Raskrsnica ulica Vladike Nikolaja, Sinđelićeve i Železničke (foto: Đorđe Đoković)
Raskrsnica ulica Vladike Nikolaja, Sinđelićeve i Železničke (foto: Đorđe Đoković)
16.11.2021, 07:50

NIS-ova pumpa iz Tešnjara se seli blizu Doma zdravlja?

č: | fb:

Kompanija NIS a.d. izgradiće benzinsku pumpu u blizini Doma zdravlja, na raskrsnici ulica vladike Nikolaja, Sinđelićeve i Železničke, sudeći prema urbanističkom projektu koji je pokazan na konferenciji za novinare Gradskog odbora Narodne stranke (NS).

 

Potpredsednik GrO NS Goran Gavrilović rekao je da je naručilac i investitor tog urbanistikog projekta NIS a.d, a obrađivač projekta je Javno preduzeće "Urbanizam" - Kragujevac. Gavrilović je naglasio da su u ovom poslu sporne dve stvari; prva je lokacija, a druga je svojina, s obzirom na to da je ta lokacija u vlasništvu grada Valjeva. On navodi da je potpuno normalno da neko planira da izgradi neki objekat, halu ili zgradu na svom imanju, ali je potpuno nenormalno da neko planira izgradnju pumpne stanice na tuđoj svojini.

 

- Kako je moguće da je preduzeće NIS i JP "Urbanizam"- Kragujevac ušlo u realizaciju projekta bez prava svojine na tuđem. Slikovito, to je isto kao kad bi neko srušio vašu kuću, iselio vas i tu podigao neki objekat, zgradu, restoran. To je protivzakonito. Prvo što se traži je dokaz svojine, dokaz vlasništva ili saglasnost vlasnika. Otuda pitamo gradske vlasti da li je preduzeće NIS dobilo saglasnost za ovaj urbanistički projekat - bilo je jedno od pitanja koje je postavio Gavrilović.

 

Takođe je upitao da li je tačno da će benzinska pumpa, nekadašanjeg "Jugopetrola", poznata kao "Gradac 1", koja se nalazi na ulazu u Tešnjar, biti izmeštena upravo na pomenutu lokaciju raskrsnice "duplih traka", Sinđelićeve i Železničke ulice? Naglasio je da Narodna stranka podržava iseljenje pumpe sa početka Tešnjara iz centra grada, ali je protiv toga da ponovo bude u centru grada, i to u blizini Doma zdravlja jer lokacija obuhvata parcele gde se nalzi nekoliko lokala u Železničkoj ulici, ali i i deo parkinga. "Da li se gradska vlast na taj način bori protiv aerozagađenja, tako što će benzinsku pumpu ponovo smestiti u centar grada?", upitao je potpredsednik GrO NS.

Goran Gavrilović

Goran Gavrilović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gavrilović je još upitao da li je upravo realizacija ovog urbanističkog projekta jedan od razloga za smenu javnog pravobranioca?

 

- Gradske vlasti poklanjaju imovinu i nemačkim investitorima, zašto onda nije poklonila negde u Industrijskoj zoni i NIS-u, ruskom investitoru, pa da imamo pumpu dole van grada. Nemačka firma "Bizerba" je dobila na poklon tu imovinu i sasvim je logično da je i NIS dobije s obzirom na to da će isti broj radnika raditi i u "Bizerbi" i na NIS-ovoj pumpi -  zaključuje Goran Gavrilović.

 

On se zahvalio savesnim građanima koji im prijavljuju "ovakve anomalije u društvu".

 

- Ono što smo dobili, a vezano je za ovu temu, je upozorenje da firme jednog gradskog većnika imaju interes od ovog plana izmeštanja benzinske pumpe, jer će na mestu sadašnje pumpe u Gradcu biti građena takozvana "Kapija Tešnjara" i da će to raditi njegove firme. Kasnijim istraživanjem smo upravo i došli do ovog urbanističkog projekta - rekao je potpredsednik GrO NS Goran Gavrilović.

 

 

Aktuelno