Cvće na spomen groblje iz Prvog svetskog rata (foto: Kolubarske.rs)
Cvće na spomen groblje iz Prvog svetskog rata (foto: Kolubarske.rs)
11.11.2021, 11:02

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

č: | fb:

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u spomen na sve nevino stradale u Srbiji, je državni praznik i obeležava se širom zemlje nizom manifestacija.

 

U Valjevu su u 11.00 časova na Novom groblju predstavnici Vojske Srbije i grada Valjeva položili cvće na spomen groblje iz Prvog svetskog rata. U ime Grada cveće su položili predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić i njen zamenik Viktor Mićić.

 

"U Prvom svetskom ratu srpska vojska je dala nemerljiv doprinos, i na ovom mestu mi danas odajemo priznanje, prvenstveno, našim precima koji su u Velikom ratu dali svoj život i postavili temelj nove slobodne Srbije", rekao je Mićić.

Delegacija grada Valjeva

Delegacija grada Valjeva (Foto: Kolubarske.rs)

 

Delegacija Vojske Srbije

Delegacija Vojske Srbije (Foto: Kolubarske.rs)

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum. 

 

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

 

Cvet "Natalijina ramonda"

 

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, a ovu biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovća.

 

Reč je o endemskoj vrsti zapadnog Balkana, a osim u Srbiji, raste samo u Makedoniji i Grčkoj. Nalazi se na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je strogo zaštićena vrsta.

 

Ono što čini ovu biljkom specijalnom jeste da čak i kada se potpuno osuši, Natalijina ramonda može ponovo da oživi kada se zalije. Zato se često koristi ovaj cvet kako bi se pronašla simbolika sa srpskim narodom i vojskom koja je tokom Prvog svetskog rata pretrpela ogromne gubitke ali je uspela da se uzdigne i da veliki doprinos u savezničkoj pobedi nad Nemačkom i Austro-Ugarskom. 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 24 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 21 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara