Obdanište Zvončić (foto: Đorđe Đoković)
Obdanište Zvončić (foto: Đorđe Đoković)
02.02.2022, 08:10

Diskriminatorni odnos države prema 70 valjevskih vaspitača

č: | fb:

Sedamdeset vaspitača zaposlenih u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" u Valjevu, doškolovanih na Učiteljskom fakultetu u Užicu, koji već 12 godina pokušavaju da dobiju priznanje stečenog nivoa obrazovanja, upitilo je molbu premijerki Srbije Ani Brnabić da im pomogne u rešavanju njihovog problema.

 

Valjevski vaspitači u svom dopisu navode da osećaju i žive nepravdu kojoj su izloženi i mole premijerku da zaustavi diskriminaciju koja je "kroz sistem rada institucija pronašla put do vaspitača čije su odavno žrtve".

 

Suština problema je u tome da se valjevskim vaspitačima ne priznaju diplome stečene na Učiteljskom fakultetu u Užicu, dok su kolege, koje su se po istom studijskom programu i u isto vreme doškolovali na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, dobile potvrdu sa zvanjem master vaspitač.

 

"Upisali smo se na treću godinu akademskih studija u četvorogodišnjem trajanju, i položili 15 ispita razlike, ukupno sa diplomskim 35 ispita. Dobili smo diplomu, po tada važećem Zakonu o visokom obrazovanju, na propisanom formularu, ali bez ESPB bodova(Evropski sistem prenosa bodova). Obraćali smo se fakultetu u Užicu da nam izda potvrde o broju bodova i nivou obrazovanja, ali smo odbijeni. Već 12 godina čekamo da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donese konačni sud i razreši našu agoniju oko priznavanja našeg statusa", navode u dopisu koji su uputli premijerki Ani Brnabić.

 

Vaspitači skreću pažnju i na činjenicu da u mnogim predškolskim ustanovama u Srbiji to nije bila prepreka da, i bez potvrde o broju bodova, svoj kadar vrednuje i adekvatno prizna njihove diplome, poput Čačka, Pančeva, Užica, pa i u opštinama Kolubarskog okruga Osečini, Mionici, Lajkovcu.

 

"I kada je konačno grad Valjevo – osnivač Predškolske ustanove Milica Nožica odobrio sistematizaciju krajem 2021. godine isplivao je problem. Prema mišljenju sekretara valjevske Predškolske ustanove vaspitači koji su studije završili na Učiteljskom fakultetu u Užicu imaju prvi stepen obrazovanja, dok kolege koje su završile u Beogradu po istom studijskom programu na osnovu potvrde koju su dobili od svog fakulteta imaju drugi stepen obrazovanja i zvanje master vaspitač. Došlo je do diskriminacije na osnovu toga gde i na kom državnom fakultetu smo obrazovani", stoji u dopisu.

 

Vaspitači, koji su završili državni fakultet, naglašavaju da Beogradski fakultet svojim studentima, koji su završili po istom studijskom programu u istom vremenskom periodu, izdaje potvrdu sa pravnim tumačenjem i obrazloženjima Diploma, ESPB bodovima, a u skorije vreme izdaje i potvrde da su master vaspitači, dok je Užički fakultet, uz podršku Ministarstva prosvete, diskriminisao svoje studente odbijajući da im izda potvrde koje bi vaspitačima pomogle da regulišu svoj status.

 

"Oštećeni smo i diskriminisani po više osnova. Osnivač – grad Valjevo i Predškolska ustanova 'Milica Nožica' su dobili visoko obrazovni kadar koji ispunjava sve zahtevnije radne zadatke bez plaćanja. Mi imamo problem jer nam ne priznaju diplome, dok našim kolegama u drugim gradovima su priznate iste te diplome sa istog fakulteta", navode vaspitači.

 

U dopisu koji su uputili premijerki Srbije Ani Brnabić pitaju: po kom zakonu jedan fakultet – Beogradski izdaje potvrde o ekvivalenciji diploma, a Užički fakultet to odbija? Po kom osnovu vaspitači koji su završili u Beogradu imaju zvanje master vaspitač, a oni koji su završili u Užicu to zvanje nemaju? Zašto Fakultet u Užicu nije ugašen ako nije radio u skladu sa zakonom i tada bi svi studenti znali da su prevareni?

