Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
25.04.2022, 06:49

Valjevo nema poseban konkurs za stipendiranje učenika i studenata sa hendikepom

č: | fb:

U Valjevu je krajem prošle nedelje održana konferencija Udruženja studenata sa hendikepom "Podrška lokalne zajednice za učenike i studente sa hendikepom".

 

Osnovna tema ovog skupa bila je inicijativa Udruženja da jedinice lokalnih samouprava u svoje konkurse za učeničke i studentske stipendije uvedu ublažene kriterijume za mlade sa hendikepom kao vid podrške i izjednačavanja uslova u procesu obrazovanja.

 

Predstavljeni su rezultati istraživanja o uslovima konkursa jedinica lokalnih samouprava, analiza trenutnog stanja, kao i predlozi ublaženih kriterijuma.

Konferencija Udruženja studenata sa hendikepom

Konferencija Udruženja studenata sa hendikepom (Foto: Kolubarske.rs)

Rečeno je da bi učenicima i studentima sa hendikepom ublaženi kriterijumi za ostvarivanje prava na stipendiju bili izuzetno značajna podrška, jer oni imaju mnogo veće troškove od svojih vršnjaka, a sa druge strane i daleko izazovnije uslove studiranja usled kojih im je neretko nemoguće da imaju visok prosek ocena.

 

U prošloj školskoj godini je na teritoriji cele Srbije stipendirano 99 studenata sa hendikepom, pokazuju rezultati konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u Srbiji studira preko 500 studenata sa hendikepom.

 

Sudeći prema podacima Udruženja studenata sa hendikepom mali je broj lokalnih samouprava koje imaju posebne konkurse za učenike i studente sa hendikepom.

 

"Nakon našeg istraživanja došli smo do podatka da samo 14 lokalnih samouprava u Srbiji dodeljuje učeničke i studentske stipendije mladima sa hendikepom. Među njima su Beograd i Knjaževac, koji imaju posebne programe za stipendiranje učenika i studenata sa hendikepom, zatim Užice, Babušnica..., Valjevo nije među tim opštinama i gradovima", rekao je Milan Janković, izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom.

Milan Janković

Milan Janković (Foto: Kolubarske.rs)

 

On je dodao da je novčani iznos stipendija, koje dodeljuju gradovi i opštine, u najvećem broju slučajeva niži od onog koji dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kreće se od 5.000 do 10.000 dinara. Uslov za dobijanje tih stipendija jeste da oni koji konkurišu nisu već korisnici novčane pomoći koju dodeljuju republika ili lokalna samouprava.

 

Iz Udruženja su naveli da je potrebno omogućiti stipendiranje studenata sa hendikepom bez obzira na prosek ocena, jer oni imaju mnogo veće finansijske izdatke, zato što se teže kreću, pa moraju da koriste taksi i drugi prevoz, kao i da finansiraju terapiju, koja često nije u potpunosti finansijski pokrivena zdravstvenih osiguranjem.

Jovana Novaković

Jovana Novaković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Jovana Novaković, aktivistkinja Udruženja studenata sa hendikepom navodi da ih je iskustvo članova, konkretno jednog mladića iz Inđije, koji ima Daunov sindrom i stududent je Visoke hotelijerske škole, motivisalo da se bave ovom temom.

 

"Njemu bi u velikoj meri pomogla stipendija njegovog grada zato što on ne može samostalno da boravi u studentskom domu s obzirom na to da je njegov personalni asistent njegova majka koja mora da radi i ne bi mogla da boravi zajedno sa njim u domu. Jedino rešenje je da putuju tako da ga majka vozi od Inđije do Beograda što čini da njegovi troškovi budu mnogo veći, a dodatni problem je i to što on živi u jednoroditeljskoj porodici i stalno su u riziku odustajanja od školovanja čime bi njegova egzistencija bila ugrožena. To nam je bio glavni motiv. Inđija dodeljuje učeničke stipendije, ali njihov konkurs ne prepoznaje probleme osoba sa hendikepom tako da on nije uspeo da dobije stipendiju", rekla je Jovana Novaković.

 

Novaković je naglasila da stipendija koju bi lokalne samouprave dodelile učenicima i studentima sa hendikepom nije nagrada nego je to jedna preko potrebna podrška i to im je podsticaj da postanu aktivni akteri društva i time bi njihove mogućnosti i položaj bili izjednačeni sa njihovim vršnjacima.

 

Ovu inicijativu Udruženja za sad su podržali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnik građana, Republički sekretarijata za javne politike i Stalna konferencija gradova i opština.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 53 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...