Pantićeva od Nušićeve do Uzun Mirkove (foto: Đorđe Đoković)
Pantićeva od Nušićeve do Uzun Mirkove (foto: Đorđe Đoković)
10.06.2022, 07:03

Asfaltiranje po "zahtevima", ali i po izbornim kalkulacijama

č: | fb:

Prema Planu komunalne izgradnje, u putnu infrastrukturu ove godine biće uloženo oko 718 miliona dinara, a od toga u održavanje i izgradnju ulica i puteva na teritoriji grada i valjevskog kraja, kao i u izgradnju parkinga, biće investirano 500,6 miliona dinara.

 

Osim cifre građanima nije poznato u koje ulice i puteve, i za koje radove će biti potrošen taj novac ili ko i kako odlučuje o tome koje ulice i putevi će se raditi. Postoje saobraćajnice u gradu u koje putarska mehanizacija, makar i rupe da zakrpi, nije ušla nekoliko decenija.

 

Od početka godine je raspisano osam javnih nabavki ukupne vrednosti oko 353 miliona dinara, a više od polovine skoro 200 miliona dinara posla na sređivanju ulica i puteva dobili su GP "Kompresor ing" i PZP Valjevo, dok je GP "Ingrap-omni" prošlo na dve javne nabavke ukupne vrednosti 59,8 miliona dinara. Inače, ove javne nabavke su bile raspisane na početku godine, koja je bila izborna, a ugovori sa izvođačima radova su bili poptisani već u martu, što prethodnih godina nije bio slučaj. 

 

Sudeći prema dosadašnjim nalozima za investiciono održavanje puteva, za koje je u budžetu opredeljeno 100 miliona dinara, a posao su dobili GP "Kompresor-ing" i PZP Valjevo, popravljena su dva puta i deset ulica u ukupnoj dužini 3945 metara. Najviše ulica-šest, ukupne dužine 1175 metara, je u MZ Beloševac, sledi MZ Popučke sa dve ulice i jednim putem ukupne dužine 1770 metara, od toga 1000 metara se odnosi na put od podvožnjaka na Iverku do firme Bosis.

Asfaltiranje u Popučkama

Asfaltiranje u Popučkama (Foto: www.valjevo.rs)

 

Zanimljiv je nalog koji je Grad dao preduzeću "Kompresor-ing" 12. aprila 2022. godine, ili četiri dana pred ponovljeno glasanje za narodne poslanike, da "izvrši radove na investicionom održavanju puta kroz Malu u Dublju u MZ Dupljaj u dužini od 1000 metara". Zbog čega baš u tom naselju, možda se odgovor krije u rezultatima izbora. Naime, 3. aprila na biračkom mestu Dublje, socijalisti su dobili 101 glas, a za SNS je glasalo samo 14, što je bio neviđeno loš rezultat naprednjaka. Nakon ponovljenog glasanja i nakon što su meštani Dublja dobili asfalt, situacija je bila obrnuta - za naprednjake je glasalo 115, a socijalisti su dobili 14 glasova!

 

Rehabilitacija vredna 70 miliona dinara

 

GP "Komresor ing" je pobedilo na javnoj nabavci rehabilitacija ulica - presvlačenje ulica novim asfaltom čija je vrednost oko 70 miliona dinara. Prema dosadašnjim nalozima novim asfaltom je presvučeno 13 ulica u gradu, kao i staza u parku prekoputa Centra za kulturu ukupne dužine 5212 metara. Među ulicama koje su dobile novi asfalt ili će uskoro dobiti su: Ljube Kovačevića (350 m), Pasterova i Obrena Nikolića (550 m), Branislava Markovića (400 m), Železnička (170 m), Mirka Obradovića (180 m), interna saobraćajnica kroz naselje Milivoja Bjelice (400 m).

 

Zatim, Karađorđeva od Dušanove do Radničke (150 m), Kneza Miloša od Karađorđeve do Radničke (162 m), Pantićeva od Uzun Mirkove do Nušićeve (240 m), Pantićeva – loše deonice od Nušićeve do Vuka Karadžića (400 m).

 

Novi asfalt su dobile i Ulica pijačni kej (300 m), Knez Miloševa i Prva proleterska (900 m), Portoroška (500 m) i staze u parku prekoputa Centra za kulturu (520 m).

Železnička ulica

Železnička ulica (Foto: Đorđe Đoković)

 

GP "Ingrap-omni" je pobedilo na javnoj nabavci investiiono održavanje ulica, a vrednost radova je blizu 33,3 miliona dinara. Sudeći prema dosadašnjim nalozima mašine tog građevinskog preduzeća su bile u 18 ulica, ukupna urađena dužina iznosi 3.106 metara. U toku su radovi na izgradnji parkinga u Karađorđevoj ulici, vrednost tih radova je oko 26,5 miliona dinara. 


Ko odlučuje gde, kada i šta će se raditi?

 

U Planu komunalne izgradnje nisu navedene ulice i putevi u koje će ove godine ući putari i mehanizacija. Jedino je u koloni – rekonstrukcija asfaltiranih ulica napisano da je 33 miliona dinara planirano za Ulicu Miše Reljića, za Ulicu Vuka Karadžića prenete obaveze iz 2021. godine su 60,3 miliona i za raskrsnicu Sinđelićeve i Pasterove biće utrošeno pet miliona dinara; u koloni izgradnja ulica i parkinga navedeno je da će parking na Divčibarama koštati 30 miliona, parking u Karađorđevoj 26,8 miliona, dok su za Podgorsku ulicu prenete obaveze iz 2021. godine 3,2 miliona dinara.

Parking u Karađorđevoj

Parking u Karađorđevoj (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na pitanje ko odlučuje i na osnovu kojih kriterijuma o tome koje ulice i putevi će se raditi, kao i da li postoji spisak prioriteta, rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branko Vuković kaže da programe i zahteve dostavljaju mesne zajednice te da se na osnovu toga radi. Naglašava da Grad nema dovoljno novca za sve neophodne intervencije i asfaltiranje ulica i puteva, drugim rečima "mala su sredstva, a velike potrebe!".

 

"Savet Mesne zajednice odredi prioritete na svojoj teritoriji za tekuću godinu. Na osnovu tih programa i zahteva mesnih zajednica, Odeljenje za infrastrukturu, u zavisnosti od novca kojim raspolaže, napravi plan gde će se i šta raditi", kaže Vuković.

 

Dodaje da će to tako funkcionisati sve dok ne bude formirano preduzeće koje će imati status upravljača puta i koje će se ozbiljno baviti putnom infrastrukturom u gradu i na teritoriji Valjeva. Kaže da na teritoriji grada ima 250 kilometara asfaltiranih puteva.

 

Što se tiče krpljenja udarnih rupa, Vuković navodi da se prvo krpe one u centralnim gradskim ulicama, a ukoliko ostane novca saniraju se oštećenja i na ulicama van centra. Dodaje da reaguju i po prijavi kada građani pozovu i ukažu da u njihovoj ulici ima velikih oštećenja.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 25 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...