Radović, Trifunović, Manić (foto: Kolubarske.rs)
Radović, Trifunović, Manić (foto: Kolubarske.rs)
20.07.2022, 14:15

Pet godina Lokalnog fronta Va: Mi smo rešeni da menjamo stvari iz korena

č: | fb:

"Zbog višedecenijskog propadanja Valjeva, višestruko izneverenih očekivanja svih vlasti poslednjih decenija, dokazane nesposobnosti gradskih čelnika i Gradske uprave, opiranja napretku, modernizaciji i javnosti rada same gradske vlasti, mi smo rešeni da menjamo stvari iz korena…".

 

Ovo je poruka preambule Statuta udruženja građana Lokalni front Va osnovanog 19. jula 2017, na dan rođenja vojvode Živojina Mišića.

 

Aktivista valjevskog Lokalnog fronta Ljubomir Radović kaže da u godinama iza nas, ironijom sudbine, izneverena je i ideja zbog koje su odabrali naziv koji nose.

 

- Počeli smo neugodnim pitanjima za gradske vlasti. Hrabro i drsko stali smo pred jednog od nesposobnih, bivših gradonačelnika sa transparentom "Gde je most?". Nekoliko miliona, setićete se, straćeno je u obećanje da će Petnička pećina postati prvorazredna turistička atrakcija. Nemojte goste Valjeva voditi na tu stranu, okolina pećine je i danas zapuštena, prljava i zagađena – poručio je Radović.  

 

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema njegovim rečima, punih pet godina Lokalni front podseća sporovozne, uobražene i ponekad potpuno nesposobne gradske službenike sa partijskih spiskova da grad nema upravljača puteva, da teški kamioni njihovih partijskih prijatelja uništavaju puteve i ulice, a da, uprkos zakonu, godinama ne daju ni dinar naknade za vanredni prevoz. Radović dodaje da su se krajem prošlog meseca konačno setili da pokrenu osnivanje novog javnog preduzeća koje će postati upravljač puteva, a ishod ćemo videti.

 

- Kada smo službenike grada podsetili da, kao i svi mi, već više od deset godina uzastopno, dišu prekomerno zagađen vazduh, tvrdili su da to radimo samo zato što je, eto, ekologija u modi. A Lokalni front se zapravo bori protiv mode u Gradskoj upravi: da se pare građana Valjeva bacaju na skupe projekte, programe i planove koji posle toga kupe prašinu po Karađorđevoj 64, a da godinama niko ni prstom ne mrdne da bi te planove ostvario. Posle ginekološkog objašnjenja za govornicom Skupštine, da PM čestice potiču iz vulkanskih erupcija na Mediteranu, ipak je formiran pompezno najavljeni stručni tim za smanjenje aerozagađenja. Najveće postignuće ovog tima jeste očekivano "otkriće" da Valjevo ima jednog velikog, džinovskog, zagađivača vazduha koji, sam za sebe, stvara 20 posto do 25 posto ukupnog zagađenja u Valjevu – naveo je aktivista Lokalnog fronta Valjevo i podsetio da je to utvrđeno sredinom 2019. godine, a da se danas, tri godine kasnije, ništa nije promenilo.

 

- Zapravo jeste, vrlo je izvesno da će ove godine u "Krušik" stizati kolubarski lignit još slabijeg kvaliteta nego do sada. Onaj "bolji" ugalj se otprema u Obrenovac, gde će ga „Grčići“ mešati sa mazutom da bi uopšte mogao da sagoreva - dodao je Radović. Upitao je šta li sada radi stručni tim za smanjenje aerozagađenja i da li uopšte postoji?

 

Podsetio je na činjenicu, dobor poznatu i gradskoj vlasti, da je  državni revizor objavio kako je "Krušik" izgubio milione evra u poslićima sa privatnom firmom "GIM". Naveo je da je mnogo pre toga Lokalni front otkrio da su gradski oci "Krušiku" oprostili dug od 825 miliona dinara koje je lider u namenskoj industriji dugovao gradskom budžetu. U zamenu za te silne milione Grad nije dobio ništa.

