Video nadzor (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Video nadzor (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
14.01.2022, 07:54

Valjevo na putu da postane "pametan grad" uz pojačan video nadzor

č: | fb:

Gradska uprava Valjeva je krajem novembra prošle godine objavila javnu nabavku "Integrisana rešenja za vanredne situacije, kontrolu i obaveštavanje", čija je procenjena vrednost 56.064.100 dinara

 

Predmet ove javne nabavke je postavljanje video nadzora za praćenje saobraćaja na prilaznim saobraćajnicama Valjevu, video nadzora centra grada, sistema za uzbunjivanje i sistema za sprečavanje vršnjačkog nasilja. U komunalnoj delatnosti planirano je uvođenje sistema pametnog upravljanja otpadom, video nadzor komunalnih vozila i osoblja, i sistem za pokazivanje zauzetosti parking mesta.

 

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedio je Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj nakon konkursa za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.

 

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji sredstva namenjena za podršku podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava koriste se za realizaciju projekata kojima se implementiraju nove tehnologije i aplikacije u okviru koncepta "pametnih i bezbednih gradova" u nekoliko oblasti.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs koji je cilj ovog projekta, vrednog preko 56 milina dinara, i od kakvog značaja je za Valjevo, načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić kaže da je specifični cilj projekta, koji grad Valjevo želi da postigne, povećanje stepena bezbednosti kao i efikasniji i kvalitetniji način života za svoje građane.

 

"Naseljavanjem stanovništva i dugogodišnjim razvojem grada kako u privrednom, finansijskom, kulturnom i sociološkom aspektu javili su su kao najznačajni problemi u bezbednosti, saobraćaju i zaštititi životne sredine – komunalni otpad. Ovim programom su sistematizovani  problemi po oblastima i dato je stablo rešenja iz kojih su proistekle aktivnosti kako upravljati ovim grupama problema. Koncept ovog programa ima za cilj da transformiše grad Valjevo u atraktivniju, održiviju i sredinu sa puno više mogućnosti za same građane. Takve sredine privlače građane i poželjnije su za njih. One ohrabruju aktivno učešće građana, privlače industriju kao što su start-apovi i strane investicije. Efekti koji će ostvariti realizacijom projekta su postavljanjem sistema za uzbunjivanje, sprečavanje vršnjačkog nasilja, praćenje saobraćaja na pristupnim putevima, upravljanje otpadom, nadzor komunalnih vozila i osoblja, praćenje zauzetosti parking mesta. Realizacijom projekta kroz postavljanje ovih sistema biće ostvareni u zadatim i predviđenim rokovima i imaće pozitivne efekte odnosno rezultate projekta kroz ostvarenje opšteg cilja i specifičnog cilja", navodi načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić u pisanom odgovoru.

 

Javnu nabavku "Integrisana rešenja za vanredne situacije, kontrolu i obaveštavanje", grad Valjevo je raspisao 25.11.2021. godine, a rok za podnošenje ponuda je bio 30.12.2021. godine. Prema dostupnim informacijama na Portalu javnih nabavki nema podatka da je ugovor zaključen.

 

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 3 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 20 sati

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 23 sati 1 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara