Svečanost u Gimnaziji (foto: Borka Marković)
Svečanost u Gimnaziji (foto: Borka Marković)
07.04.2022, 10:35

Valjevskoj gimnaziji uručena prestižna "Label France Education"

č: | fb:

Prestižna oznaka "Label France Education", koju dodeljuje Francuska ambasada u Srbiji sa Francuskim kulturnim centrom, dodeljena je krajem prošle godine Valjevskoj gimnaziji, a u utorak je u školi upriličena ceremonija zvaničnog uručenja ove oznake.

 

Svečanosti je prisustvovao ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, predstavnici Francuskog instituta u Beogradu, ataše za francuski jezik Frank Hidinga i koordinatorka za dvojezičnu nastavu Aleksandra Malžan. Goste su dočekali direktor i profesori škole, kao i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, a učenici su pripremili program dobrodošlice.

 

Prilikom obraćanja medijima, ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je pojasnio da se ova oznaka dodeljuje na predlog francuskog Ministarstva spoljnih poslova i postoji izvestan nivo u pedagogiji i predavanju francuskog jezika koji treba dostići da bi se ona dobila.

Francuski ambasador sa domaćinima

Francuski ambasador sa domaćinima (Foto: Gimnazija)

 

Dobijanjem ove oznake, škola dobija i pomoć koju pruža Francuska ambasada u vidu angažovanja jedne lektorke za francuski jezik koja dolazi u školu redovno i time pomaže profesorima, ali i u vidu informatičkih sredstava koja se stavljaju na raspolaganje profesorima predmetne nastave kako bi poboljšali nastavu na francuskom jeziku. Osim toga ulaskom u red "labelizovanih" škola otvara se i mogućnost za programe razmene sa partnerskim školama u Francuskoj i posetu gimnazijalaca njihovim vršnjacima u Francuskoj i obrnuto, naveo je Košar.

 

- Mi znamo da je Valjevska gimnazija prestižna gimnazija sa dugom tradicijom i upravo mislimo da će ova oznaka izvrsnosti u oblasti izučavanja francuskog jezika doprineti tom ugledu. Ova oznaka se dodeljuje za izvrsnost dvojezične nastava u školama i ima svega sedam takvih oznaka dodeljenih školama u Srbiji. "Label France Education" je na neki način i nagrada za rad svih onih profesora koji učestvuju u dvojezičnoj nastavi u Valjevskoj gimnaziji, kako profesora francuskog jezika, tako i profesora predmetne nastave, ali i nagrada za rad direktora škole i grada Valjeva koji ovo podržava. Imao sam priliku da čujem učenike ove škole koji uče francuski jezik, a kroz to i francusku kulturu i to je nešto što želimo da pozdravimo i ohrabrimo – poručio je ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

 

Prema rečima direktora Valjevske gimnazije Predraga Jevtića, Ovaj label, kojim se može pohvaliti mali broj škola, ne samo u Srbiji već i u čitavom okruženju, nagrada je za jedan kvalitetan, višegodišnji rad i nastavu francuskog jezika u Valjevskoj gimnaziji.

 

- Ovo je velika čast za našu školu. Ova oznaka nije samo zasluga sadašnjih učenika i profesora, već rezultat višegodišnjeg, kvalitetnog rada, kvalitetne nastave, izuzetno dobre promotivne aktivnosti ne samo francuskog jezika, već i francuske kulture, kao i rada dvojezičnog odeljenja, što je ambasada Francuske prepoznala. U našoj školi aktiv francuskog jezika je izuzetno kvalitetan, imamo veliki broj aktivnosti, sekcija, đaci su angažovani na takmičenjima, na nastavnim aktivnostima i u vannastavnim programima. Francuski jezik je jezik koji se voli. Ostale jezike deca uče iz potrebe, a francuski jezik se uči iz ljubavi, iako, nažalost, nema mnogo dece koja ga uče – poručio je Predrag Jevtić.

Aktuelno

Lazar Gojković i Kim Lahdevirte (foto: www.valjevo.rs)
Sa gradonačelnikom, u Gimnaziji i Šestoj školi Pre 1 dan

Ambasador Finske posetio Valjevo

Ambasador Finske u Srbiji Kim Lahdevirte boravio je u Valjevu. Nakon prijema kod gradonačelnika, ambasador i njegova supruga su, sa predstavnicima Društva srpsko-finskog prijateljstva, posetili...  · 6 komentara

Dom kulture Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Od danas na Ubu Pre 5 sati 8 minuta

Dečji festival "Prolećno pozorištance"

Treći revijalni festival predstava za decu "Prolećno pozorištance" danas će na Ubu biti otvoren na velikoj sceni Doma kulture, a do 7. aprila najmlađa publika imaće priliku da pogleda osam...  · 2 komentara

Budući tržni centar Nova (foto: )
Prvi tržni centar u ubskoj opštini Pre 1 dan 2 sati

U Stublenici se gradi tržni centar "NOVA"

U toku su zemljani radovi i priprema terena za izgradnju prvog tržnog centra u ubskoj opštini, "NOVA". Zauzimaće površinu od oko 11.000 kvadrata na lokaciji u selu Stublenica, vrednost iinvesticije...  · 5 komentara