Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
13.07.2022, 07:07

"Uočene nedostatke" nadležni nikako da "otklone" već pet godina

č: | fb:

Nakon što je pregledao finansijski izveštaj grada Valjeva za 2021. godinu, nezavisni revizor je izrazio mišljenje sa rezervom, što upućuje da je bilo nepravilnosti, a to potvrđuju primedbe navedene u izveštaju.

 

Ovaj izveštaj je sastavni deo Odluke o završnom računu budžeta Valjeva za 2021. godinu, koji su usvojili odbornici na poslednjoj sednici Skupštine grada, ali se nisu bavili izveštajem, niti je o njemu detaljnije govorio rukovodilac Odeljenja za finansije Željko Tabašević.

 

"Dato je mišljenje sa rezervom, izrečene su određene konstatacije, date su određene preporuke, tako da će nadležne službe u narednom periodu sve uočene nedostatke otkloniti", kazao je Tabašević.

 

Međutim, on nije naveo koje su to "određene konstatacije" izrečene, nije naveo ni koje su "određene preporuke" date, niti koje "uočene nedostatke će nadležne službe otkloniti". 

 

"Uočeni nedostaci, koje će nadležne službe otkloniti" je nedostatak na koji već pet godina ukazuje revizor, a to je nepopisana i neaktivirana imovina preuzeta od Direkcije za urbanizam građevinsko zemlište, puteve i izgradnju Valjevo, koja je inače ugašena 1. decembra 2016. godine.

 

U izveštaju je navedeno da je od ukupne nefinansijske imovine u pripremi koja je preuzeta od Direkcije za urbanizam građevinsko zemlište, puteve i izgradnju Valjevo, u iznosu od preko milijardu sto osamdeset miliona identifikovano i popisano tek 527 miliona, dok je iznos od 8,5 miliona dinara identifikovana imovina, ali nisu ispunjeni uslovi za aktiviranje navdene imovine.

 

"Takođe, za navedenu imovinu nije utvrđen stepen dovršenosti radova, a imovina ispunjava uslove da bude aktivirana. Nalazimo da je neophodno u potpunosti identifikovati celokupnu nefinansijsku imovinu, popisati je, utvrditi stepen dovršenosti i aktivirati imovinu, a sve s ciljem pravilnijeg evidentiranja imovine i pravilnog obračuna amortizacije", navodi revizor u finansijskom izveštaju za 2021. godinu.

 

Na tako navedenu imovinu, iskazanu u poslovnim knjigama, ne obračunava se amortizacija i na taj način se ne iskazuju u potpunosti troškovi koji padaju na teret budžeta Grada.

 

Još jedan "uočeni nedostatak koji će nadležne službe otkloniti", a na koji revizor takođe ukazuje već pet godina, je onaj koji se odnosi na imovinu JKP Toplana. U  okviru imovine u pripremi u poslovnim knjigama Grada se vodi imovina u iznosu od 33,1 milion dinara koja je, navodno, u vlasništvu JKP Toplana, međutim ne postoji u poslovnim knjigama tog javnog preduzeća.

 

Dalje se u izveštaju revizora navodi da Grad u svojim poslovnim knjigama ne vodi u potpunosti osnivački ulog JKP Toplana. Upisani, uplaćeni i uneti osnovni kapital prema evidenciji Agencije za privredne registre iznosi 454.950.000 dinara, dok je učešće navedenog kapitala u poslovnim knjigama grada Valjeva u iznosu od 420.950.000 dinara.

 

Od ukupnih potraživanja po osnovu prodaje i drugih potraživanja od 80 miliona dinara, potraživanja kojima je protekao rok naplate preko jedne godine iznose 26,9 miliona dinara. Za značajan iznos navedenih potraživanja pokrenut je postupak prinudne naplate, piše u finansijskom izveštaju za 2021. godinu u kome se navodi da je mišljenje revizora sa rezervom.

 

Pored mišljenja sa rezervom, po Zakonu o reviziji, postoje još pozitivno mišljenje i negativno mišljenje revizora.

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 19 sati 53 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 22 sati 42 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.