Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
30.06.2022, 11:19

Počelo zakazivanje i davanje HPV vakcina u Domu zdravlja Valjevo

č: | fb:

Na konferenciji za novinare u Domu zdravlja Valjevo dr Milan Mirković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dr Valentina Marković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece, preporučili su da mladi prime HPV vakcinu protiv karcinoma grlića materice. Vakcina nije obavezna nego preporučena i to u uzrastu od devet do 19 godina.

 

Dom zdravlja je dobio 100 doza najsavremenije devetovalentne vakcine Gardasil-9, a interesovanje je dosta dobro.

 

Dr Milan Mirković navodi da je karcinom grlića materice maligno oboljenje koje je po incidentnosti u našoj zemlji na visokom trećem mestu, iza karcinoma pluća i dojke. Godišnje u Srbiji ooboli 1500 žena, od kojih 500 izgubi život.

 

- Prvi i glavni krivac za nastanak ovog karcinoma jeste Humani papiloma virus (HPV), visoko infektivan i lako prenosiv. Smatra se da je dve trećine svetske populacije prokuženo, s tim što virus može živeti u ljudskom organizmu bez ikakve manifestacije. Do sada je poznato oko 200 serotipova, a njih 15 do 18 imaju visoki onkogeni potencijal. Prvobitna dvovalentna i četvorovalentna vakcina nisu bile dovoljne da se izbore sa tolikim brojem visoko onkogenih tipova virusa, tako da su rekombinovane i nastao je Gardasil-9 koji deluje na devet tipova HP virusa: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58. Tipovi 16 i 18 izazivaju preko 70 odsto karcinoma grlića materice. Ne prenosi se samo polnim putem, ali je idealno vreme primanja vakcine pre stupanja u prve seksualne odnose. Može se dati i osobama koje su imale odnos, ali će odgovor biti slabiji. Prema raspoloživim podacima efikasnost u smislu prevencije i zaštite je preko 90 odsto, tako da je vrlo preporučljiva - kaže dr Mirković.

Valentina Marković i Milan Mirković

Valentina Marković i Milan Mirković (Foto: Branko Petrović)

 

Pedijatar Valentina Marković kaže da je vakcina bezbedna, a da su mogući minimalni neželjeni efekti, kao i kod ostalih vakcina: crvenilo i bol na mestu davanja.

 

- Vakcina Gardasil-9 ne štiti samo od HPV-a nego i od kondiloma, polnih bradavica. U ovom trenutku imamo dovoljno doza: u prvoj polovini juna smo dobili 50, a juče još 50. Interesovanje je veće nego što smo očekivali.
Vakcina se daje u uzrastu od 9 do 19 godina o trošku RFZO i to na odeljenju Pedijatrije naše ustanove. Može se davati do 26 godina, ali stariji od 19 moraju da plate vakcinu, u tom slučaju treba da se jave Ginekologiji Doma zdravlja. Deca uzrasta od 9 do 15 godina vakcinu primaju u dve doze, s tim što druga sledi posle 6 do 13 meseci. Stariji od 15 je primaju u tri doze – druga je posle dva meseca, a treća posle šest meseci. Preporuke sa sastanaka u Beogradu je da se vakcina daje u osmom razredu, u 14 godini, kada inače primaju obaveznu vakcinu protiv difterije i tetanusa. Na taj način se ne šalju posebna obaveštenja, nego će na pozivu za redovan sistematski pregled biti napisano da tada mogu primiti i vakcinu Gardasil-9. Tako će biti bolje obavešteni i imaćemo veći obuhvat. Vakcina ne štiti samo tu osobu već i osobe koje će biti s njom u kontaktu, a nisu primile vakcinu, čime se stvara kolektivni imunitet - navodi dr Marković.

 

HPV Vakcina se primenjuje u 111 zemalja, od toga u 40 i za žensku i za mušku populaciju. U zemljama koje su HPV vakcinu uvele u kalendar redovne vakcinacije procenat obolelih od grlića materice smanjio se i do 80 odsto, a smrtni ishod je vrlo redak, što sve govori u prilog ovoj imunizaciji. Imajući u vidu procente smanjenja obolelih u drugim zemljama dr Mirković veruje da će i kod nas u nekom trenutku postati obavezna vakcina.

 

Svi zainteresovani se mogu javiti u Službu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, nakon čega se zakazuju termini. Trenutno je zakazano skoro 30 dece za prijem vakcine.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 39 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 15 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara