Drva na stočnoj pijaci (foto: Đorđe Đoković)
Drva na stočnoj pijaci (foto: Đorđe Đoković)
22.09.2014, 09:38

Cela Srbija je u Bosni

č: | fb:

Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović priznala je u izjavi za „Politiku“ ono što je običnim smrtnicima odavno bilo jasno -  kako bi Srbiju ove zime „mogla da zadesi energetska kriza“, ali i poručila „kako nema mesta panici“.

“Govorim o energetskoj krizi zato što Srbiji nedostaju i ugalj i struja i gas i mazut. Mogli smo sve vreme od poplava da nabavljamo ugalj, ali to nismo učinili. Svaka tona uglja na deponiji koja bi se uvezla znači manji uvoz kilovat-časova struje. Kako se približava grejna sezona, i kako je svima jasno da 15.oktobra treba da budu topli radijatori, shvatamo da nam sve fail," rekla je Mihajlović.

Na ozbiljnost situacije u energetskom sektoru Srbije ukazuje i činjenica da je EPS rudnicima zabranio prodaju uglja za industriju i građanima, što je automatski dovelo i do povećanja cena ogrevnog drveta, koje se sada u Valjevu već prodaje za 4.000 dinara po kubnom metru. Vlasnici pojedinih valjevskih stovarišta rekli su danas za Kolubarske.rs da je izuzetno teško nabaviti bilo kakav ugalj, jer je od nama najbliže Kolubare i "Bog digao ruke!" Zbog toga je, kako reče jedan od njih, "cela Srbija u Bosni", gde se na utovar uglja čeka i po nekoliko dana. Tona "banovića", koji se koriste za loženje kućnih sistema etažnog grejanja, sada je 16.000 dinara. Manje kalorična "kreka" košta 13.500 po toni, dok su "stanari" najjeftiniji sa 9.500 dinara. To, praktično, znači da će biti pojačana i potrošnja električne energije za grejanje domaćinstava.

Drva

Drva (Foto: Đorđe Đoković)

Kakva je situacija sa objektima Valjevske distribucije s obzirom na oštećenja sistema posle majskih poplava?, pitanje je za direktora Zorana Nikolića.

“Problema je bilo puno, otklanjamo ih svakodnevno, pa se nadam da ćemo zimu, koliko – toliko dočekati spremno”, kazao je Nikolić za Kolubarske.rs. Štete od poplava na objektima ED procenje su na oko 12 miliona dinara, a najviše problema bilo je sa 35 kV kablovima, koji su išli koritom Kolubare, pored novog regionalnog cevovoda. “Veliki su problemi bili u osposobljavanju tih kablova na levoj obali, a postavljati nove na suprotnoj strain reke bilo je na neki način besmisleno”, kazao je Nikolić.

Zoran Nikolić

Zoran Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

Tim kablovima, uz ostalo, napajana je i Mionica, koja je poslednjih meseci bila “najkritičnija tačka” u sistemu Valjevske distribucije. Ovo i zbog toga što postoje “hronični” problemi i u funkcionisanju dalekovoda za Divčibare, preko Osečenice. Otuda nije čudo što pojedini seljaci znaju da kažu: “Čim zagrmi u Bosni, mi nemamo struje!”

Ozbiljnih problema bilo je i sa kablovima u delu gde Obnica i Jablanica tvore Kolubaru. Tu su kablovi takođe bili pokidani tokom majskog plavnog talas, što je u dva-tri navrata otklanjano. Potom je nepoznati “genije” pokušao krađu bakra iz tih kablova. To je ustanovljeno tako što su “na mestu zločina” pronađeni sekira i testera: “Srećnik” je verovatno preživeo strujni udar pošto “nije zatečen na licu mesta”.

Problema je bilo i u Podgorini, gde su pojedine trafostanice bile oštećene. Nadležni su nedavno sve 110 kV trafostanice sa EMS-a (nekadašnjeg Elektroistoka) preneli na ED. To je s jedne strane dobro jer su ED uvek više vodile računa o održavanju i modernizaciji trafostanica, dok je s druge strane pitanje kada će (TS) doći na red za pobljšanja na njima jer je to moguće tek posle godišnjeg plana investicija, koji se usvaja u EPS-u.

O neozbiljnosti države i nedopustivo spornom reagovanju nadležnih ministarstava i Vlade Srbije u otklanjanju posledica majskih poplava govori i to što tek sada počinju radovi na ispumpavanju “veštačkih jezera”, nastalih na površinskim kopovima Kolubare (ili Drmna), sa višemilionskim kubicima vode. Postupak procena, stručnih ocena i raspisivanje javnih nabavki za “izvođače radova” trajao je nedopustivo dugo kao da su u pitanju beznačajne stvari za narod i državu!

Na sve ovo idu i najavljene mere štednje, sa smanjenjem plata i penzija, tako da se ni oni najrevnosniji nisu mogli pripremiti za zimu onako kako su to obično činili. Beograd će, pretpostavljamo, kao i uvek, biti u privilegovanom položaju i zbog toga što je kao glavni grad, država u državi.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 17 sati 48 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 20 sati 37 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.