Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
27.10.2021, 06:50

U Parku Pećina pored seče 473 obolela stabala u planu je i pošumljavanje

č: | fb:

U Parku Pećina do marta 2025. godine biće posečeno 473 obolela stabla, a istovremeno je neophodno posaditi nova, pokazuje Elaborat o vizuelnoj proceni zdravstvenog stanja stabala u park-šumi Pećina uz predlog mera sanacije za svako pojedinačno stablo, koji su uradili stručnjaci u oblasti zaštite šuma sa Šumarskog fakulteta u Beogradu, a koji je u utorak prezentovan javnosti.

 

Ekipa stručnjaka, koje je angažovalo preduzeće "Foresting" iz Beograda, je utvrdila da je "zdravstveno stanje u park-šumi Pećina jako nezadovoljavajuće i da je neophodno rekonstruisati i unaprediti stanje drveća".

 

Inženjer šumarstva Ljubomir Popara je rekao da je poražavajuće zdravstveno stanje stabala u Parku Pećina.

 

"Ovo da nije započeto i da nije konstatovano stanje, ja bih smeo da potpišem da u roku od pet godina nijednog bora ne bi bilo. Ideja je da se u prvoj fazi ukloni ono što je najurgentnije, ono što je pitanje dana kada će pasti, a da se odmah posle toga nadomesti taj broj, da bismo u drugoj fazi imali malo više komocije za nabavku i odabir kvalitetnih sadnica", rekao je Popara.

 

Elaboratom su predviđene dve faze seče, koje su podeljene na po tri podfaze, rečeno je na prezentaciji.

 

Prva faza A podrazumeva uklanjanje 117 stabala i predviđeno je da to bude završeno do juna 2022. godine; prva faza B - 144 stabala do marta 2023. godine i prva faza C - 16 stabala do novembra 2023. godine.

 

Druga faza A-12 stabala do marta 2024. godine; druga faza B-18 stabala do novembra 2024. godine i druga faza C-166 stabala do marta 2025. godine.

Prezentacija Elaborata

Prezentacija Elaborata (Foto: Kolubarske.rs)

 

Inženjer šumarstva Đorđe Čolić, zaposlen u preduzeću "Agrorazvoj – valjevske doline", navodi da je pored seče obolelih stabala u planu i pošumljavanje.

 

"U prvoj fazi A se uklanjaju suva, bolesna i prevršena stabla. Mi ćemo već od polovine novembra aktom donacije Gradske uprave Valjeva posaditi 250 sadnica autohtonih lišćara, na površinama koje su nam već dostupne u Parku Pećina i time uticati na pošumljavanje. Što se tiče prve faze A, treba pošumiti sa još oko 90 sadnica do jeseni, što je ukupno za tu fazu preko 340 sadnica. To su zdrave i sertifikovane sadnice, koje će krasiti naš park", rekao je Đorđe Čolić.

 

Dodao je da je Park Pećina simbol Valjeva, te da će se boriti da ga sačuvaju, i to je njihov cilj.

 

"Zdravstveno stanje stabala u Parku Pećina nije dobro i to ovaj Elaborat vrlo jasno i detaljno pokazuje. Sva stabla su numerisana i upisana sa predloženim merama nege i analizom njihovog zdravstvenog stanja. Ukupan broj stabala koji je ušao u elaborat je 1075. Ekipa stručnjaka je bila na terenu, analizirala je i zdravstveno stanje svih stabala je zabeleženo u Elaboratu, a ono nije dobro naročito crnih borova, topole i javora", rekao je Čolić.

 

Inženjer šumarstva Dragić Tomić rekao je da je Pećina na "respiratoru", te da se ne zna šta je preče uraditi, ali će, kako je naglasio, sve učiniti da se Pećina sačuva.

 

"Problem je veoma kompleksan, ali najlakše je problem odložiti i ostvaiti ga mlađima koji dolaze, pa šta bude. Ovde se treba suočiti sa problemom koji jeste, a problem je stvarno veliki i treba krenuti polako u rešavanje. Elaborat je izuzetno korektno odrađen, i osnova je za dalji rad, da počnemo korak po korak, da spasimo ono što se spasti može. Mi moramo da napravimo takvu šumu koja će da bude dobra za sport i rekreaciju – rekao je Tomić.

 

Direktor "Agrorazvoj- valjevske doline" Dragutina Kuzmanovića je naglasio da je izrada Elaborata bila neophodan, jer je situacija u parku Pećina urgentna.

 

"Moram da napomenem da preko 30 godina grad Valjevo nije doneo planski dokument koji je vezan za šume Valjeva. Došli smo u situaciju da stabla padaju na automobile u pokretu, dva puta se desilo da su pala i na dečji park, sreća što se to desilo u toku noći. Ovih dana smo završili i Plan sanacije koji će biti poslat Upravi za šume na odobrenje, kako bi mogao da se realizuje. U javnosti se moglo čuti pitanje kako sme da se radi Plan sanacije, a da prethodno nije usvojen Plan gazdovanja šumama, odnosno desetogodišnji Plan gazdovanja šumama grada Valjeva. Sada je izrada i tog plana pri kraju, tako da će u toku sledeće godine svakako biti završen", kazao je Kuzmanović.

Park Pećina

Park Pećina (Foto: Đorđe Đoković)

Park Pećina postoji 154 godine

 

Park Pećina  zasađen je i pošumljen zahvaljujući predsedniku valjevske Opštine Radovanu Laziću i garnizonu srpske vojske 1867. godine na površini od 20 hektara. Prvobitno su bili posađeni topola i lipa, a tek 1907. godine pošumljen je borovima i smrčama.

 

Posle Drugog svetskog rata park je obnovljen i predat na korišćenje 7. jula 1948, tada je izgrađena i kafana sa terasom ispod platana kod Pivare. Takođe, predsednik Valjeva Radovan Lazić je pošumio i park "Vidrak", a tek 1904. godine učenici Valjevske gimnazije su presekli staze u tom parku, a 1927. godine pošumljen je borovinom.

 

U julu 1964. godine na sednici Skupštine opštine Valjevo doneta je odluka o proglašenju šuma "Pećina" i "Vidrak" za prostor sa posebnom namenom. U oktobru 1972. usvojen je detaljan urbanistički plan Parka Pećina.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 18 sati 46 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 21 sati 23 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara