Glasanje (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Glasanje (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
16.01.2022, 07:12

Danas referendum o promeni Ustava Srbije

č: | fb:

Na referendumu, koji se održava danas, građani Srbije izjasniće se o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije, dokumentu koji se odnosi na ustavne odredbe o pravosuđu. "Cilj mu je da se obezbedi veća nezavisnost, efikasnost i odgovornost sudstva, veća samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, bolja zaštita prava građana i jačae vladnjavine prava. Akt o promeni Ustava isključivo se odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava", saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

 

Ovim Aktom predviđaju se dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija i garantuje se stalnost sudijske funkcije, odnosno obezbeđuje se da sudijska funkcija traje od izbora za sudiju dok sudija ne navrši radni vek. Razlozi da sudiji pre vremena prestane funkcija određeni su Ustavom, što znači da se zakonom ne mogu propisivati drugi razlozi za prestanak sudijske funkcije.

 

Predviđena je promena naziva najvišeg suda u Republici Srbiji, umesto Vrhovni kasacioni sud, on će se zvati Vrhovni sud.

 

Sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva. To znači da se ukida izbor sudija u Narodnoj skupštini. Prema predloženom Aktu, Visoki savet sudstva imaće 11 članova od kojih su šest sudije koje biraju sudije, četiri istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština i predsednik Vrhovnog suda, koji predstavlja sudsku vlast u celini. Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti više neće učestvovati u izboru sudija.

 

Akt o promeni Ustava predvi|đa organizacione promene koje bi trebalo da obezbede samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva. Predviđeno je da funkciju javnog tužilaštva obavlja vrhovni javni tužilac, glavni javni tužioci i javni tužioci. Glavni javni tužioci obavljaju funkciju sadašnjih javnih tužilaca, a zamenici javnih tužilaca postaće javni tužioci koji obavljaju funkciju javnog tužilaštva zajedno sa glavnim javnim tužiocima. Glavne javne tužioce i javne tužioce biraće Visoki savet tužilaštva, predviđa Akt o promeni Ustava.

 

Za razliku od važećih ustavnih odredbi, glavne javne tužioce više neće predlagati Vlada niti birati Narodna skupština. Vrhovnog javnog tužioca i dalje će birati Narodna skupština, ali na predlog Visokog saveta tužilaštva, posle sprovedenog javnog konkursa. Visoki savet tužilaštva biće samostalni državni organ koji obezbeđuje i jemči samostalnost javnog tužilaštva, vrhovnog javnog tužioca, glavnih javnih tužilaca i javnih tužilaca. Ovaj organ činiće 11 članova od kojih su pet javnih tužioci koje biraju glavni javni tužioci i javni tužioci, četiri istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština, vrhovni javni tužilac i ministar nadležan za pravosuđe, predviđa Akt o promeni Ustava.

 

U Valjevu će danas od 7 do 20 časova biti otvoreno 118 biračkih mesta na kojima će se građani izjašnjavati da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava.

 

Gradska izborna komisija obavestila je glasače da je zbog posledice požara promenjeno biračko mesto broj 30 – sala FK "Radnički", tako da će se glasanje odvijati u OŠ "Andra Savčić".

 

Republička izborna komisija pozvala je građane koji izlaze na referendum da se pridržavaju protivepidemioloških mera - da drže odstojanje od najmanje 1,5 metar, da izbegavaju nepotrebne kontakte, da nose zaštitne maske, da dezinfikuju ruke pre i posle glasanja i da se ne zadržavaju na glasačkom mestu nakon što glasaju.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 57 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara