OŠ Milovan Glišić (foto: Đorđe Đoković)
OŠ Milovan Glišić (foto: Đorđe Đoković)
17.11.2021, 08:02

Objekat stare Šeste škole ipak u igri za vrtić

č: | fb:

Pre šest meseci gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković izjavio je da zgrada stare Šeste škole neće biti adaptirana u vrtić, kao što je to planiralo bivše gradsko rukovodstvo, odričući se već urađenog projekta.

 

"Sagledali smo sve i zaključili da je izgradnja novog obdaništa ipak bolja opcija. Što se tiče objekta stare škole 'Milovan Glišić', sigurno ćemo pronaći neko adekvatno rešenje. Možda upravo ono što je ministar Branko Ružić nagovestio da Valjevo bude unverzitetski centar, pa zašto to ne bio bio objekat koji će se koristiti u te svrhe", rekao je u maju Gojković.

 

Međutim, samo tri meseca nakon te izjave gradsko rukovodstvo se predomislilo i odlučilo da ipak u "igru za vrtić vrati i stari školski objekat". Raspisana je javna nabavka usluga izrade tehničke dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju sa promenom namene starog objekta Šeste škole u kombinovanu dečju ustanovu. Posao vredan oko milion dinara sa PDV-om dobila je firma iz Jagodine "Domus inženjering". Nejasno je zbog čega je raspisana ta javna nabavka s obzirom na to da postoji projekat rekonstrukcije i adaptacije starog objekta Šeste škole, koji je početkom prošle godine uradila za blizu 1,3 miliona dinara ista firma iz Jagodine.

 

Gradonačelnik Lazar Gojković kaže da taj projekat nije u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolske ustanove. Objašnjava da je, prema Pravilniku, maksimalan kapacitet za boravak dece u jednom vrtiću 270, a da je u projektu planirano preko 500 mališana. "Ja sam u Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nosio taj projekat, ali nismo dobili saglasnost te smo morali da radimo novu dokumentaciju u skladu sa Pravilnikom", rekao je Gojković.  

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

Na naše pitanje da li to znači da će projekat koji je urađen pre više od godinu i po dana, i koji je plaćen blizu 1,3 miliona dinara, biti bačen, gradonačelnik kaže da "verovatno neće, možda će nešto biti iskorišćeno prilikom izrade novog projekta koji će biti u skladu sa Pravilnikom o maksimalnom broju dece u jednom objektu".  

 

I rekonstrukcija starog objekta i izgradnja novog vrtića

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potvrdio je za Kolubarske.rs da će grad Valjevo za sredstva Svetske banke konkurisati sa dva projekta: adaptacija zgrade stare Šeste škole i izgradnja novog objekta. Dodaje da ukoliko sredstva budu odobrena samo za jedan, postoji realna mogućnost da će drugi projekat biti finansiran novcem iz gradske kase.

 

"Nadam se da ćemo proći sa oba. Možda ne u isto vreme, ali ćemo se truditi da za oba projekta obzbedimo novac preko Ministastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ukoliko u tome ne uspemo moramo naći rešenje. Možda Grad obezbedi novac u budžetu, jer sa ta dva nova vrtića mi ćemo rešiti problem liste čekanja za upis dece u Predškolsku ustanovu", rekao je Lazar Gojković.

 

Izgradnja novog vrtića najavljena je u maju ove godine prilikom posete Valjevu Branka Ružića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. On je rekao da će, ukoliko Svetska banka da novac, a Grad na vreme obezbedi građevinsku dozvolu i neophodnu dokumentaciju, i ako sve odluke budu donete u razumnom roku, Valjevo dobiti novi vrtić. 

 

Tada je obelodanjeno da je projekat za novi vrtić Valjevo dobilo na poklon od grada Beograda. Urađen je pre više od deset godina za jednu lokaciju u prestonici koja je identična lokaciji koju je Grad opredelio ispod Vatrogasnog doma na padini prema Naselju Sretena Dudića, međutim neophodno je bilo uraditi neke izmene, otuda je u aprilu raspisana javna nabavka za izradu urbanističko-projektne dokumentacije za izgradnju kombinovane dečje ustanove u naselju Peti Puk. Nosilac posla je beogradska firma "Arhitekta7".

 

Lokacija za novi vrtić

Lokacija za novi vrtić (Foto: Đorđe Đoković)

Ukoliko projekti "prođu" u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Valjevo će dobiti dva nova vrtića u kojima će mesta biti za preko 500 mališana čime će biti rešen višegodišnji problem nedovoljnog kapaciteta valjevske Predškolske ustanove.

 

Beše i TIC u staroj Šestoj školi

 

Nije ovo prvi put da gradska vlast luta u traganju za "najboljim rešenjem" za objekat Šeste škole, koji je napušten već dve godine, i da ide od ideje do ideje bez jasnog plana i cilja. Pre četiri godine bila je ideja da se, nakon preseljenja u novi objekat, stara škola adaptira i da tu bude smešten Tehnološki inovacioni centar ili TIC za koji je, kako se tada tvrdilo, Republika Slovenija opredelila sredstva iz svog budžeta. Projekat za TIC je urađen i plaćen oko 2,5 miliona dinara bez PDV-a, i završio je u nekoj fioci.

 

Vrlo brzo se od ideje TIC u staroj Šestoj školi odustalo jer se rodila nova. Pre tri godine, tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević, prilikom posete Valjevu, najavio je da će TIC biti u valjevskoj Tehničkoj školi.

 

Šarčević je tada još najavio da će kapacitet Predškolske ustanove biti povećan u prostoru stare Šeste škole, bivši hotel "Jablanica", koji je prešao u vlasništvo Države, biće adaptiran u učenički dom, a Istraživačka stanica Petnica će dobiti status republičke ustanove.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 34 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 44 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara