Spomenka Đurović i Goran Branković (foto: Kolubarske.rs)
Spomenka Đurović i Goran Branković (foto: Kolubarske.rs)
22.04.2022, 09:22

Rotarijanci darovali prečišćivače vazduha valjevskim vrtićima

č: | fb:

Rotatri klub Valjevo poklonio je 25 prečišćivača vazduha za potrebe jaslenih grupa Predškolske ustanove "Milica Nožica" u Valjevu i na taj način realizuje humanitarnu akciju "Čist vazduh za zdravu decu".

 

Goran Branković, predsednik Rotari kluba Valjevo kaže da je Valjevo nažalost jedan od gradova sa najozbiljnijim problemom aerozagađenja u Srbiji. Zato je ova akcija od izuzetne važnosti za zdravlje dece i najmlađih, jer zagađen vazduh može biti uzrok na desetine respiratornih i drugih sistemskih bolesti i alergija.

 

- Mi u Rotary klubu Valjevo često govorimo o problemu aerozagađenja i pokušavamo da doprinesemo rešenju koliko je to u našoj moći. Ovo je jedan od načina da pomognemo, nećemo rešiti problem aerozagađenja, ali ćemo štetne posledice koliko toliko smanjiti. Deca u predškolskim ustanovama veliki deo dana provode u zatvorenom prostoru, posebno tokom zimskih meseci, a većina predškolskih ustanova je smeštena u zonama visoke zagađenosti, pa je ova akcija tim važnija – rekao je Branković.

 

Dodao je da je ovo nastavak akcije od prošle godine kada je Rotari klub Valjevo poklonio 29 ovakvih uređaja Odeljenju za neonatologiju i pedijatriju Opšte bolnice Valjevu. 

 

- April je mesec kada Rotari posebnu pažnju posvećuje zdravlju majke i deteta. Treba napomenuti da je 7. april svetski Dan zdravlja, 15. april svetski Dan porodice, a 22. april je svetski Dan planete Zemlje. Upravo iz tog razloga, odlučili smo da kroz ovu akciju dočekamo Dan planete Zemlje i da ukažemo na značaj čistog vazduha i zdravlja dece, što je svakako jedan od glavnih ciljeva i tema Rotari mreže – kazao je Branković.

 

Mališani iz vrtića

Mališani iz vrtića (Foto: Kolubarske.rs)

Spomenka Đurović, v.d. direktora Predškolske ustanove "Milica Nožica" se zahvalila Rotari klubu na ovom humanom činu, a mališani valjevskog vrtića su izveli program povdom svetskog Dana planete zemlje.

 

- Prečišćivači vazduha će sigurno učiniti da naši zajednički prostori u kome borave deca i zaposleni budu što čistiji, zdraviji, kvalitetniji i prijatniji – rekla je Đurović.

 

Goran Branković je rekao da posebnu zahvalnost duguju drugim Rotari klubovima i prijateljima kluba koji su pomogli da se ova akcije realizuje, a to su: Urban Technic, STR Maja, SZR Mivex, X Brend system, STR Lord MN, Piramida drema, RK Sombor, RK Metropoliten, RK Stari Grad i Rotari E klub.

 

- Rotari klub bavi se pre svega humanitarnim radom, odnosno pružanju pomoći lokalnoj zajednici u kojoj Rotariajnci žive i rade. Ove godine Rotari klub Valjevo obeležava 25 godina postojanja i rada koje su obeleželi brojne uspešne akcije, a naravno u planu je da se ovakvim akcijama dalje nastavi - rekao je Goran Branković, predsednik valjevskog Rotari kluba.

 

 

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 3. marta Pre 1 dan 7 sati

Preventivni pregledi štitaste žlezde

U nedelju 3. marta, od 8 do 16 časova, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, biće organizovani preventivni pregledi, ovaj put pregledi štitaste žlezde. Nije potrebno zakazivanje, građani...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 12 sati

"Jači smo od sudbine!". Normalno, od razuma...

Ima istine u onom što se čuje o našim političarima: "Svi su oni, isti!", iz vlasti i opozicije. Počev po onom što nije najvažnije, ali mu ne trebaju dokazi: sa ovim se ne slažu. Isti i što ga ne...

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici 1.03.2024

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...