Jocić, Pajković i Gojković (foto: Đorđe Đoković)
Jocić, Pajković i Gojković (foto: Đorđe Đoković)
13.04.2022, 06:56

Kako je moralno i pravno pitanje postalo političko?

č: | fb:

Odluka da godišnja nagrada Valjeva za oblast poljoprivreda bude dodeljena Mališi Pajkoviću, protiv koga je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu, doduše još uvek nepotvrđenu, kojom mu se na teret stavlja ozbiljno krivično delo – trgovina ljudima, zaokuplja pažnju valjevske javnosti i nakon skoro mesec dana od dodele nagrade.

 

Prvo se saopštenjem oglasila odbornička grupa SPS-JS u Skupštini grada navodeći da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potvrdilo da je primilo njihov dopis u kome ministra Branka Ružiča obaveštava o postupanju predsednice Komisije za dodelu nagrade grada Valjeva dr Zorice Jocić koja je rukovodilac Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug.

 

U tom obaveštenju, pored ostalog, je navedeno da je "moralni i profesionalni sunovrat načelnika Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug dr Zorice Jocić bacio senku na dodelu ovogodišnjih najviših priznanja grada Valjeva pojedincima i kolektivima za dostignuća u različitim oblastima, a sve zbog njenog perfidnog prikrivanja informacija da se protiv jednog od dobitnika nagrade grada vodi krivični postpak".

 

Dalje piše "mišljenja smo da takva osoba ne bi trebalo da vodi jednu od najznačajnih školskih uprava u Ministarsvu s obzirom na to da, ne samo da nije našla za shodno da se ogradi od lica za koje postoji opravdana sumnja da je učinilo krivično delo trgovina ljudima i zlostavljanje maloletnog lica, već je na svaki način pokušavala da to minimizira i zataška, čime je njen kredibilitet da ostane na mestu načelnika Školske uprave potpuno uništen jer ipak se radi o delu državne uprave koji se stara  o vaspitanju i obrazovanju, a ovakvim postupkom se šalje apsolutno neprihvatljiva poruka roditeljima i učenicima".

 

Tri dana nakon obaveštenja koje je odbornička grupa SPS-JS uputila medijima, a koje je potpisao šef odborničke grupe Đorđe Pavlović, saopštenjem se oglasila i dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave za Mačvanski i Kolubarski okrug.

 

U saopštenju naslovljenom "Vređanjem do jeftinih političkih poena", Jocić, pored ostalog, navodi da je "saopštenjima Đorđe Pavlović, šef nepostojeće odborničke grupe SPS-JS, pokušao da obmane javnost i u izbornoj kampanji prikupi najjeftinije moguće političke poene iznoseći laži, klevete i vređajući me kao predsednicu Komisije za dodelu nagrade grada Valjeva, rukovodioca Školske uprave, državnog službenika i ženu".

 

Objašnjava da je "zadatak Komisije da prikupi predloge građana, sistematizuje ih i utvrdi predloge iz zadatih oblasti koji se predstavljaju Skupštini grada Valjeva. Komisija raspolaže isključivo predlozima građana sa obrazloženjima u pisanoj formi i nema mogućnost provere bilo kakvih pravnih procesa...". Jocić dalje piše da "na sve navedeno, u poslednjem saopštenju, ničim izazvan i bez ikakvog osnova, Pavlović me vređa kao rukovodioca Školske uprave i državnog službenika, a time napada i na Republiku Srbiju koja je poslodavac državnim službenicima".

 

Dr Zorica Jocić naglašava da se Pavlović "u svim pomenutim obraćanjima nijednom nije bavio pravnom osnovom pitanja koja problematizuje, nije ni pomenuo razliku u pravima između okrivljenih i osuđenih lica, niti je dao bilo kakav pravni predlog za eventualnu dopunu Odluke o dodeli nagrade grada Valjeva, već se fokusirao na besramno vređanje, etiketiranje i lažno moralisanje, što čini upitnim njegove pravne kompetencije".

 

U saopštenju dostavljenom medijima dr Zorica Jocić postvalja i nekoliko pitanja, a na kraju poručuje da se "u vezi sa uvredama i napadima Đorđa Pavlovića neće više oglašavati u javnosti, a da će za sve izrečene i eventualne buduće klevete, laži i povrede časti i ugleda obratiće se nadležnim institucijama uključujući i pravosudne organe".

 

Niste znali, ali kada ste saznali!?

 

Javnost je ostala uskraćena za odgovor na osnovno i jedino važno pitanje, u vezi najvišeg valjevskog priznanja koje je dodeljeno osobi protiv koje je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu za krivično delo, a to je zbog čega su svi, Komisija, Skupština grada, gradsko rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom, zažmurili pred činjenicom da se protiv Mališe Pajkovića vodi krivični postupak?

 

Možda tu informaciju nisu imali u trenutku kada je Komisija za dodelu nagrade grada Valjeva predložila, a Skupština grada usvojila da Mališa Pajković dobije godišnju nagradu Valjeva za oblast poljoprivreda, ali su to saznali tri dana pre svečane sednice povodom Dana grada i nisu reagovali nego su dr Zorica Jocić i gradonačelnik Lazar Gojković uručili Pajkoviću nagradu uz čestitke, osmeh, stisak ruke i zagrljaj.

 

Dr Zorica Jocić u svom saopštenju navodi da "Pavlović nije pomenuo razliku u pravima između okrivljenih i osuđenih lica". Pajković nije ni okrivljen ni osuđen, on je optužen za ozbiljno krivično delo – trgovina ljudima. Opšte je poznato da na konkursu za rukovodeća radna mesta, za učešće na tenderima..., pored ostalog piše da "lice nije osuđivano i da se protiv njega ne vodi krivični postupak". Dakle, nije moguće dobiti rukovodeći posao, učestvovati na tenderu..., ako se protiv lica vodi krivični postupak, ali je, očigledno, moguće da lice protiv koga se vodi krivični postupak bude nagrađen najvišim priznanjem grada Valjeva.

 

Isto tako je moguće da jedno moralno i pravno pitanje postane političko u 21. veku nakon toliko godina pravne i etičke tradicije i davno uspostavljenih standarda.

 

Pitanja bez odgovora

 

Nakon što smo dobili saopštenje, predsednici Komisije dr Zorici Jocić smo posatvili nekoliko pitanja u vezi procedure i načina na koji Komisija za dodelu nagrade grada Valjeva odlučuje o tome ko će od kandidata biti predložen Skupštini grada za nagradu. Odgovor na ta pitanja nismo dobili.   

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 13 sati 18 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 17 sati 13 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara