Spomenik Stevanu Filipoviću (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik Stevanu Filipoviću (foto: Đorđe Đoković)
15.09.2014, 11:09

Istorija od nas počinje

č: | fb:

Dan Valjeva, do 2001. godine, bio je 15. septembar - dan pobede nad fašizmom, koji je obeležavan svečarski, uz obaveznu akademiju, kada su dodeljivane Septembarske nagrade najboljim pojedincima i kolektivima u gradu. Igran je i tradicionalni Septembarski košarkaški turnir. Obavezno je bilo presecanje crvene trake. Bilo je pravilo da se za Dan grada 15. septembar izgradi i otvori neka nova građevina, fabrika, put, škola, zdravstvena ustanova... Tako je bilo i pre pedeset godina, kada je završena izgradnja solitera na trgu, koji je podignut za potrebe Skupštine Sreza Valjevo, a nakon ukidanja srezova 1967. zgrada je pripala Skupštini Opštine Valjevo. Hotel „Beli narcis” je otvoren, takođe za Dan Valjeva, 1965. godine. Pre dve decenije, 1994. godine Valjevcima je „poklonjena” preuređena Knez Miloševa ulica, tada najlepša ulica u gradu. Presecanje crvenih traka, uz važne goste, nastavljeno je sve do 2001. godine, kada su došle promene, a promene donele i nove, važnije i bolje datume.

Beležimo da je 1995. otvorena nova gradska pijaca, sledeće godine i Fabrika vode na Pećini. Čast i pažnju je Valjevu ukazao predsednik Vlade Srbije Mirko Marjanović, 1997. godine, koji j otvorio staklenu zgradu Doma penzionera i modernu digitalnu telefonsku centralu.

Valjevska železnička stanica, renovirana je 1998, kada je otvoren i Bulevar palih ratnika- južna gradska obilaznica. Te godine je postavljen i kamen temeljac za halu sa zatvorenim bazenom kod Poljoprivredne škole. Sledeće godine otvoreno je renovirano istočno krilo bolnice (kardiologija i urologija).

Dan Valjeva, 2000. godine, beše u znaku Septembarske nagrade Milutinu Mrkonjiću i Direkciji za obnovu. Otvorena je Zanusova fabrika pumpi i obnovljena zgrada stare bolnice.

Sledeće godine došle su promene. Nova DOS vlast odluči da se 15. septembra, umesto Dana oslobođenja od fašizma, obeleži godišnjica proboja Solunskog fronta. Istovremeno je u septembru te 2001. godine voljom skupštinske većine odlučeno da Dan Valjeva više ne bude 15. septembar, nego da se obeležava 20. mart, dan prvog oslobađanja Valjeva od Turaka u Prvom srpskom ustanku 1804. godine.

Izborom novog datuma Dana grada okončan je „lep običaj“ presecanja crvenih traka, a otpočeše podele. Od 2001. godine, 15. septembra, svake godine organizovane su dve odvojene svečanosti –  godišnjica proboja Solunskog fronta, na Vojničkom groblju i godišnjica oslobođenja Valjeva od fašizma, na Spomen groblju na Petom puku.

Borci NOR-a na Spomen groblju na Petom puku 66. godišnjicu oslobođenja Valjeva obeležili su uz opasku – Dok smo bili drugovi živeli smo kao gospoda, a sad kad smo gospoda živimo kao mučenici.

Dan Valjeva, ponovo 15. septembar?

Prethodnih godina, od kada je Dan Valjeva 20. mart, skoro da nije bilo „otvorenih“ građevina, crvenih traka... Obeležavan je svečanom akademijom i dodelom godišnjih  nagrada najuspešnijim pojedincima i kolektivima. Sve do prošle godine, kada je, po prvi put od kada je ustanovljen Dan grada bilo da je 15. septembar ili 20. mart, izostala godišnja nagrada.

Prošle godine, 31. januara, formirana je Komisija za izradu nacrta akta o promeni Statuta grada Valjeva, a najznačajnija promena je trebalo da se odnosi na promenu datuma obeležavanja Dana Valjeva. Vladajuća većina, predvođena socijalistima, predloži da se ukine 20. mart i ponovo vrati 15. septembar. Opet po istom sistemu – istorija od nas počinje. 

Aktuelno