Pored stadiona ZSK-a (foto: Kolubarske.rs)
Pored stadiona ZSK-a (foto: Kolubarske.rs)
06.09.2022, 06:57

Koncert podrške na Međunarodni dan čistog vazduha

č: | fb:

Udruženje iRevolucija, u okviru programa #GrađaniImajuMoć, organizuje u sredu 7. 09. obeležavanje Međunarodnog Dana čistog vazduha uz kvalitetan muzički program i druženje u borovoj šumi pokraj stadiona ZSK-a u Naselju Milorda Pavlovića. Celodnevni program počinje u 12 časova, a završava se minut do ponoći. Zvanično otvaranje je u 18 časova.

 

Cilj ove manifestacije je da ukaže na problem u vezi sa lošim kvalitetom vazduha koji građani Valjeva trpe, prosečno šest meseci godišnje. Prva naselja na udaru su ona koja se nalaze tik uz kompaniju Krušik: "Milorada Pavlovića", "Milivoja Bjelice", Zbratimljenih gradovi, Kolubara 2, Novo Naselje i druga.

 

"HK Krušik dnevno prosečno utroši između 3-5 tona sirove Kolubare i tri tone mazuta, što ga svrstava u najvećeg pojedinačnog zagađivača. Ukoliko bi HK Krušik rekonstruisao ceo termoenergetski sistem, promena energenta bi uslovila da se dnevna prosečna koncentracija zagađujućih materija spusti u rasponu između 20 i 25 posto. U međuvremenu, dok se to ne dogodi, organizacija iRevolucija pripremila je muzički program kao gest podrške svim građanima Valjeva, sa fokusom na najugroženije, one koji žive u pomenutim naseljima", navodi se u pozivu za današnji događaj.

 

Program, u sredu 7.09. će trajati do 12 do 18 časova. Pre zvaničnog otvaranja, koje je zakazano za 18 časova, planirano je "druženje uz kotlić" uz napomenu "bez upotrebe drveta kao energenta, kotlići će funkcionisati uz upotrebu gasa iz plinskih boca".

 

Nakon uorvaranja slede "govori podrške", govoriće: Teša Dragoljub, Milenko Jovanović, Nikola Krstić i Ivan Teofilović.

 

Od 18.35 nastupa Soul Touch i Radmila Ostojić; od 19.45 Daddy & Wedding party i od 21.10 Samostalni Referenti. Od 23.00 časa pa do minut do ponoći sakupljanje otpada.

 

Organizatori pozivaju sugrađane da i oni svojim dolaskom na Koncert podrške daju podršku za čist vazduh. Ulaz je besplatan ili kako poručuje organizator Udruženje iRevolucija: ulaz se plaća osmehom!

 

Međunarodni dan čistog vazduha

 

U decembru 2019. godine, na 74. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija odlučeno je da 7. septembra postane Međunarodni Dan čistog vazduha.

 

Za prvo obeležavanje ovog ekološkog praznika zadužena je Svetska zdravstvena organizacija i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), kao i globalna Koalicija za klimatske promene i čist vazduh (CCAC) pod parolom „Čist vazduh za plavo nebo“.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 16 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...