Protest Valjevo nije na prodaju (foto: Đorđe Đoković)
Protest Valjevo nije na prodaju (foto: Đorđe Đoković)
03.02.2022, 07:48

"Ovo će biti Srbija Boška Đukanovića, a ne Zlatibora Lončara"

č: | fb:

Direktor kampanje pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović poručio je sinoć na protestu u Valjevu, na čijoj se teritoriji radi istraživanje litijuma i bora, da Valjevo i Srbija nisu na prodaju.

 

Manojlović je rekao da neće odustati od zahteva da se uvede moratorijum na iskopavanje litijuma i bora na 20 godina na teritoriji cele Srbije i da taj zahtev vlast mora uvažiti pre raspuštanja Skupštine Srbije.

Savo Manojlović

Savo Manojlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Manojlović je rekao da su građani 27. novembra prošle godine, kada su organizovani veličanstveni protesti u Beogradu i širom Srbije, odlučili da će putevi biti zauzeti u ime slobode uz poruku da niko u Srbiji neće raditi mimo stručnjaka i mimo volje naroda.

 

- Tog dana nismo blokirali samo auto-put, ustali smo da kažemo da će ovo biti Srbija Boška Đukanovića, a ne Zlatibora Lončara, ustali smo da kažemo da su ovo Valjevo i Srbija Živojina Mišića, a ne Srbija dezertera Vulina, da je ovo Srbija Desanke Maksimović, a ne Zorane Mihajlović. Tog dana smo ispisali jasnu granicu, a oni mogu da govore na Pinku i Hepiju koliko god hoće, mogu da nam poručuju da se kandidujemo na izborima, da pobedimo pa da radimo šta hoćemo, a mi im poručujemo da ko god pobedio na tim izborima neće u ovoj zemlji raditi šta hoće. Ispisana je jedna granica do koje će ići. Tražimo da se zakonom zabrani istraživanje i eksploatacija litijuma za celu Srbiju, da ono što važi za Rio Tinto, važi i za Euro Lithium, da ono što važi za Jadar mora važiti i za Valjevo - kazao je Manojlović.

Savo Manojlović

Savo Manojlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

On je poručio da će, ukoliko vlast ne odgovori na njihov zahtev da uvede moratorijum na iskopavanje bora i litijuma, izbornu kampanju voditi sa teretom tog pitanja.

 

- Nećemo Vas pustiti dok se ovo pitanje ne reši, rok je do raspuštanja Skupštine. Radite šta hoćete, ali nećemo vam dozvoliti da nam prodate zemlju. Neće oni nama govoriti da smo izdajnici i plaćenici Rokfelera dok su dva miliona dolara dali za kampanju Bila Klintona, a to su pare građana Srbije. Neće oni nikome govoriti da su izdajnici dok se sa stranim ambasadorima dogovaraju. Nas ne interesuju interesi ni Amerike, ni Rusije, ni Kine, ni Evropske unije, ovde će se voditi računa o Srbiji i svim njenim građanima. Imaju rok do raspuštanja Skupštine da usvoje ovaj zakon i pozivamo sve građane da nam se pridruže bez obzira na nacionalno, versko, političko, vakcinalno opredeljenje, jer je ovo borba svih nas, ovo je naša zemlja. Srbija nije na prodaju , Valjevo nije na prodaju! Do pobede!" - poručio je Sava Manojlović okupljenim građanima Valjeva.

 

Iskopavanje i eksploatacija litijuma nije mogća na ekonomski održiv način, nije moguća a da se ne rasturi eko sistem Srbije, nije moguća a da se ne uništi život ljudi u Valjevu.

 

Luka Tripković

Luka Tripković (Foto: Đorđe Đoković)

Na početku sinoćnjeg protesta, sugrađanima se obratio pisac i slikar Luka Tripković, koji je poručio "sloboda ili ništa". S obzirom na to da je na Gradskom trgu bio mrak jer nije uključen reflektor, zaključio je da smo deset godina u mraku i da smo se i zato okupili na ovom protestu.

 

- Razmišljajući šta da vam večeras kažem, došao sam do zaključka da ja uopšte nisam važan, da je važan svako od vas i da na ovom mestu može biti bilo ko, i da nije bitno ko i gde stoji nego je bitno ko iza čega stoji. A mi večeras stojimo iza ideje slobode, zato pozivam sve vas da ubedite i one koji su odustali da se probude i da ne odustaju od slobode. Jer ako izaberemo ropstvo, imaćemo dijamante i rudnike, ali nećemo imati život, a to jedino nema cenu – poručio je Tripković.

Aleksandar Urošević

Aleksandar Urošević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Potom je govorio inženjer rudarstva Aleksandar Urošević, objašnjavajući koje sve štetne posledice može ostaviti po životnu sredinu otvaranje rudnika litijuma i bora.

 

- Prema podacima jedne kompanije, koja je radila istraživanja u Velikoj Britaniji, za jednu tonu litijuma se oslobodi 15 tona ugljen-dioksida. Mi toliko zagađenje imamo u januaru za 15 dana. Ne da nećemo moći da dišemo, nego nećemo moći ništa da radimo – kazao je Urošević. On je apelovao na sve da svoja imanja ne prodaju i da svoju zemlju ne daju za istraživanja. Poručio je da rudnik u dolini Kolubare ne treba da postoji jer će ceo grad i ceo Kolubarski okrug umreti.

Ivana Mijailović

Ivana Mijailović (Foto: Đorđe Đoković)

Knjižarka Ivana Mijailović pozvala je sugrađane da svima pričaju o tome koliko je opasna eksploatacija litijuma i da ne dozvole da "nikne" neka bušotone pored njihove kuće. "Želim da budemo zdravi, čili i veseli, a ne da naš grad umre i mi zajedno sa njim", kazala je Mijailović.

 

Istražne radnje kanadske kompanije "Euro litijum Balkan", koje su započete u valjevskom kraju, već su ostavile posledice na stanovništvo u nekoliko valjevskih sela.

Cvetko Jovanović

Cvetko Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Žitelj Lukavca Cvetko Jovanović, čiji je bunar zagađeni iz jedne od bušotina, rekao je da mu je teško da opiše tu veliku katastrofu i još veću tugu.

 

- Nemojte dozvoliti nikada, nikome, nikakvu bušotinu bilo gde u vašoj njivi. To je zlo kakvo svet ne pamti. Niko da nam se javi iz Grada, da pita treba li nam čaša vode. Nažalost, moja deca i moja unučad nemaju čašu vode da popiju, već moram svaki dan da vučem vodu na bicikli, za kuvanje, za piće i za kupanje - rekao je Jovanović.

Protest Valjevo nije na prodaju

Protest Valjevo nije na prodaju (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pokret Kreni-Promeni, koji je organizator protesta na Gradskom trgu u Valjevu gde se okupilo nekoliko stotina građana, najavio je protest ispred zgrade Predsedništva u Beogradu za danas u 19 časova.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 54 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 3 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara