Kontejner (foto: Kolubarske.rs)
Kontejner (foto: Kolubarske.rs)
14.04.2022, 10:12

U eko fondu skoro duplo više novca nego lane

č: | fb:

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi 123.238.000 dinara, što je za skoro 60 miliona dinara više nego prošle godine. Sa tim novcem biće finansirano šest projekata i aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, navedeno je u Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2022. godini.

 

Prema Programu, najviše novca 66,5 miliona dinara biće utrošeno za "projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i fekalne kanalizacije". U progarmu nije precizirano gde će biti izgrađeno postrojenje, pretpostavljamo da je reč o privrednoj zoni s obzirom na to da je gradsko rukovodstvo u više navrata najavljivalo da će u zoni gde će fabrike otvoriti dva nemačka investitora biti izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i fekalne kanalizacije.   

 

Iznos od 27 miliona dinara, u okviru programa "Upravljanje zaštitom životne sredine" predviđen je za JKP Toplana, kako je naznačeno "subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama". Za "specijalizovane usluge" za JKP "Vidrak", u okviru programa "Upravljanje ostalim vrstama otpada", biće izdvojeno 8,5 miliona dinara, a u programu nije navedeno o kojim specijalizovanim uslugama je reč.

 

Prema Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, subvencije za regionalnu deponiju "Eko Tamnava" u Kaleniću iznose preko 7,1 milion dinara, dok je lane u regionalnu deponiju bilo uloženo 5,1 milion dinara.

  

Ove godine za praćenje kvaliteta elemenata životne sredine predviđeno je oko pet miliona dinara, što je za skoro pola miliona dinara manje nego prošle godine. Identičan iznos, pet miliona dinara, biće utrošen za izgradnju "eko parkića". U okviru programa "Upravljanje zaštitom životne sredine" za "specijalizovane usluge – stručne akreditovane institucije" je planirano 1,6 miliona dinara.

 

U Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2022. godini je navedeno da je 1,5 miliona dinara, ili pola miliona dinara manje nego lane, namenjeno Ekološkom društvu "Gradac".

 

Podsećamo, 2021. godine je u Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine bilo je blizu 64 miliona dinara, pre dve godine oko 40 miliona, 2019. je iznosio 69,7 miliona, pre četiri godine bio je 48,6 miliona, 47,6 miliona iznosio je 2017, dok je pre šest godina za projekte i akivnosti za zaštitu životne sredine bilo izdvojeno 65 miliona dinara.

 

Ove godine je Budžetski fond za zaštitu životne sredine skoro duplo "teži" jer je planirano da od ukupne sume novca više od polovine ili 66,5 miliona dinara bude utrošeno samo na jedan projekat - postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 1 dan 3 sati

Službeni falsifikat!!!

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada pod odrednicom Dokumenti/Službeni glasnici u utorak 4. oktobra 2022. oko podneva pojavio se "Službeni glasnik grada Valjeva" broj 12 od 23. septembra...  · 5 komentara