Protestna šetnja (foto: Kolubarske.rs)
Protestna šetnja (foto: Kolubarske.rs)
10.07.2022, 06:25

Mala šetnja velikog nezadovoljstva

č: | fb:

Zbog "sramne presude za ubistvo Damjana Dragojlovića" organizovana je mirna protestna šetnja od Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, Sinđelićevom i Karađorđevom ulicom, do Gradskog trga.

 

Nekoliko stotina građana, Damjanova porodica i prijatelji sinoć su učešćem u ovoj šetnji iskazali svoje nezadovoljstvo presudom Apelacionog suda u Beogradu.

 

Krivično veće Višeg suda u Valjevu osudilo je u februaru 2019. godine Sretena Nikolića na jedinstvenu kaznu zatvora od 35 godina zbog ubistva Damjana Dragojlovića (25) i nanošenja teških i lakših povreda gostima u noćnom klubu "Zipa", ali je tu presudu Apelacioni sud ukinuo i naložio novo suđenje. Viši sud u Valjevu je u maju 2021. doneo novu presudu kojom je Sreten Nikolić osuđen na 30 godina zatvora, da bi, nakon žalbe višeg javnog tužioca i branioca okrivljenog, Apelacioni sud u Beogradu drastično smanjio kaznu na 11 godina zatvora.

Protestna šetnja

Protestna šetnja (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na Gradskom trgu okupljenim građanima, prijateljima i drugovima Damjana Dragojlovića obratila se Ljiljana Dragojlović, majka ubijenog mladića.

 

"Za četiri meseca biće šest godina od tog dana 30. oktobra kada je u dvadeset četvrtoj godini, u punoj radosti života, nemilosrdno i bahato ubijen moj Damjan. Ime ubice ne ide u istu rečenicu sa Damjanom... Evo već šest godina pravde nema. Pravda je potrebna ne samo majci i Damjanovim prijateljima, rodbini, braći. Pravda je potrebna ovom narodu. Apelacioni sud u Beogradu je odlučio da Srbiji ne treba pravda i istina. Odlučili su da ubicu za teško ubistvo mladog čoveka i pokušaj ubistva osude na deset godina zatvora, a za nedozvoljenu upotrebu oružja dve godine. Dakle za ubistvo i pokušaj ubistva deset, a cele dve godine za nedozvoljenu upotrebu oružja. Onda su te kazne sabrali i izrekli jedinstvenu kaznu od 11 godina, i na taj način promenili odluku Višeg suda u Valjevu koji je ubici izrekao kaznu od 30 godina zatvora. Sa 30 na 11 godina! – rekla je majka ubijenog mladića i upitala da li postoji primer u sudskoj praksi ove zemlje ili bilo koje druge zemlje da se, kod istog nepromenjenog činjeničnog stanja, kazna smanji za dve trećine?

 

"Kako su obrazložili svoju odluku. Tako što su stavili u usta Damjanovom pokojnom ocu navodnu izjavu da je Damjan bio od ranije u sukobu sa ubicom, samo da bi našli nekakvu olakšavajuću okolnost za ubicu i za svoju odluku. A tako nešto pokojni Vlatko nikada nije rekao niti izjavio, niti u dokumentaciji i spisima predmata postoji takav iskaz Damjanovog oca. Kakva je to tek surova ironija, da oslobađaju ubicu nepostojećom izjavom žrtvinog oca. Kao da namerno kopaju po živoj rani – kazala je Ljiljana Dragojlović i nastavila:

 

"Moj i naš Damjan danas bi imao 30 godina. Znam da bi i dalje bio omiljen, voljen, nasmejan, svuda dobrodošao. Ko zna koliko puta bi bio pozvan da bude kum svojim drugovima, koliko bi radosti i dobrote podelio. Bio bi oženjen, imao bi decu koju bi obožavao... Gospodo sudije Apelacionog suda Sretko Jankoviću, Rastko Popoviću, Marko Jociću, Dragoljube Albijaniću i Dušanko Đorđević, spavate li mirno? – upitala je majka ubijenog Damjana Dragojlovića.

Ivan Madžarević i Ljilja Dragojlović

Ivan Madžarević i Ljilja Dragojlović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ivan Madžarević, Damjanov drug, zahavlio se svima koji su učestvovali "u ovoj maloj šetnji velikog nezadovoljstva". Podsetio je na tragediju kada je ubijen Damjan Dragojlović, a sada šest godina nakon toga okupila nas je, kako je rekao, nova tragedija, a to je sramotan čin Apelacionog suda u Beogradu.

 

"Možda iz ugla običnih ljudi nismo dovoljno stručni da sa pravne strane sagledamo novonastalu situaciju, ali sa moralnog jesmo, i te kako smo stručni i svesni da je to sramna presuda. Vašim presudama samo ohrabrujete počinioce najtežih dela... Slobodno možemo reći da je počinilac nagrađen nagradom koja izaziva ljutnju, gnev, tugu, kao i sam zločin. Danas sa ovog mesta apelujemo na sudije da svoj posao rade profesionalno i savesno, a nama ovde prisutima ostaje samo da se pozivamo na savest tamo gde savesti nema. Ostaje nam nada da će se stavri promeniti na bolje, da će se deliti pravda umesto nepravde, kao i da će se zakon primenjivati na način na koji bi trebalo - jednako i pravično za sve. Takođe se nadamo da će se ova sramna odluka preispitati i promeniti jer danas smo zbog toga ovde. Zbog toga što nikada nije kasno da pravda zažvi i donese bar malo mira onima kojima je najteže i koji najviše tuguju. Na samom kraju želim da kažem još jednom - presuda koja je doneta za smrt tragično nastradalog Damjana Dragojlovića niti je po zakonu niti je pravda. Gospodo sudije Apelacionog suda u Beogradu ovom presudom Damjana Dragojlovića ubili ste po drugi put", kazao je Ivan Madžarević.

Građani okupljeni na Gradskom trgu

Građani okupljeni na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Jedni kažu da je najteže onom koga nema, drugi pak da je teže onom ko ostane. Sumirajući život možda bi mnogi rekli da je Damjan bolje prošao od nas, jer ne gleda nepravdu, licemerje i sve one grozne stvari koje mi gledamo svaki dan. Nedostaješ. Verujem da si na nekom boljem mestu, nasmejan i mlad, da te grli otac i da si srećan!", rekla je Damjanova drugarica Maja Đurić.

Pre šetnje ispred Hrama

Pre šetnje ispred Hrama (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 23 sati 22 minuta

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...

Karate klub 014 Valjevo (foto: Karate klub 014 Valjevo)
Na Državnom prvenstvu Pre 23 sati 21 minuta

Šest medalja za karatiste Karate kluba 014 Valjevo

Na Državnom prvenstvu za poletarce, nade i pionire u karateu, koje je održano u Mladenovcu, valjevski mladi karatisti osvojili su šest odličja. Karate klub 014 Valjevo nastupio je sa osam takmičara.