Video nadzor (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Video nadzor (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
14.01.2022, 07:54

Valjevo na putu da postane "pametan grad" uz pojačan video nadzor

č: | fb:

Gradska uprava Valjeva je krajem novembra prošle godine objavila javnu nabavku "Integrisana rešenja za vanredne situacije, kontrolu i obaveštavanje", čija je procenjena vrednost 56.064.100 dinara

 

Predmet ove javne nabavke je postavljanje video nadzora za praćenje saobraćaja na prilaznim saobraćajnicama Valjevu, video nadzora centra grada, sistema za uzbunjivanje i sistema za sprečavanje vršnjačkog nasilja. U komunalnoj delatnosti planirano je uvođenje sistema pametnog upravljanja otpadom, video nadzor komunalnih vozila i osoblja, i sistem za pokazivanje zauzetosti parking mesta.

 

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedio je Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj nakon konkursa za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.

 

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji sredstva namenjena za podršku podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava koriste se za realizaciju projekata kojima se implementiraju nove tehnologije i aplikacije u okviru koncepta "pametnih i bezbednih gradova" u nekoliko oblasti.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs koji je cilj ovog projekta, vrednog preko 56 milina dinara, i od kakvog značaja je za Valjevo, načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić kaže da je specifični cilj projekta, koji grad Valjevo želi da postigne, povećanje stepena bezbednosti kao i efikasniji i kvalitetniji način života za svoje građane.

 

"Naseljavanjem stanovništva i dugogodišnjim razvojem grada kako u privrednom, finansijskom, kulturnom i sociološkom aspektu javili su su kao najznačajni problemi u bezbednosti, saobraćaju i zaštititi životne sredine – komunalni otpad. Ovim programom su sistematizovani  problemi po oblastima i dato je stablo rešenja iz kojih su proistekle aktivnosti kako upravljati ovim grupama problema. Koncept ovog programa ima za cilj da transformiše grad Valjevo u atraktivniju, održiviju i sredinu sa puno više mogućnosti za same građane. Takve sredine privlače građane i poželjnije su za njih. One ohrabruju aktivno učešće građana, privlače industriju kao što su start-apovi i strane investicije. Efekti koji će ostvariti realizacijom projekta su postavljanjem sistema za uzbunjivanje, sprečavanje vršnjačkog nasilja, praćenje saobraćaja na pristupnim putevima, upravljanje otpadom, nadzor komunalnih vozila i osoblja, praćenje zauzetosti parking mesta. Realizacijom projekta kroz postavljanje ovih sistema biće ostvareni u zadatim i predviđenim rokovima i imaće pozitivne efekte odnosno rezultate projekta kroz ostvarenje opšteg cilja i specifičnog cilja", navodi načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić u pisanom odgovoru.

 

Javnu nabavku "Integrisana rešenja za vanredne situacije, kontrolu i obaveštavanje", grad Valjevo je raspisao 25.11.2021. godine, a rok za podnošenje ponuda je bio 30.12.2021. godine. Prema dostupnim informacijama na Portalu javnih nabavki nema podatka da je ugovor zaključen.

 

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 49 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 49 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 21 sati 26 minuta

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...