Izbori 2022 (foto: Đorđe Đoković)
Izbori 2022 (foto: Đorđe Đoković)
04.04.2022, 00:21

Vučić objavio pobedu, SNS preko 43 posto glasova

č: | fb:

Prema prvim preliminarnim rezultatima, koje je sinoć objavila Srpska napredna stranka, predsednički kandidat Aleksandar Vučić osvojio je od 59,9 do 60,1 glasova, a na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" - 43,95 odsto izašlih birača.

 

Republička izborna komisija (RIK) nije sinoć saopštila preliminarnu izlaznost na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima održanim u Srbiji, na poslednjoj planiranoj konferenciji za novinare održanoj u zgradi parlamenta. Posle sednice koja treba da bude održana u ponedeljak, 4. aprila u 20 časova RIK će saopštiti preliminarne rezultate izbora, a do tada neće držati konferencije za novinare.

 

Konferencije za novinare na kojima su saopšteni prvi preliminarni rezultati, odnosno projekcija rezultata, održali Srpska napredna stranka i organizacija Crta.

 

Aleksandar Vučić, predsednički kandidat koalicije "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve" proglasio je pobedu. Vučić je na konferenciji za novinare u štabu stranke rekao da je na predsedničkim izborima osvojio 59,9 do 60,1 odsto glasova. Kako je rekao, prema podacima SNS-a, drugoplasirani je Zdravko Ponoš sa 17,7 odsto glasova, zatim Miloš Jovanović sa 5,9, Milica Đurđević Stamenkovski 4,5 odsto glasova, Boško Obradović sa 4,4, Biljana Stojković sa 3,15 odsto glasova, Branka Stamenković sa 2 i Miša Vacić sa 0,9 odsto glasova.

 

Na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" - 43,95 odsto izašlih birača. Lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" osvojila je, kako je na konferenciji za novinare rekao Aleksandar Vučić, 13, 6 odsto, listi oko SPS pripalo je 11,4 odsto, koaliciji Nada pripalo je 5,3, a koaliciji Moramo 4,7 odsto glasova.

 

Organizacija Crta objavila je projekciju rezultata predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji na osnovu 90 odsto obrađenog uzorka. Prema podacima Crte, na parlamentarnim izborima, koalicija oko SNS osvojila je 43,38 odsto glasova, Ujedinjeni za pobedu Srbije dobili su 12,92 odsto, koalicija oko SPS – 11,51 odsto.

 

Raša Nedeljkov iz Crte je izneo i podatke za predsedničke izbore, prema kojima je Aleksandru Vučiću pripalo 59,03 odsto glasova, Zdravku Ponošu 17,44 odsto, Milošu Jovanoviću 5,64.

 

Izlaznost, na osnovu 95 odsto obrađenog uzorka, na parlamentarnim i predsedničkim izborima iznosi 59,3 odsto, saopštila je Crta.

 

Gradska izborna komiisja nije saopštila rezultate izlaznosti i glasanja u Valjevu jer se podaci sa 118 biračkih mesta dostavljaju Republičkom zavodu za statistiku i Republičkoj izbornoj komisiji.  

 

Prema nezvaničnim podacima iz izbornih štabova partija i koalicija, u Valjevu je na parlamentarne i predsedničke izbore izašlo oko 63 posto građana upisanih u birački spisak.

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 7 sati 20 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 11 sati 16 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 11 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas Pre 1 dan 8 sati

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara