Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
06.06.2022, 07:02

EPS privremeno blokirao valjevski vodovod

č: | fb:

Račun JKP Vodovod Valjevo je blokirala Elektroprivreda Srbije (EPS) zbog duga od 43,7 miliona dinara. Prema podacima Narodne banke Srbije JKP Vodovod je bio u blokadi osam dana, od 26. maja do 3. juna.

 

Baš u to vreme, 30. maja bez vode je ostao Krušik, ali zbog zamene zatvarača, a ne zbog, kako se spekulisalo, toga što je Vodovod isključio valjevsku fabriku zbog "milionskog duga", o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Direktor JKP Vodovod Valjevo Ivan Filipović je potvrdio za Kolubarske.rs da je račun preduzeća bio u blokadi, ali su isplatili dug i skinuli blokadu. Flipović dodaje da Vodovod EPS-u ukupno duguje oko 71 milion dinara i da taj dug datira još iz 2012. godine.

 

I dok je EPS blokadom računa valjevskom javnom prduzeću uspeo da naplati deo svojih potraživanja, JKP Vodovod već godinama muku muči sa dugovanjima korisnika usluga koja utiču na normalno funkcionisanje i poslovanje preduzeća.

 

Prema podacima za 2021. godinu, Valjevska privreda za vodu i kanalizaciju duguje blizu 272 miliona dinara, od toga sumnjiva i sporna potraživanja iznose 47,9 miliona dinara. Već godinama najveću dužnik je HK "Krušik", čiji je ukupan dug 106 miliona dinara, a prošle godine su JKP Vodovod i "Krušik" potpisali sporazum o reprogramu duga na period od pet godina. Pored valjevske vojne fabrike najveći dužnik je "Sloga" AD Valjevo, nad kojom se sporovodi unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), sa dugom od preko 12 miliona dinara. Filipović navodi da su među dužnicima i firme koje su u stečaju ili su im računi više godina u blokadi, poput preduzeća "Stefil" i "Vapek", tako da ta potraživanja nisu naplativa.

 

Ukupna dugovanja privrede na Divčibarama iznose oko 26,5 miliona dinara, najveći dužnik na Divčibarama je "Vujić Divčibare" HTD sa dugom od oko 25 miliona dinara.

 

Dug građana Valjeva za uslugu vode i kanalizacije iznosi oko 137,2 miliona dinara, od toga sumnjiva i sporna potraživanja su 51 milion dinara, dok je dug građana na Divčibarama oko 4,7 miliona, na sporna potraživanja se odnosi 1,3 miliona dinara.

 

JKP Vodovod Valjevo je 2021. godinu završilo sa gubitkom od 61,4 miliona dinara, piše u izveštaju o realizaciji Programa poslovanja radu JKP Vodovod za 2021. godinu.

 

Nove više cene

 

Cene usluga JKP Vodovod nisu menjane od septembra 2016. godine, a istovremeno su značajno povećane cene struje, goriva, hemikalija, materijala...

 

Otuda je JKP Vodovod zatražio saglasnost Gradske uprave za povećanje cena svojih usluga za 10 do 32 posto, kao i saglasnot na zahtev da građani ubuduće plaćaju i uslugu prečišćavanja otpadnih voda.

 

JKP Vodovod od korisnika nije naplaćivalo uslugu prečišćavanja otpadnih voda, nego samo uslugu prikupljanja i odvođenja otpadnih voda. "Uspostavljanjem usluge-prečišćavanje otpadnih voda biće obezbeđeno poštovanje principa da onaj ko generiše otpad mora platiti troškove njegove prerade. Naplatom ove usluge, osim obezbeđenja uslova za dalje obavljanje ove delatnosti, dobiće se novac neophodan za tekuće održavanje postrojenja", piše u zahtevu dostavljenom pre skoro mesec dana Gradskoj upravi. 

Ivan Filipović

Ivan Filipović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Direktor JKP Vodovod Ivan Filipović kaže da prerada otpadnih voda na godišnjem nivou košta oko 106 miliona dinara. "Naplatom usluge prečišćavaja otpadnih voda pokrićemo taj trošak, a uz povećanje cene naših usluga, imaćemo sredstva za novu opremu i nećemo doći u ovakvu situaciju da nam bude blokiran račun. Cilj nam je da građanima pružimo što kvalitetniju uslugu, a da pritom ne poslujemo sa gubitkom, što sa ovim povećanjem cene naših usluga možemo da postignemo", poručio je Filipović.

 

Predlog za povećanje cena usluga JKP Vodovod za 10 do 32 posto, kao i da građani uslugu prečišćavanja otpadnih voda ubuduće plaćaju 26,21 dinar za kubni metar, biće na sednici Skupštine grada koja će biti održana krajem juna.

 

Račun za vodu oko 200, za smeće preko 400 dinara

 

Građani uslugu vode i kanalizacije plaćaju po potrošnji, dok uslugu iznošenja i deponovanja smeća plaćaju po kvadraturi stambenog prostora. Tako mnogi korisnici imaju veće račune za smeće nego za vodu. Primera radi račun za iznošenje i deponovanje smeća za stan sa jednim čalnom u domaćinstvu iznosi 460 dinara, dok račun za vodu i kanalizaciju iznosi oko 200 dinara. Nešto manja razlika je za račune tročlane porodice koja živi u porodičnoj kući; za smeće mesečno izdvaja oko 500 dinara, dok usluga vode i kanalizacije košta oko 400 dinara.

 

Aktuelno

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici Pre 13 sati 33 minuta

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...

Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
Direktnije i preciznije Pre 14 sati 48 minuta

Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra potvrđuje ključne nalaze Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno...

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi 29.02.2024

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...  · 6 komentara