Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
06.01.2022, 08:02

Državna revizorska institucija: Grad Valjevo kršio zakone kod javnih nabavki i rashoda za zaposlene

č: | fb:

Državna revizorska institucija (DRI) je, u svom Izveštaju o reviziji pravilnosti poslovanja grada Valjeva u delu koji se odnosi na javne nabavke za 2019. i 2020. godinu i rashode za zaposlene za 2020. godinu kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, utvrdila brojne nepravilnosti i kršenje zakona.

 

Među javnim nabavkama koje nisu realizovane u skladu za važećim zakonskim propisima su usluge informisanja javnosti, usluge reprezentacije, nabavka radova na sanaciji, adaptaciji i rekonstrukciji Doma zdravlja, nabavka električne energije za javnu rasvetu i semafore, geodetske usluge, nabavka usluga zimskog održavanja puteva i ulica, rekonstrukcija depoa u Grabovici, izgradnja nove ulice Mirka Obradovića, investiciono održavanje puteva, izrada pešačkog mosta na reci Kolubari kod ulice Limske, rekonstrukcija objekta na osnovu projekta unapređenja energetske efikasnosti Doma za fizičku kulturu i rekreaciju Partizan, usluga merenja zagađenosti vazduha, projektovanje i izmeštanje stuba dalekovoda 220KW br. 227/1 TC "Bajina Bašta"- "Valjevo-3" - ponovljen postupak...

 

Kako se navodi u rezimeu Izveštaja DRI, gradonačelnik Valjeva je u 2019. godini izvršio rashode za ugostiteljske usluge u vrednosti od najmanje 1,19 miliona dinara bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke, a da nije postojao razlog za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama. Gradonačelnik je zaključio ugovore u iznosu od najmanje 321 milion dinara bez PDV, u kojima je u komisiju za javne nabavke imenovao lice koje nije zaposleno kod naručioca. Gradska uprava grada Valjeva je zaključila ugovore u iznosu od najmanje 326 miliona dinara bez PDV u postupcima javnih nabavki u kojima je konkursnu dokumentaciju pripremalo lice koje nije imenovano u komisiju za javne nabavke.

 

Gradonačelnik Valjeva je, kao naručilac, u komisijama za javne nabavke, za člana imenovao i lice koje nije zaposleno kod naručioca, i to osnivača Agencije za konsalting "A tender", Valjevo, iako je već imao službenika za javne nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

 

Gradonačelnik i Gradska uprava grada Valjeva su u 2019. i 2020. godini godini zaključili ugovore nakon sprovedenih postupaka javnih nabavki u kojima: 1) dodatni uslovi za učešće u postupku javne nabavke ograničavaju konkurenciju i diskriminišu ponuđače; 2) nisu određene količine usluga koji se nabavljaju; 3) tehničke specifikacije nisu određene na objektivan način, koji odgovara potrebama naručioca 4) nisu poštovali zakonske odredbe u postupku zaštite prava ponuđača; 5) odluke o dodeli ugovora, obaveštenja o zaključenom ugovoru i odluke o izmeni ugovora nisu objavljivali na način propisan zakonom; 6) nisu preuzeli sredstva finansijskog obezbeđenja i izvršili primopredaju izvedenih radova na način propisan ugovorom; 7) nisu dostavili tromesečne izveštaje u elektronskoj formi Upravi za javne nabavke.

 

U Izveštaju je navedeno da su direktni korisnici budžetskih sredstava Grada Valjeva u toku 2020. godine izvršili rashode za zaposlene u iznosu od najmanje 986 hiljada dinara na način koji nije u skladu sa zakonskim propisima.

 

Direktni korisnik budžetskih sredstava-gradonačelnik grada Valjeva je za plate i socijalne doprinose na teret poslodavca isplatio 864 hiljade dinara više po osnovu uvećanja plate od 30 posto.

 

Državni revizor ukazuje i na to da su glavnom urbanisti, imenovanom od strane Skupštine grada Valjeva, nepravilno utvrđeni koeficijent i osnovica za obračun i isplatu plate, kao izabranom licu. Osnovica za obračun i isplatu plate glavnog urbaniste počev od decembra 2020. godine utvrđena je u iznosu 12.193 dinara za izabrana lica, umesto 2.624 dinara za imenovana i postavljena lica, što nije u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije koji se odnosi na utvrđivanje osnovice za obračun i isplatu plate izabranih lica, postavljenih lica i zaposlenih u organima i službama lokalne vlasti, počev od plate za decembar 2020. godine.

 

Državna revizorska institucija je odgovornim licima grada Valjeva dala 14 preporuka da:

 

- sprovode postupke javnih nabavki, zaključuju ugovore i objavljuju podatke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama;

- rashode za zaposlene izvršavaju u skladu sa zakonskim propisima i

- uspostave adekvatan sistem finansijskog upravljanja i kontrole.

 

Najveći deo nepravilnosti koje je utvrdila i u svom izveštaju navela Državna revizorska institucija odnosi se na period kada je gradonačelnik Valjeva bio Slobodan Gvozdenović, a nečelnica Gradske uprave Jelica Tešić-Panjković. Jedan broj nepravilnosti odnosi se i na period aktuelnog gradonačelnika Lazara Gojkovića.

 

O nekoliko nepravilnosti koje se odnose na javne nabavke i kršenju zakona u postupcima javnih nabavki pisale su Kolubarske.rs tokom 2019. i 2020. godine.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 17 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 13 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...