 

- Zato smo, ponovo veoma drsko, stali i pred tobože svemoćnog predsednika i poručili mu da nije dobrodošao dok se ne razreši pljačkanje "Krušika" i "slučaj" Aleksandra Obradovića. Da ne bi video našu poruku izbegao je glavnu kapiju "Krušika". Sledeći bliski susret sa budućim počasnim građaninom Valjeva, setićete se, završio se hapšenjem naših aktivista i krivičnim prijavama – kazao je Radović.

 

Govoreći o učešću Lokalnog fronta Va na lokalnim izborima, Radović je naveo da su prvi put na izbore izašli pre četiri godine "hrabro i drsko" - bez infrastrukture, bez para i dovoljno iskustva, tučeni sa svih strana. Uprkos tome izborili su odborničko mesto u Skupštini grada i "postali trn u oku" još jednoj garnituri lokalne vlasti. Radović dodaje da su u drugom pokušaju nagrađeni gotovo trostruko većim poverenjem građana.

 

- Valjevci su nam time zadali težak zadatak: da na sledećim izborima ovaj broj ponovo pomnožimo sa tri. Jeste, Lokalni front je napunio pet godina. Još je, kažu, u kratkim pantalonama. Ali brzo raste…- poručio je Ljubomir Radović.

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Kolubarske.rs)

  

Aktivista Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović, koji je pre skoro godinu dana prihvatio obavezu da u Skupštini grada, kao odbornik, umesto Radovića, zastupa ono što godinama čini Lokalni front, rekao je da je tada imao neku iluziju o atmosferi koja vlada u najvišem telu lokalne samouprave. Dodaje da je verovao, pomalo naivno, da će se dobro snalaziti na mestu gde ozbiljni i odgovorni ljudi strpljivo i argumentovano raspravljaju o najkrupnijim problemima našeg grada i njegovih stanovnika.

 

- Umesto strpljenja i argumenata zatekao sam protočni bojler koji ne predviđa duge rasprave. Čemu, uopšte, ikakve rasprave kada je sudbina materijala koje odbornici dobijaju, obično u poslednjem trenutku, a ponekad i kasnije, već utvrđena negde daleko od očiju javnosti. Odbornike većine ne zanimaju detalji: oni, ako i govore, horski hvale ponuđena rešenja i pritom najmanje jednom pomenu predsednika svoje stranke i najnovijeg počasnog građanina Valjeva. Opasno je pokušavati sa argumentima koji, na primer, upozoravaju da je ponuđeno rešenje nepotpuno ili, ne daj bože, pogrešno. Najpre će vas predsednica Skupštine nervozno upozoriti da tema nije na dnevnom redu, zatim žurno izreći koju opomenu, a potom i isključiti mikrofon. Obično je to signal za odbornike većine čiji radni  zadatak je da oštro napadnu svaku pomisao koja se razlikuje od njihovog jevanđelja. Takve predsednica ne opominje. Poznat je slučaj kada je direktor javnog preduzeća gotovo pun sat govorio o davnašnjim gresima jednog odbornika, doskorašnjeg koalicionog partnera, koji se drznuo da napadne jednu od predloženih odluka - rekao je Trifunović.

 

On je naveo jedan, kako reče, "zanimljiv, čak zabavan, slučaj" koji se odigrao na poslednjoj sednici, 24. juna.

