Rstić - konferncija za pojedine medije (foto: www.valjevo.rs)
Rstić - konferncija za pojedine medije (foto: www.valjevo.rs)
03.03.2022, 07:58

Promocija vlasti i diskriminacija medija po nalogu vrha SNS

č: | fb:

Na nedavno održanom brifingu u Srpskoj naprednoj stranci koordinator za Kolubarski i Mačvanski okrug Branislav Malović je, kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju, preneo naloge i uputstvo vrha stranke svojim čalnovima, koji su na javnim funkcijama, da se u vreme predizborne kampanje što više i što češće promovišu u medijima.

 

Da organizuju bar jednom nedeljno konferencije za novinare na kojima će afirmativno govoriti o partiji, o sebi, o preduzeću ili ustanovi na čijem su čelu, a da na te konferencije "nikako ne zovu medije koji im nisu naklonjeni". Takođe, treba da naprave plan i raspored gostovanja na pojedinim lokalnim medijima.


Da se nalog veća izvršava "dela govore"

 

U skladu sa uputstvom, član Gradskog veća zadužen za kulturu Nenad Patijarević je održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio "bogate kulturne programe u Valjevu tokom marta". Pozvana su samo tri valjevska medija - TV Valjevo plus, V5 (nekadašnja Vujuć televizija) i Vamedia.

Patijarević - konferncija za pojedine medije

Patijarević - konferncija za pojedine medije (Foto: www.valjevo.rs)

 

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega na konferenciju za novinare, kao član Gradskog veća, nije pozvao sve legalne-registrovane valjevske medije, nego samo tri, Patijarević kaže da on "nije zvao nikoga ni od prisutnih, a kamoli da je nekog propustio".

 

"Zaista ne znam kako su u PR-u napravili takav propust za koji se izvinjavam bez obzira što nisam ni bio prisutan", napisao je u poruci Patijarević.

 

"Propust" zbog poziva samo tri redakcije nije napravila PR služba grada Valjeva jer poziv na konferenciju za novinare člana Gradskog veća nije ni uputila PR služba, nego je to učinila Vesna Kudić, koja je dobila, kao "čovek iz medija", partijsko zaduženje da pozove, naravno ne sve, novinare na "Nešinu konferenciju". Da li je znao da je medije za njegovu konferenciju zvala Vesna Kudić, a ne PR služba grada Valjeva, i po čijem nalogu? "Zaista ne znam ko je koga zvao i taj deo oko protokola", bio je kratak Nenad Patijarević.

 

Vesna Kudić, osim što je istaknuti član Srpske napredne stranke, zaposlena je u Javnom preduzeću Vidrak na mestu šefa Službe zelenilo i urednica je portala VA014.info, koji inače redovno dobija novac na konkursima grada Valjeva za projektno sufinansiranje medija.

Rstić - konferncija za pojedine medije

Rstić - konferncija za pojedine medije (Foto: www.valjevo.rs)

 

Nekoliko dana pre "Neše", konferenciju za novinare u sali Gradskog veća održao je i Radoica Rstić, šef odborničke grupe SNS u Skupštini Valjeva, ali nije pričao o svom radu i aktivnostima lokalnog parlamenta, nego je kao predsednik Komisije za implementaciju LAP za decu "predstavio aktivnosti Lokalnog akcionog plana za decu za 2022. godinu".

 

Rstić se pohvalio da su, u odnosu na prošlu godinu, sredstva značajno uvećana i to za sedam miliona dinara, te da će Grad obezbediti besplatne udžbenike za prvake, pa besplatno letovanje, pa besplatnu školicu plivanja..., jer zajedno možemo sve za našu decu.

 

Na tu konferenciju za novinare pozvano je malo više medija nego na konferenciju člana Gradskog veća zaduženog za kulturu. Na "uzovu" su bili TV Marš, V5 (nekadašnja Vujić televizija),TV Valjevo plus, Vamedia, Napred, i Vesna Kudić urednica portala VA014.info.

 

Ni Radoica Rstić, poput kolege Patijarevića, nije pozvao medije na konferenciju za novinare, zaobišli su i PR službu Grada, koja to uvek čini kada su u pitanju gradska vlast i funkcioneri Grada, nego je, po Rstićevom nalogu, pojedine medije pozvala službenica Odeljenja za skupštinske poslove.

 

Sigurno će biti još konferencija za novinare gradskih funkcionera i direktora javnih preduzeća i ustanova na koje, po nalogu Srpske napredne stranke, neće biti pozvani svi mediji. Važno je "prodavati maglu" i izbeći neugodna pitanja "neprijateljskih medija".

 

A u Zakonu o javnom informisanju i medijima piše da je "zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja". Takođe je zabranjena i "funkcionerska kampanja", a zloupotrebu javne funkcije u korist političkih stranaka trebalo bi da sankcioniše Agencija za sprečavaje korupcije. Ali kao da je gradske funkcionere i naprednjake briga šta piše u zakonu i šta je zabranjeno.

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 42 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 31 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.