Kampanja Pluća u Srbiji (foto: Kolubarske.rs)
Kampanja Pluća u Srbiji (foto: Kolubarske.rs)
20.12.2021, 08:14

Gradska uprava ignoriše predlog mera za smanjenje aerozagađenja

č: | fb:

Građanski savet za čist vazduh, koji je deo tima Zelena komuna 22, početkom novembra predao je u Gradsku upravu predlog mera za smanjenje aerozagađenja. "Međutim od čelnika lokalne vlasti još uvek nema odgovora, tako da nije poznato da li je predlog prihvaćen ili odbijen, i da li je uopšte razmatran", rekao je na konferenciji za novinare član Građanskog saveta za čist vazduh Vladimir Radosavljević iz Udruženja iRevolucija.

 

- U tom razdoblju od mesec dana, učestvovali smo u javnoj raspravi o Nacrtu odluke o budžetu Valjeva za 2022. godinu, gde smo pred gradonačelnikom i svim prisutnima spomenuli da treba da dobijemo odgovor na naš predlog mera i još ga nismo dobili. U petak, 17. decembra je bio poslednji dan za javnu raspravu, doduše putem e-maila, tako da smo i tu zakonsku proceduru ispoštovali, poslali smo naš predlog i očekujemo odgovor, nadam se vrlo brzo - rekao je Vladimir Radosavljević.

Zorica Vuković

Zorica Vuković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Članica Građanskog saveta za čist vazduh u Valjevu i članica tima "Zelena komuna 22", dipl. inženjer geologije Zorica Vuković, koja je 14 godina radila kao inspektor za zaštitu životne sredine, objasnila je da se predložene mere odnose na hitno smanjenje aerozagađenja u Valjevu, obaveštavanja građana o prekoračenjima i zaštitu zdravlja stanovnika.

 

- Naš predlog mera sadrži i finansijsku procenu koliko bi te mere koštale i nadamo se da će biti uvrštene u budžet za narednu godinu. To je negde oko 68 miliona dinara, ali moram da napomenem da je najvići deo, preko 50 miliona namenjen individualni lažištima i promeni energneta, odnosno tehničkoj i finansijskoj podršci građanima da uvedu zdravije energente. To je uvršteno i u državni program za vazduh na koji smo mi isto stavili primedbe, međutim, tamo se po našem mišljenju jako kasni, jer bi se tek 2024. godine počelo se tim, da bi se do 2030. izvršila zamena energenata u individualnim ložištima. Složićete se da je to za ovako alarmantno stanje jako daleko i neprihvatljivo - kazala je Zorica Vuković.

 

Ona se osvrnula na Arhusku konvenciju, odnosno na pravo učešća građana u donošenju odluka koje se tiču zaštite životne sredine i pravo na informisanost o stanju zagađenja životne sredine.

 

- Mi smo posle deceniju ipak u situaciji da ne učestvujemo mnogo u tome i da nam je to pravo uskraćeno. Gradskoj upravi smo ponudili partnerski odnos da participiramo u izradi Plana kvaliteta vazduha, predložena je tripartitna komisija i naše učešće, međutim i taj naš predlog je ostao bez odgovora - rekla je Zorica Vuković.

Vladimir Radosavljević

Vladimir Radosavljević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Radosavljević je najavio da će Građanski savet za čist vazduh ponovo uputiti predlog mera lokalnim vlastima sa procenom finansijskih troškova. 

 

- Zakon nalaže da oni moraju da angažuju nekoga iz građanskog sektora. Nezvanično znamo da će neko biti, neko se mora pojaviti, ali mi ne znamo ko će to biti. Mi nismo kontaktirani. Bitno je da kažem da smo mi ovo uradili mesec, mesec i po dana pre održavanja javne rasprave. Sami smo inicirali predlog za smanjenje aerozagađenja, dakle nismo čekali tu proceduru koja je ionako bila vrlo smušena poslednih par dana putem e-mailova i online portala - kazao je Radosavljević.

