Komšiluk protiv pumpe (foto: Đorđe Đoković)
Komšiluk protiv pumpe (foto: Đorđe Đoković)
27.04.2022, 06:54

"Spremni smo, ako treba, svojim telima da sprečimo izgradnju benzinske pumpe"

č: | fb:

Nećemo dozvoliti da na nekoliko stotina metara od naših domova bude izgrađena još jedna benzinska pumpa, poručili su građani okupljeni oko ideje "komšiluk protiv pumpe".

 

Pedesetak žitelja Železničke i Mišarske ulice, protestovalo je zbog najave da će u njihovom komšiluku na parceli između  Železničke i Ulice vladike Nikolaja, u blizini raskrsnice Vladike Nikolaja i Sinđelićeve, biti izgrađena NIS-ova benzinska pumpa.

 

"Umesto da prave parkove za decu i da sade drveće, oni grade benzinsku stanicu, a već jedna postoji sa druge strane ulice. Spremni smo, ako treba, svojim telima da sprečimo izgradnju benzinske pumpe", poručili su građani okupljeni na protestnom zboru.

Zorica Stojanović

Zorica Stojanović (Foto: Đorđe Đoković)

"Spremni smo, ako bude trebalo, svi da legnemo ovde na ulicu i da ne dozvolimo izgradnju još jedne benzinske pumpe. Mi, stanari ove dve ulice, koji smo kuće gradili ili kupili pedesetih godina prošlog veka, poručujemo da ovde pumpe neće biti. Centar grada nam je prekomerno zagađen, a izgradnjom još jedne benzinske pumpe bili bismo još više zagađeni i ugroženi. Ko je to smislio da na razdaljini od samo stotinu metara postoje dve benzinske pumpe, ja ne znam. Spremni smo životima da branimo ovo naše okruženje", poručila je Zorica Stojanović iz Mišarske ulice. Dodala je da će na sledećm protestu biti značajno više građana, jer je "danas došlo samo po jedno iz kuće, a sledeći put ćemo doći svi!".

 

Jovana Tašić iz Železničke ulice pokazuje zgradu u kojoj živi, a koja će, ukoliko bude izgrađena benzinska pumpa, biti na samo dvadesetak metara udaljena od njenog stana. Naglašava da su stan kupili pre par godina te da tada niko nije rekao da je ta lokacija planirana za benzinsku stanicu. 

Jovana Tašić

Jovana Tašić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Jovana, majka šestogodišnje devojčice, kaže da razume potrebu naftne kompanije, ali treba i građane razumeti da su zabrinuti za svoje zdravlje, ali pre svega za zdravlje dece.

 

"Sve i da su svi zakoni i pravilnici ispoštovani, i da se ništa ne krši, ovde se radi o normalnom životu i koliko toliko zdravoj životnoj sredini. Nama su u Gradskoj upravi – Odeljenju za urbanizam rekli da je prostrni plan grada Valjeva usvojen 2013. godine, ali nisu reagovali na našu primedbu da se od tada dosta toga promenilo, da je dosta novih zgrada izgrađeno. Pitam se da li postoji etički kodeks struke, da li razmišlja neko o zdravlju građana? I zbog čega benzinska pumpa mora da bude baš u centru grada", upitala je Jovana Tešić.

 

Ne protivimo se izmeštanju pumpe koja je u blizini Tešnjara, nego se protivimo izgradnji nove koja će biti u blizini naših domova.

 

Kristina Cvejanov, koja je odrasla u Mišarskoj ulici u kojoj se nalazi porodična kuća, podržava zabrinute komšije i veruje da će uspeti da se "dogovore" sa Gradom da se odustane od ideje da na toj lokaciji bude izgrađena još jedna benzinska pumpa.

 

Ona ne spori da Plan generalne regulacije centar - Valjevo definiše mogućnost izgradnje benzinske pumpe, međutim postoji zakonska odredba prema kojoj je izričito zabranjeno graditi objekte koji imaju negativan uticaj po životnu sredinu i po mišljenju stanara to je ključni argument.

 

"Uvidom u urbanistički projekat za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom NIS Novi Sad u Valjevu, koji je od 26. aprila na javnoj prezentaciji, vidimo da su gabariti pumpe prilagođeni onome što je Planom generalne regulacije propisano. Međutim ono što kod nas izaziva bojazan jeste ono što vidimo posmatrajući taj problem u široj slici. Nije isključivo pitanje to da li će ova pumpa biti urađena u skladu sa zakonima i po ekološkim standardima, jer mi nemamo razloga da sumnjamo da NIS neće koristiti najadekvatnije mere. Problem je zapravo kumulativnog efekta zagađenja na ovoj lokaciji koji grad Valjevo nema kapacitet da izmeri", kazala je Cvejanov koja se inače godinama bavi ekološkim problemima i zaštitom životne srdine.