 

Molba za rešavanje prpblema upućena na više adresa

 

Sedamdeset vaspitača zaposlenih u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" u Valjevu uputili su dopise na brojne adrese sa molbom da im se pomogne u rešavanju ovog višegodišnjeg problema. Obraćali su se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, granskom sindikatu, dekanu Užičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, potom i zaštitniku građana, predsedniku Saveza samostalnih sindikata Srbije, i kada su njihove molbe ostale bez rezultata, obratili su se i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnaić.

 

Valjevski vaspitači su pisali i gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću sa molbom da im pomogne i da ih podrži u rešavanju dugogodišnjeg problema. Na kraju svog dopisa, u kome navode da su diskriminisani i da već 12 godina vode neuspelu bitku za priznavanje njihovih diploma, kažu da im je teško razumljiv stav gradskog rukovodstva i dugogodišnja nezainteresovanost za probleme svojih sugrađana, zaposlenih u ustanovi čiji je Grad osnivač.

 

Pitaju "kako su ostale opštine u Srbiji, pa i Kolubarskog okruga, pronašle model i način da ispoštuju svoje ambiciozne sugrađane, izvrednuju zaposlene koji su unapređujući lične kompetencije unapredili rad Ustanve, ali uticali i na socijalno okruženje doprinoseći afirmaciji grada"?

 

Nije nebitno reći i to da, osim što je 70 valjevskih vaspitača diskriminisano i oštećeno jer im nije priznat stečeni nivo obrazovanja, oni koji vaspitavaju naše najmlađe su oštećeni i finansijski s obzirom na to da im nije priznat koeficijent za viši stepen obrazovanja zbog čega više od 12 godina primaju nižu zaradu, manje za oko 10.000 dinara mesečno.

 

Na isto pitanje različiti odgovori

 

Pedagoški fakultet u Užicu je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputio molbu za tumačenje stečenog nivoa kvalifikacija. U tom dopisu piše da se studenti, koji su stekli stručni naziv vaspitač u predškolskim ustanovama, dugi niz godina obraćaju Pedagoškom fakultetu sa zahtevom za izdavanje potvrde o izjednačavanju stručnog naziva vaspitač sa akademskim nazivom master vaspitač.

 

"Molimo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da odredi nivo kvalifikacije za vaspitače koji su upisali studije na Studijskom programu osnovnih akademskih studija iz 2006. godine i stekli stručni naziv vaspitač u predškolskim ustanovama, odnosno da li imaju pravo na ekvivalenciju sa akademskim nazivom master vaspitač. Navedeni program je odobren od strane Univerziteta u Kragujevcu nakon stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju iz 2005. godine", piše pored ostalog u dopisu.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na ovaj dopis Pedagoškog fakulteta u Užicu nije odgovorio. Međutim, kako navode naši sagovornici, Ministarstvo je odgovorilo na pojedinačne zahteve nekoliko vaspitača, ali ti odgovori su različiti!?

 

U odgovoru jednoj vaspitačici, koja je završila osnovne akademske studije na Učiteljskom fakultetu u Užicu i stekla visoko obrazovanje i stručni naziv po ranijim propisima, Ministarstvo je napisalo:

 

"Stručni naziv koji je stečen završavanjem osnovnih studija na fakultetu u trajanju od četiri do šest godina, izjednačen je sa akademskim nazivom koji se stiče završavanjem studijskog programa drugog stepena studija u smislu master akadmskih studija. U skladu sa navedenim, a na osnovu uvida u diplomu, izjednačava se u statusu, odnosno u pogledu zapošljavanja i prava iz radnog odnosa, nastavka studija i usavršavanja, sa licima koja su stekla naziv master po Zakonu o visokom obrazovanju".

 

Drugoj vaspitačici, koja je takođe zatražila mišljenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o stečenom visokom obrazovanju nakon završenih osnovnih studija na Učiteljskom fakultetu u Užicu, odgovoreno je da "na osnovu uvida u diplomu o stečenom visokom obrazovanju i stručnom nazivu vaspitač u predškolskim ustanovama, ne može se nedvosmisleno utvrditi da li ste diplomu stekli završavanjem osnovnih studija na fakultetu u trajanju od četiri do šest godina, prema propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju iz 2005. ili završavanjem studijskog programa osnovnih akademskih studija u četvorogodišnjem trajanju".

 

U oba slučaja diploma Učiteljskog fakulteta u Užicu je izdata u martu 2012. godine, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je odgovorilo 2021. godine.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 37 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 32 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...