovih i surovih napada na građane i birače kao što se to dešavalo u prethodnim izbornim ciklusima širom Srbije, ali se desilo nešto perfidnije u čemu je učestvovao neko izvan i iznad Srpske napredne stranke, čulo se na konferenciji za novinare Srpske koalicije NADA povodom lokalnih izbora održanih u nedelju u Mionici.

 

"Na jedan perfidan način stvorila se atmosfera koja je protiv svih, mislim da je najviše protiv onih koji vladaju u Mionici. Neko izvan Mionice, čak mislim izvan SNS odlučio je da postavi za cilj, moram reći, malo bezobrazno visok cenzus od 75 posto glasova na izborima. Pričalo se o tome da imaju zadatak da lestvicu podignu do tog procenta. Zamilsite da na izborima odredite bilo kome tako visok cenzus",  rekao je Mirko Jović, potpredsednik Izvršnog odbora Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije.

 

On je naveo da 47 posto osvojenih glasova birača obezbeđuje apsolutnu vlast, otuda se postavlja logično pitanje zašto bi "neko nekoga terao da raznim neprimerenm stvarima juri neki rezultata od 75 posto".

 

"Neću da pričam o tome da je neko pokrao izbore, jer nije bilo materijalnih dokaza za to, ali ukupna atmosfera koju smo videli u proteklih mesec i po dana može da svedoči o nekim stvarima koje su neprihvatljive za budućnost na političkoj sceni Srbije. Naime, imam utisak da nisu problem SNS kao vladajuća stranka ni aktuelni predsednik Mionice", rekao je Jović.

 

Na pitanje novinara ko je to izvan, mimo i iznad SNS mogao uticati na izbornu atmosferu u Mionici, Mirko Jović nije konkretno odgovorio, ali je rekao da ukupan državni aparat i politički sistem u Srbiji nije potpuno pod kontrolom vladajuće stranke.

 

"Otvorio se proces u okviru njihove stranke, otvorio se proces u okviru koalicije, ima čak najava sudskih procesa protiv ljudi koji su u samom vrhu državnog aparata i koalicije koja vlada. Više je nego jasno da su tu razne frakcije i razni interesi. Sve više se to prenosi na medije i na nas, građane, umesto to da se reši u okviru institucija i njihovih političkih partija", rekao je Jović.

 

Prema njegovim rečima, na najavljenoj Skupštini SNS, moraće da se opredele koja je to grupacija i koji ideološki profil će voditi stranku, samim tim i zemlju u budućnosti.

 

"Izbori u aprilu će tome pomoći, verovatno da i njihova koalicija neće izgledati ovako kako sada izgleda. Uz to, veliki je i uticaj i stranaca u Srbiji, i to ne samo na privredu, nego i na sektore bezbednosti, vojske, prosvete, kulture, zdravstva..., čak neprihvatljivo veliki uticaj, otuda smo u sutuaciji da ćemo morati svi zajedno da se izborimo za više slobode", poručio je Mirko Jović.

 

Na mioničkim izborima Srpska koalicija NADA, koju čine DSS, POKS i veliki broj udruženja, osvojila je nešto manje od pet odsto glasova i dva odbornička mandata u Skupštini opštine Mionica.

 

"Nismo nezadovoljni sa ovih pet odsto, ali znamo da je naš rezultat dvocifren", rekao je Jović i dodao da je izlaznost na izborima u Mionici, koja je bila oko 70 odsto, "malo naduvana" i da bi u objektivnim uslovima NADA osvojila dvocifren procenat glasova.

 

Jović je rekao da je Mionica mala opština, ali i tipično mesto koje može da svedoči o najkrupnijim procesima koji su se dešavali u politici Srbije u poslednjih 140 godina. "Zato to nisu bili obični lokalni izbori, i zato se desilo da u Negotinu izlaznost bude 39 posto, a u Mionici 70 posto. To je vrlo interesantno, ista država, isti narod, iste političke partije, a u jednoj opštini skoro duplo mnaja izlaznost", naveo je Mirko Jović, potpredsednik Izvršnog odbora Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 21 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 23 sati 16 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...