Prvi osnovni sud u Beogradu
Prvi osnovni sud u Beogradu
05.07.2022, 10:21

Firma "Valy" tužila predsednika sindikata "Sloga"

č: | fb:

Italijanska firma "Valy" doo Valjevo, koja posluje u okviru kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja "Golden Lady", podnela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu privatnu krivičnu tužbu protiv predsednika Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željka Veselinovića i zatražila da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, zbog istupanja u javnosti, saopštio je sindikat "Sloga".

 

Valy tvrdi da je Veselinović svojim izjavama u javnosti, u svojstvu predsednika sindikata, imao nameru sa umišljajem da naruši poslovni ugled i kreditnu sposobnost te kompanije, a nakon njihove odluke 2021. godine da tehnološkim viškom proglasi 150 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici, gde su bez posla ostale samohrane majke i udovice.

 

Prema navodima u saopštenju sindikata "Sloga", Veselinović je u javnom istupanju rekao da "program rešavanja viška zaposlenih u fabrici Valy nije urađen po zakonu i da će sindikat stati iza otpuštenih radnica", što se direktoru, italijanskom državljaninu Karlu Mariotiju i njegovom zameniku Radomiru Vukajloviću očigledno nije dopalo, te u tužbi ističu i "da su kao strani investitori u Srbiji uložili novac za poštenu tržišnu utakmicu i da očekuju reakciju državnih organa", što u sindikatu "Sloga" smatraju otvorenim pritiskom na sindikat, radnike, državu i pravosuđe.

 

"Ako je kompanija Valy mislila da će ovom tužbom zaplašiti sindikat, predsednika i radnice koje su tužile firmu za otpuštanje, prekovremeni rad, preraspodelu radnog vremena i smanjenja broja plaćenih radnih sati, onda se prevarila. Mi od tužbi za povredu radnih prava nećemo odustati. Jasno im poručujemo da smo spremni i da robijamo ako treba, ali nikada da "robujemo" onima koji umisle da su dolaskom u Srbiju i investicijama kupili i same ljude, odnosno radnice i radnike. Jedva čekamo početak suđenja za koje ćemo se zalagati da bude javno, a Valy ovakvim tužbama jedino sam sebi narušava poslovni ugled, izaziva gnev radnika i podsmeh u poslovnom svetu", navodi u saopštenju za javnost sindikat "Sloga".

 

Aktuelno

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 1 sati 20 minuta

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...

Prostorije SNS u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Oglasili se potpredsednici GrO SNS, ali ne i predsednik Pre 1 dan 1 sati

Da li orkestar zvuči raštimovano?

U danu kada se obeležava Dan Valjeva, saopštenjem za javnost oglasilo se troje potpredsednika valjevskih naprednjaka, ali ne i predsednik. U saopštenju navode rezultate SNS u Valjevu i kritikuju...  · 12 komentara