 

On je naglasio da za neke od predloženih mera uopšte nije neophodno budžetiranje, za neke je potrebna samo inicijativa Grada, a za pojedine uticaj nadležnog ministarstva.

 

Kampanja "Pluća u Srbiji"

 

Na konferenciji za novinare najavljeno je da će u Valjevu uskoro biti postavljen bilbord sa instalacijom pluća sa belom tkaninom i ventilatorom, koja sakupljaju zagađujuće čestice u vazduhu. U zavisnosti od nivoa aerozagađenja bela pluća će vremenom potamneti i pokazati kakav vazduh građani udišu.

 

Organizacija Kreni-Promeni je prošle godine u Beogradu pokrenula akciju postavljanja bilborda sa belim pamučnim plućima u okviru kampanje "Pluća u Srbiji". Akcija se proširila i na druge gradove u saradnji sa mrežom partnera širom Srbije, a u Valjevu sa udruženjem iRevolucija.

Marina Pavlic

Marina Pavlic (Foto: Kolubarske.rs)

 

Izvršna direktorka Kreni-Promeni Marina Pavlic, saopštila je da je upravo lansirana kampanja "Istina o zagađenju" kojom žele da skrenu pažnju na problem zagađenja vazduha. U okviru kapmanje posetiće 20 gradova u Srbiji, a Valjevo je četvrti grad u koji su došli i u kome će biti postavljen bilbord sa instalacijom pluća.

 

Prema njenim rečima, dozvolu za postavljanje bilborda koji treba simbolično da predstavi zagađenje vazduha u svakom mestu, od 20 gradova, dobili su samo u Užicu i tu je već postavljen bilbord.

 

 - Iskreno se nadamo da ćemo i u drugim lokalnim samouprvama dobijati ažurnije odgovore, pošto vidimo da odgovori institucija jako sporo stižu do nas - kazala je Marina Pavlic.

 

Što se Valjeva tiče plan je bio da se bilbord sa plućima postavi prekoputa Krušika, koji zvanično predstavlja najvećeg pojedinačnog aerozagađivača u gradu, ali od Gradske uprave nije dobijena dozvola za tu lokaciju.

 

Vladimir Radosavljević iz Udruženja iRevolucija je novinarima rekao da još uvek tragaju za lokacijom, postoje dve potencijalne, ali neće otkrivati to mesto sve dok ne budu postavili bilbord.

 

- Od Gradske uprave prvobitno nismo dobili odgovor, ali kada smo se pojavili rečeno nam je da su potrebne različite vrste dozvola za lokaciju prekoputa Krušika. Verovatno bi ova bela pluća postavljena na tom mestu bila najtamnija... Pošto je procedura jako dugačka, mi ćemo se potruditi da u narednih par dana promenimo lokaciju, tako da ćemo bilbord postaviti na privatnom posedu, a za to nije potrebna posebna dozvola - kazao je Radosavljević.

Kampanja Pluća u Srbiji

Kampanja Pluća u Srbiji (Foto: Kolubarske.rs)

 

Kampanja "Istina o zagađenju" je nastavak prošlogodišnje kampanje "Rešenje za zagađenje", a cilj je da se građanima skrene pažnja na problem aerozagađenja.

 

- Svesni smo da je zagađenje jako veliko, preko 15.000 ljudi godišnje umre od problema zagađenja, međutim o tome se malo priča, malo se o tome govori na javnim servisima. Ovom kampanjom konkretno želimo da izvršimo apel ka RTS-u, ka našem javnom servisu, da se priča više o problemu zagađenja, da se konkretno saopštava kada su prekomerna zagađenja vazduha kako bi građani širom Srbije o tome bili informisani - kazala je Marina Pavlic, izvršna direktorka Organizacije Kreni- Promeni.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 50 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 22 sati 45 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...