Spomen obeležje Seča knezova (foto: Kolubarske.rs)
Spomen obeležje Seča knezova (foto: Kolubarske.rs)
22.03.2022, 07:46

Vlast krši i spomen obeležje i autorsko delo

č: | fb:

Prilikom rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića zamenjene su originalne ploče spomen obeležja "Seča knezova", koje se nalazi pored Narodnog muzeja. Umesto presovanih ploča u obliku cigle zagasito crvene boje, koje su ujedno i simbol vremena u kome se odigrao događaj kome je spomenik posvećen, postavljene su svetlo sive behaton ploče.

 

Autor spomen obeležja posečenim knezovima vajar Milomir Mile Jevtić je neprijatno iznenađen, razočaran i očajan zbog takvog postupka investitora i izvođača radova. Kaže da je izmenom parternog uređenja, koje je sastavni deo spomen obeležja, oskrnavljeno njegovo autorsko delo.  

(Foto: Đorđe Đoković)

 

Objašnjava da spomen obeležje "Seča knezova" i plato ispred Narodnog muzeja predstavljaju celinu, a ta celina se ogleda i u identičnoj zagasitoj crvenoj boji spomen obeležja i parternog uređenja čime je taj prostor i vizuelno bio izolovan od okoline.

 

"Postavljanjem novih sivih ploča taj prostor se stopio sa trotoarom čime je uništen kompleks spomenika. To je nepoštovanje istorije i svega onoga što je urađeno 2004. godine kada je postavljeno spomen obeležje i završeno parterno uređenje tog prostora", kaže Jevtić.

 

Vajar naglašava da je za pohvalu to što je rekonstruisana Ulica Vuka Karadžića, ali smatra da je trebalo da ga pozovu investitor i izvođač radova, da ga kao autora umetničkog dela konsultuju pre nego što su originalne ploče zamenili sivim.

Spomen obeležje Seča knezova

Spomen obeležje Seča knezova (Foto: Kolubarske.rs)

S obzirom na to da je grad Valjevo investitor radova u Ulici Vuka Karadžića, pitali smo gradonačelnika Lazara Gojkovića da li su te izmene parternog uređenja i autorskog dela planirane projektom reknstrukcije ulice, i da li su dobili saglasnost autora vajara Mila Jevtića? Slično pitanje smo postavili i Bojanu Tomaševiću, direktoru GP "Kompresor. ing", međutim odgovore nismo dobili.

 

U februaru 2004. godine, povodom 200 godina od Prvog srpskog ustanka, otkriveno je spomen obeležje "Seča knezova" u znak sećanja na knezove iz valjevske nahije Aleksu Nenadovića i Iliju Birčanina, koje su Turci pogubili 4. februara 1804. godine

 

Spomenik seči knezova izliven je od betona zagasito crvene boje, u obliku metar visoke piramide na čijem vrhu je glava žene, iz čijih očiju je, prema ideji autora, trebalo neprekidno da teče voda, simbolišući suze. U spomenik su upisani stihovi Desanke Maksimović i kratka poruka: "Ovde su 1804. srpski kneževi posečeni".

Spomen obeležje Seča knezova

Spomen obeležje Seča knezova (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 1 sati 1 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 50 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.