Svečanost u Gimnaziji (foto: Borka Marković)
Svečanost u Gimnaziji (foto: Borka Marković)
07.04.2022, 10:35

Valjevskoj gimnaziji uručena prestižna "Label France Education"

č: | fb:

Prestižna oznaka "Label France Education", koju dodeljuje Francuska ambasada u Srbiji sa Francuskim kulturnim centrom, dodeljena je krajem prošle godine Valjevskoj gimnaziji, a u utorak je u školi upriličena ceremonija zvaničnog uručenja ove oznake.

 

Svečanosti je prisustvovao ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, predstavnici Francuskog instituta u Beogradu, ataše za francuski jezik Frank Hidinga i koordinatorka za dvojezičnu nastavu Aleksandra Malžan. Goste su dočekali direktor i profesori škole, kao i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, a učenici su pripremili program dobrodošlice.

 

Prilikom obraćanja medijima, ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je pojasnio da se ova oznaka dodeljuje na predlog francuskog Ministarstva spoljnih poslova i postoji izvestan nivo u pedagogiji i predavanju francuskog jezika koji treba dostići da bi se ona dobila.

Francuski ambasador sa domaćinima

Francuski ambasador sa domaćinima (Foto: Gimnazija)

 

Dobijanjem ove oznake, škola dobija i pomoć koju pruža Francuska ambasada u vidu angažovanja jedne lektorke za francuski jezik koja dolazi u školu redovno i time pomaže profesorima, ali i u vidu informatičkih sredstava koja se stavljaju na raspolaganje profesorima predmetne nastave kako bi poboljšali nastavu na francuskom jeziku. Osim toga ulaskom u red "labelizovanih" škola otvara se i mogućnost za programe razmene sa partnerskim školama u Francuskoj i posetu gimnazijalaca njihovim vršnjacima u Francuskoj i obrnuto, naveo je Košar.

 

- Mi znamo da je Valjevska gimnazija prestižna gimnazija sa dugom tradicijom i upravo mislimo da će ova oznaka izvrsnosti u oblasti izučavanja francuskog jezika doprineti tom ugledu. Ova oznaka se dodeljuje za izvrsnost dvojezične nastava u školama i ima svega sedam takvih oznaka dodeljenih školama u Srbiji. "Label France Education" je na neki način i nagrada za rad svih onih profesora koji učestvuju u dvojezičnoj nastavi u Valjevskoj gimnaziji, kako profesora francuskog jezika, tako i profesora predmetne nastave, ali i nagrada za rad direktora škole i grada Valjeva koji ovo podržava. Imao sam priliku da čujem učenike ove škole koji uče francuski jezik, a kroz to i francusku kulturu i to je nešto što želimo da pozdravimo i ohrabrimo – poručio je ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

 

Prema rečima direktora Valjevske gimnazije Predraga Jevtića, Ovaj label, kojim se može pohvaliti mali broj škola, ne samo u Srbiji već i u čitavom okruženju, nagrada je za jedan kvalitetan, višegodišnji rad i nastavu francuskog jezika u Valjevskoj gimnaziji.

 

- Ovo je velika čast za našu školu. Ova oznaka nije samo zasluga sadašnjih učenika i profesora, već rezultat višegodišnjeg, kvalitetnog rada, kvalitetne nastave, izuzetno dobre promotivne aktivnosti ne samo francuskog jezika, već i francuske kulture, kao i rada dvojezičnog odeljenja, što je ambasada Francuske prepoznala. U našoj školi aktiv francuskog jezika je izuzetno kvalitetan, imamo veliki broj aktivnosti, sekcija, đaci su angažovani na takmičenjima, na nastavnim aktivnostima i u vannastavnim programima. Francuski jezik je jezik koji se voli. Ostale jezike deca uče iz potrebe, a francuski jezik se uči iz ljubavi, iako, nažalost, nema mnogo dece koja ga uče – poručio je Predrag Jevtić.

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 4 sati 57 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 5 sati 9 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 6 sati 30 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...