Dodela automobila (foto: www.valjevo.rs)
Dodela automobila (foto: www.valjevo.rs)
17.09.2014, 13:14

Automobil za mobilni tim

č: | fb:

Evropska unija je u okviru programa „Tehnička podrška za inkluziju Roma“, donirala je gradu Valjevu automobil za potrebe mobilnog tima za inkluziju Roma. To je deo projekta  „Ovde smo zajedno“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji. Valjevo je jedna od 20 lokalnih samouprava kojima je na svečanoj ceremoniji u Beogradu šef Delegacija Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport uručio ključeve automobila Dačija daster, saopštio je Odsek za informisanje i protokol.

Mobilni tim ima pet članova i koristiće vozilo za obilazak romskih naselja na području grada u procesu uključivanja Roma u društvenu zajednicu. Cilj je da se na terenu sagledaju uslovi u kojima žive, da se identifikuju problemi i da se na osnovu toga predlože mere koje će biti preduzete u procesu inkluzije Roma.  Mobilni timovi se zalažu za unapređenje saradnje i razmenu informacija između službenika koji rade u lokalnim institucijama i Roma na terenu.

 „Statistika je neumoljiva i ona govori o tome da je romska populacija u Srbiji jedna od najosetljivijih grupa, posebno u odnosu na socijalni status. Veliki deo populacije živi teško, zato i tražimo mere da na konkretan način osnažimo ovu osetljivu kategoriju. Inkluzija nikada nije jednostran proces, već je proces u kome i oni koji bi trebalo da budu integrisani moraju da pokažu volju i spremnost da koriste benefite i mehanizme koje društvo pruža. To je jedini način da najveći procenat romske populacije bude integrisan da podignemo nivo njihovog obrazovnja i ukupne uključenosti u društvenu zajednicu“, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije na ceremoniji dodele vozila koja je održana u Beogradu

 

Aktuelno

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
U Muzičkoj školi Pre 15 sati 5 minuta

Koncert "Premijere"

Koncert "Premijere" pijanistkinje Nataše Mitrović, održaće se u petak, 9. decembra, u 18 časova u svečanoj sali valjevske muzičke škole "Živoirad Grbić".