Advokati Cvejić, Đorđević, Mandić i Aćimović (foto: Đorđe Đoković)
Advokati Cvejić, Đorđević, Mandić i Aćimović (foto: Đorđe Đoković)
18.09.2014, 13:17

Država krši Ustav i osnovna građanska prava

č: | fb:

Valjevski advokati učestvuju u štrajku advokata Srbije, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika Advokatske komore Šabac i Valjevskog odbora advokata. Advokati traže da se izmene neustavne odredbe Zakona o javnim beležnicima i Zakona o prometu nepokretnosti, kojima se drastično krše Ustavna i građanska prava, poručili su valjevski advokati. Oni su danas skrenuli pažnju na to da je Zakon o prometu nepokretnosti, kojim se javnim beležnicima daje isključivo pravo sačinjavaanja ugovora, donet preko noći. Usvojen je 31. avgusta, a stupio je na snagu 1. septembra, u danu kada su sa radom počeli javni beležnici.

„Donošenjem pomenutih zakona država je javnim beležnicima, pored ostalih poslova, dala isključivo pravo da sačinjavaju sve vrste ugovora, testamente i isprave koje se odnose na nepokretnosti čime je ograničila pravo građana na pravnu pomoć, koju po Ustavu Srbije može pružiti advokatura i (besplatno) Služba pravne pomoći organizovana pri jedinicama lokalne samouprave. Na taj način advokatima je neustavno oduzeto pravo na sačinjavanje ugovora i isprava“, rekla je predsednica Valjevskog odbora advokata Vera Aćimović.

KOnferencija za novinare valjevskih advokata

KOnferencija za novinare valjevskih advokata (Foto: Đorđe Đoković)

Predstavnici advokatskog esnafa su naglasili kako nemaju ništa protiv notara ali su uakazali na neustavnost pojedinih odredbi, koji tu, novoustanovljenu profesiju u Srbiji, stavljaju u privilegovan i monopolski položaj. Pritom su pitali i to, kako je moguće da će 94 beležnika u Srbiji moći da zamene 8.500 advokata, odnosno dva notara u Valjevu 97 advokata? Otuda nije čudo da se u velikim gradovima, poput Beograda, overe kod notara sada zakazuju za kraj ove i početak 2015. godine. Advokati su skrenuli pažnju i na činjencu da će građani, pojedine usluge notara plaćati višestruko skuplje u odnosu na to koliko su do sada plaćali. Primera radi overa punomoćja kod javnog beležnika košta 4.500, dok su overu u Sudu građani plaćali 650 dinara. Hipotekarna izjava sada će se plaćati 36. 000 , umesto dosadašnjih 3. 520 dinara.

Uz Valjevo beležnika ima i Ub, dok u ostalim opštinama Kolubarskog okruga te poslove sada obavljaju sudovi, što je, po mišljenju advokata, potpuni apsurd. Prema njihovim informacijama, sudije odbijaju da rade taj posao.

„Prvo su birani notari, a potom su doneti sporni zakoni!“, bio je odgovor na pitanje Kolubarskih.rs, zbog čega gotovo niko od advokata nije konkurisao za javnog beležnika ako je to tako unosan posao, kako je to danas prezentirano. Prema našim saznanjima, iz Valjeva je konkurisao i jedan avokat ali nije izabran. Štaviše, na intervjuju, koji je trajao četiri minuta, taj advokat je kao prvo pitanje imao – kako vi mislite da ćete kao nheuspešan advokat biti uspešan notar?! Pomenuti valjevski advokat je jedan od (naj)uspešnijih, a pre advokature, kao predsednik, vodio je jedan Opštinski sud, a potom bio i sudija Višeg suda.

Nema alternative, u štrajku do ispinjenja zahteva

Advokati tvrde da će u štrajku istrajati do kraja, a najavljen je i sastanak njihovih predstavnika sa ministrom Selakovićem. Ne isključuju ni radikalizaciju protesta poput javnih okupljanja pred spomenikom Proti Mateji na platou između sudova.

„Obustava rada advokata u interesu je građana, zaštite ustavnog položaja advokature i odbrane od državne samovolje“, takođe je danas rečeno novinarima. Kako su naglasili, advokati na ovaj način šalju poruku da je ostvarenje principa vladavine prava u intersu građana oni (građani) „neće biti umogućnosti da ostvare svoja prava, zaštite svoje slobode, realizuju svoja potraživanja i odbrane svoje legitimne interese“.

Advokati traže i smenu ministra pravde Nikole Selakovića „zbog neuspele reforme pravosuđa“ i odbijaju  njegovu kvalifikaciji izrečenu juče, kao odgovor na početak štrajka, kako je u advokaturi prisutna „dugogodišnja žabokrečina“.

Takođe traže i brisanje pojedinih odredbi Zakona o izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju i smanjenje osnovice za oporezivanje i obračun poreza i doprinosa za advokate u 2014. za 10 odsto u odnosu na 2013. godinu.

U valjevskim sudovima se tokom štrajka advokata procesuiraju samo predmeti vezani za zakonske rokove, poput pritvorskih predmeta, a održavaju se i ročišta u predmetima u kojima stranke nisu angažovale pravne zastupnike.

Aktuelno