 

- Posle mog insistiranja da Grad nema odgovarajući Registar zagađivača životne sredine, na koje bi se mogao primeniti princip "zagađivač plaća", već se ova obaveza raspoređuje na sve građane, jedan od odbornika većine, moguće iz najbolje namere, pitao je zašto mi, Lokalni front, ne uradimo taj Registar zagađivača kada već tako dobro znamo kako se to radi. Igrom slučaja, ovo je tema u kojoj je Lokalni front zaista pokušao da pomogne nadležnom odeljenju Gradske uprave. Krajem septembra prošle godine pismeno sam, u skladu sa Poslovnikom, načelnika zamolio da mi dostavi kopije izveštaja o zagađenjima koje privredni subjekti svake godine do 31. marta dostavljaju Gradskoj upravi u skladu sa Pravilnikom o metodologiji za izradu nacionalnog i lokalnog registra izvora zagađivanja. Naša namera je bila da na uzorku ovih izveštaja sačinimo ogledni primer koji bi se mogao upotrebiti za izradu stvarnog registra zagađivača, onako kako predviđa Zakon. Izradu Lokalnog registra zagađivača propisuje Zakon i to nije, i pored najbolje volje, posao udruženja građana, već nadležnih gradskih službi. Uzgred, načelnik Gradske uprave nije našao za shodno ni da odgovori na moj dopis – kazao je odbornik Lokalnog fronta i zaključio:

 

- Zato Grad Valjevo još uvek ima Registar zagađivača koji, pored ostalih suvišnih ukrasa, sadrži i podatke o kulturno-istorijskim spomenicima Valjeva. Naravno, u njemu nećete naći, recimo, podatke o vrstama i količinama zagađujućih materija iz dimnjaka „Krušikove“ energane.

 

Ivan Manić

Ivan Manić (Foto: Kolubarske.rs)

Aktivista Lokalnog fronta Valjevo Ivan Manić je rekao da "frontovci" ne izmišljaju toplu vodu već jednostavno od gradskih i državnih službenika, od službenika koje plaćaju građani, traže i zahtevaju da čine ono što im nalažu odgovarajući zakonski propisi. Upitao je "da li tražimo suviše?".

 

Manić je rekao da zaštita životne sredine i priče o ekologiji nisu postale "moderne" poslednjih nekoliko godina. On je naveo da je prva ekološka pobuna u Srbiji 1935. godine u okolini Bora bila ugušena u krvi. Vojska i policija su intervenisali protiv seljaka koji su tražili pravednije naknade za letinu uništenu delovanjem sumporne kiseline u proizvodnji bakra.

 

- Znate li šta su im govorili tadašnji moćnici? Da će rudnik otvoriti nova radna mesta i tako nadoknaditi gubitke zemljoradnika. Zvuči poznato, zar ne? Vreme je, zato, da se strgne zavesa od poluistina i otvorenih laži iza koje deluje protočni bojler pogrešno nazvan Skupština grada Valjeva. Za početak jedan primer, mnogo puta papagajski izrečena fraza "smanjenje nezaposlenosti". Ovom frazom, uz čarobne reči "strani investitor", gradske vlasti već godinama opravdavaju ogromne vrednosti, u novcu i zemljištu, poklonjene firmama koje pokažu nameru da posluju u Valjevu - kazao je Manić.

 

Kao i obično, dodao je, Lokalni front je pronašao nezgodno pitanje: hajde da na primeru Valjeva proverimo koliko je, ne smanjena nezaposlenost, nego koliko je povećana zaposlenost od prelomne 2012. godine kada su na vlast u Srbiji stigli loše presvučeni radikali?

 

- Dakle, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Valjevu je krajem 2011. godine bilo 27 939 zaposlenih. Na isteku 2021. godine taj broj je bio 30 238, ili 2 299 zaposlenih više. Lako je izračunati da se broj zaposlenih svake uzastopne godine povećavao za prosečno tri stotine. Ako se ovakav tempo nastavi, trebaće više od deset narednih godina da Valjevo dostigne broj zaposlenih sa kraja 2002. koji je iznosio 33 381. Da li se nezaposlenost smanjila? Jeste, ali ne zato što je otvarano 300 novih radnih mesta godišnje. Ne zaboravimo, od 2015. do kraja prošle godine u Valjevu je umrlo 9 853 ljudi, prosečno preko 1 400 ljudi godišnje – naveo je Manić i dodao da ćemo uskoro saznati i koliko je mladih i obrazovanih Valjevaca u međuvremenu napustilo naš grad. To će nam egzaktno prikazati rezultati popisa koji se upravo priprema - rekao je aktivista Lokalnog fronta Va.

