Svečanost u Gimnaziji (foto: Borka Marković)
Svečanost u Gimnaziji (foto: Borka Marković)
07.04.2022, 10:35

Valjevskoj gimnaziji uručena prestižna "Label France Education"

č: | fb:

Prestižna oznaka "Label France Education", koju dodeljuje Francuska ambasada u Srbiji sa Francuskim kulturnim centrom, dodeljena je krajem prošle godine Valjevskoj gimnaziji, a u utorak je u školi upriličena ceremonija zvaničnog uručenja ove oznake.

 

Svečanosti je prisustvovao ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, predstavnici Francuskog instituta u Beogradu, ataše za francuski jezik Frank Hidinga i koordinatorka za dvojezičnu nastavu Aleksandra Malžan. Goste su dočekali direktor i profesori škole, kao i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, a učenici su pripremili program dobrodošlice.

 

Prilikom obraćanja medijima, ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je pojasnio da se ova oznaka dodeljuje na predlog francuskog Ministarstva spoljnih poslova i postoji izvestan nivo u pedagogiji i predavanju francuskog jezika koji treba dostići da bi se ona dobila.

Francuski ambasador sa domaćinima

Francuski ambasador sa domaćinima (Foto: Gimnazija)

 

Dobijanjem ove oznake, škola dobija i pomoć koju pruža Francuska ambasada u vidu angažovanja jedne lektorke za francuski jezik koja dolazi u školu redovno i time pomaže profesorima, ali i u vidu informatičkih sredstava koja se stavljaju na raspolaganje profesorima predmetne nastave kako bi poboljšali nastavu na francuskom jeziku. Osim toga ulaskom u red "labelizovanih" škola otvara se i mogućnost za programe razmene sa partnerskim školama u Francuskoj i posetu gimnazijalaca njihovim vršnjacima u Francuskoj i obrnuto, naveo je Košar.

 

- Mi znamo da je Valjevska gimnazija prestižna gimnazija sa dugom tradicijom i upravo mislimo da će ova oznaka izvrsnosti u oblasti izučavanja francuskog jezika doprineti tom ugledu. Ova oznaka se dodeljuje za izvrsnost dvojezične nastava u školama i ima svega sedam takvih oznaka dodeljenih školama u Srbiji. "Label France Education" je na neki način i nagrada za rad svih onih profesora koji učestvuju u dvojezičnoj nastavi u Valjevskoj gimnaziji, kako profesora francuskog jezika, tako i profesora predmetne nastave, ali i nagrada za rad direktora škole i grada Valjeva koji ovo podržava. Imao sam priliku da čujem učenike ove škole koji uče francuski jezik, a kroz to i francusku kulturu i to je nešto što želimo da pozdravimo i ohrabrimo – poručio je ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

 

Prema rečima direktora Valjevske gimnazije Predraga Jevtića, Ovaj label, kojim se može pohvaliti mali broj škola, ne samo u Srbiji već i u čitavom okruženju, nagrada je za jedan kvalitetan, višegodišnji rad i nastavu francuskog jezika u Valjevskoj gimnaziji.

 

- Ovo je velika čast za našu školu. Ova oznaka nije samo zasluga sadašnjih učenika i profesora, već rezultat višegodišnjeg, kvalitetnog rada, kvalitetne nastave, izuzetno dobre promotivne aktivnosti ne samo francuskog jezika, već i francuske kulture, kao i rada dvojezičnog odeljenja, što je ambasada Francuske prepoznala. U našoj školi aktiv francuskog jezika je izuzetno kvalitetan, imamo veliki broj aktivnosti, sekcija, đaci su angažovani na takmičenjima, na nastavnim aktivnostima i u vannastavnim programima. Francuski jezik je jezik koji se voli. Ostale jezike deca uče iz potrebe, a francuski jezik se uči iz ljubavi, iako, nažalost, nema mnogo dece koja ga uče – poručio je Predrag Jevtić.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 12 sati 50 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 27 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara