Parking iza RFZO (foto: Kolubarske.rs)
Parking iza RFZO (foto: Kolubarske.rs)
01.06.2022, 06:58

Parking senzori u okviru javne nabavke vredne 67,2 miliona dinara

č: | fb:

Danas počinje postavljanje parking senzora na 195 parking mesta u centru Valjeva gde će građani putem aplikacije moći da prate slobodna parking mesta.

 

Senzori će biti postavljeni na parkinzima iza RFZO i kod NIS-ove pume u Tešnjaru, kao i u delovima ulica koja pripadaju crvenoj zoni- Karađorđeva od raskrsnice Ulice vojvode Mišića do Sinđelićeve, Vuka Karadžića i Čika Ljubina kod Narodnog muzeja.

 

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave ovo je prva faza u regulisanju parkiranja u centru grada, nakon koje će uslediti postavljanje uređaja za obaveštavanje i aktiviranje aplikacije za mobilne telefone, preko kojih će građani biti obaveštavani o slobodnim parking mestima u centru grada.

 

U saopštenju nije navedeno kada će biti postavljeni uređaja za obaveštavanje i aktiviranje aplikacije za mobilne telefone, niti je navedeno da li će senzori biti postvaljeni na svih 1905 parking mesta u gradu koja su u sistemu kontrole i naplate parkiranja.

 

Posao vredan preko 67,2 miliona dinara

 

Postavljanje parking senzora realizuje se u okviru javne nabavke "Integrisana rešenja za vanredne situacije, kontrolu i obaveštavanje", koju je grad Valjevo raspisao u novembru 2021. godine. 

 

Posao vredan preko 67,2 miliona dinara sa PDV-om dobio je početkom februara ove godine jedini ponuđač - beogradsko preduzeće "Macchina security", a predmet javne nabavke je postavljanje video nadzora za praćenje saobraćaja na prilaznim saobraćajnicama Valjevu, video nadzora centra grada, sistema za uzbunjivanje i sistema za sprečavanje vršnjačkog nasilja. Zatim uvođenje sistema pametnog upravljanja otpadom, video nadzor komunalnih vozila i osoblja, i sistem za pokazivanje zauzetosti parking mesta. 

 

U ugovoru, koji su potpisali Gradska uprava i beogradska firma "Macchina security", piše da je "isporučilac dužan da isporuku predmetnih dobara, usluge i radove na montaži opreme i instalacija izvrši u roku od 90 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao". Prema dostupnim i javno obajvljenim informacijama, postavljanje parking senzora na 195 parking mesta u centru Valjeva je prvi posao koji se realizuje iz projekta "Integrisana rešenja za vanredne situacije, kontrolu i obaveštavanje".

 

Sredstva za realizaciju tog projekta obezbedio je Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj nakon konkursa za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs koji je cilj ovog projekta čija je vrednost preko 67,2 milina dinara i od kakvog značaja je za Valjevo, u Gradskoj upravi nam je rečeno da je "specifični cilj projekta, koji grad Valjevo želi da postigne, povećanje stepena bezbednosti kao i efikasniji i kvalitetniji način života za svoje građane".  

 

Crnogorska policija se bavila poslom koji je na tenderu dobila "Macchina Security"

 

Prema pisanju crnogorskih medija, MUP Crne Gore je u februaru 2021. godine saopštio da je posebna komisija ministarstva utvrdila da je beogradska firma "Makina sekjuriti" (Macchina Security) umešana u nameštanje tendera za kupovinu kamera i radara za nadzor graničnih prelaza u kojima je navodno pronevereno više od milion evra.

 

Državni sekretar u crnogorskom MUP-u Rade Milošević kazao je da su izlaskom na teren videli da oprema nije radila. Tada su, tvrdi, uočili da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene. "Firma koja je dobila tender uklonila je nalepnice sa opreme koja je nabavljena i zalepila nalepnice renomiranih firmi koje su prepoznate da proizvode tu opremu", rekao Milošević. Dalje tvrdi i da je sam tender bio namešten, a dobavljač je bila firma Makina Sikjuriti (Macchina Security) iz Srbije.

 

Aktuelno