 

Dodao je još jedan bitan podatak, a to je da je u prošloj godini u Valjevu rođeno 709 beba, što je 33 manje nego u godini pre ove. Kada se zna da smo u 2021. sahranili 1 756 sugrađana, crni populacioni bilans Valjeva je jasan.

 

- Ovo je, dakle, nesporna rezultanta sinergijepolitika vlasti u Srbiji i u Valjevu u poslednjih deset godina. Pred ovim brojevima u prljavu vodu padaju prazne priče o ekonomskim tigrovima i preporodu Valjeva lansirane u ružičastim medijima debelo preplaćene novcem građana. Kao šlag, još nekoliko skupih brojki: na dan 31. decembra 2011. Srbija je bila zadužena za 14 milijardi i 789 miliona evra, da bi 31. maja ove godine dug iznosio 30 milijardi i 709 miliona evra.  I to je rezultat neke "mudre politike", zar ne? Da li se ovakve "politike" mogu promeniti? Naravno. Jer se moraju promeniti – rekao je i dodao:

 

- Lokalni front to radi na jedini ispravan način: tako što Valjevcima, umesto zašećerene vodice, jednostavno nudi istinu. Naša budućnost zavisi od toga čije će politike građani podržati. Krajnje je vreme da zajedno stanemo na put besomučnom pljačkanju naših ograničenih resursa od strane manjine. Želimo da živimo slobodno, dostojanstveno, uz jednake šanse! Takav život je moguć! Neophodno je samo malo hrabrosti i volje koju moji saborci i ja već pet godina ispoljavamo širom naše lepe Srbije. Pridružite se svojim ponosnim sugrađanima, uzmite učešće u stvaranju "boljeg sutra" ili nas barem otvoreno podržite u toj borbi. Jer mi smo ljudi koji osim ovog grada nemaju drugo mesto za život! – poručio je Ivan Manić, aktivista Lokalnog fronta Va - udruženja građana koje je obeležilo pet godina postojanja.

Aktuelno

Akcija
Akcija "Tvojih 15 minuta" Pre 2 sati 13 minuta

Zašto Valjevci izlaze na predstojeće lokalne izbore?

Glasam jer je to moja dužnost, glasam jer je to obaveza. Glasam iz navike. Glasam jer hoću da podržim državu. Borim se za bolje sutra. Za budućnost mladih. Da ne odem u inostranstvo. Nisam...

Vučević i Gojković - otvaranje Gerontološkog centra (foto: )
Izbori 2024 - Politički marketing Pre 2 sati 13 minuta

SNS: Pet razloga koji čine Valjevo još boljim

Da li ste znali da je napokon otvoren Gerontološki centar? Valjevo danas ima realizovane projekte kojima može da se pohvali, a građani mogu da budu sigurni da će data obećanja biti i ispunjena - za...

Parking Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
Raspisan tender Pre 23 sati 59 minuta

Grad kupuje 38.000 litara goriva

Gradska uprava kupuje 38.000 litara goriva, vrednost tendera je 7,1 milion dinara. Prošle godine kupljena je identična količina, a rekordna je bila 2018, potrošeno je 74.000 litara, dok je pre osam...  · 4 komentara

Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Na platou Centra za kulturu Pre 1 dan 2 sati

Ulična akcija "Tvojih 15 minuta"

U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju je pokrenula kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U petak 24. maja od 11 do 14 časova na platou Centra za...  · 2 komentara