 

Kristina Cvejanov

Kristina Cvejanov (Foto: Đorđe Đoković)

Kristina Cvejanov je najavila da će građani u sredu uputiti Zavodu za javno zdravlje u Valjevu zahtev da se oglasi po ovom pitanju, jer to je, kako kaže, jedini autoritet u ovom gradu koji može građanima da objasni da li na ovoj lokaciji postoje uslovi za izgradnju još jedne pumpa. Takođe, tražiće podatke o vrednosti izmerenih čestica PM-10 i PM-2,5, zatim natrijumoksida, teških metala, ugljen dioksida, jer su upravo te štetne materije proizvd rada benzinske pumpe.

 

"Dakle, tražimo odgovor na pitanje da li će izgradnja još jedne pumpe proizvesti dodatno zagađenje i rizike po zdravlje ljudi. Dokazana su štetna dejstva zagađujućih materija koje se emituju sa benzinskih pumpi. Bolesti koje su dovedene u vezu sa ovom vrstom zagađenja su potvrđene u preko 30 naučnih studija svetskih istraživanja na osnovu kojih je Svetska zdravstvena organizacija dala preporuku da benzinske pumpe ne treba da se nalaze na udaljenosti manjoj od 100 metara od objekata gde žive i borave ljudi. A da vas podsetim i da je Dom zdravlja na 130 metara od lokalcije koja je planirana za izgradnju pumpe. Posledice ovog zagađenja jesu bolesti limfe i krvi, kao što su anemija, kancer, leukemija..., a ove bolesti 11 puta češće pogađaju ljude koji žive na udaljenosti 50 metara od benzinske pumpe od onih koji žive van zone uticaja. Ono što mi očekujemo jeste da dobijemo uveravanja nadležnih službi da ovi rizici po zdravlje ljudi ne postoje. Čini mi se da u ovom trenutku to niko ne može da dokaže jer grad Valjevo nema adekvatan monitoring", kazala je Kristina Cvejanov.

 

Ona je najavila da će tražiti, iako zakon ne predviđa, da nadležni organ grada Valjeva zatraži od kompanije NIS da izradi Studiju procene uticaja na životnu sredinu, a paralelno sa tim da se izmeri emisija štetnih gasova na benzinskim pumpama koje se nalaze u centru garada.

 

"Po okončanju javnog uvida urbanističkog projekta za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom NIS Novi Sad u Valjevu, planiramo sastanak sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem koji nas je već pozvao na razgovor. To nam daje nadu da Grad ima želju da se ovaj problem reši u interesu svih. Čvrsto verujemo da ćemo zajedno sa Gradom i NIS-om naći rešenje koje će biti i u interesu građana", rekla je Cvejanov.

Komšiluk protiv pumpe

Komšiluk protiv pumpe (Foto: Đorđe Đoković)

Podsećamo, NIS-ova benzinska pumpa u Ulici Vuka Karadžića na ulazu u staru čaršiju Tešnjar treba da se izmesti sa te lokacije jer je planom predviđeno da na tom mestu bude novi gradski trg. Pažnju i reakciju javnosti izazvala je vest da je kompanija NIS zainteresovana da benzinsku stanicu izgradi na lokaciji u blizini Doma zdravlja u Železničkoj ulici u neposrednoj blizini raskrsnice ulica Vladike Nikolaja i Sinđelićeve.

 

Od tri lokacije u centru grada, koje je Grad ponudio ovoj naftnoj kompaniji, jedna je na raskrsnici ulica Vladike Nikolaja i Vojvode Mišića prekoputa bivšeg SUP-a, (vlasništvo Grada i Železnice), druga je u blizini Hrama na potezu između parkinga i Knez Mihailove ulice, (pretežo privatne parcele), NIS je izabrao treću lokaciju - parcelu u Železničkoj ulici, koja je u vlasništvu Grada.

 

Možda treba razmotriti i lokaciju u Ulici Mirka Obradovća, koja vodi prema obilaznici, gde se nalaze i parcele ASP Lasta, bivše Strele. "Prema našim nezvaničnim saznanjima tu postoje i parcele koje su u vlasništvu Grada, a što je najvažnije ta lokacija je u gradu, a udaljena je od stambenih zgrada i porodičnih kuća", zaključia je Kristina Cvejanov.

 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 9 sati 5 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 2 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 16 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara