Ulica Miše Reljića (foto: Kolubarske.rs)
Ulica Miše Reljića (foto: Kolubarske.rs)
07.09.2022, 06:54

U sušnoj godini intenzivne padavine samo u Ulici Miše Reljića!?

č: | fb:

Zbog "viškova i manjkova radova i intenzivnih padavina" Ulica Miše Reljića na Petom puku nije završena u roku, do sredine avgusta, a vrednost radova je uvećana za skoro 7,8 miliona dinara sa PDV-om u odnosu na ugovorenu cenu.

 

Radovi na rekonstrukciji Ulice Miše Reljića na potezu od "tržnice" do kružnog toka u dužini od 490 metara počeli su 14. aprila, a rok za završetak radova prema ugovoru je bio 90 radnih dana. Međutim dvadesetak dana pre isteka tog roka, i urađenih 250 metara ulice i trotoara, izvođači radova GP "Kompresor ing" i PZP Valjevo su zatražili da se vrednost radova poveća i produžetak roka.

Asfaltiran deo Ulice Miše Reljića

Asfaltiran deo Ulice Miše Reljića (Foto: Kolubarske.rs)

Investitor, grad Valjevo, je prihvatio zahtev izvođača radova te su 27. jula direktor preduzeća "Kompresor ing" Bojan Tomašević i načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić potpisali Aneks 1 osnovnog ugovora u kome se navodi da se vrednost radova, koja je ugovorena osnovnim ugovoroma u iznosu 29.968 .794 dinara sa PDV-om, a nakon obračuna viškova i manjkova radova, uveća za 7.772.402 dinara sa PDV-om, tako da radovi ukupno koštaju 37.741.196 dinara sa PDV-om. Takođe, odobreno je i produženje roka za 30 radnih dana.

 

U Aneksu 1 ugovora, pored ostalog, piše da su "viškovi i manjkovi radova nastali zbog promena na terenu kao i novootkrivenih instalacija i intenzivnih padavina".

 

Nadzorni organ Svetozar Klajić, direktor "Harmonija projekt" firme koja je 2019. uradila projekat rekonstrukcije Ulice Miše Reljića, je uz saglasnost za povećanje vrednosti radova i produžetak roka, koju je dostavio investitoru, naveo da je "mišljenja da je zahtev izvođača radova opravdan i da će uticati na produžetak roka".

 

U obrazloženju, nadzor navodi da je "do viškova i manjkova radova došlo zbog promena na terenu od perioda projektovanja do izvođenja, promena projekta zbog novootkrivenih instalacija i intenzivnih padavina u periodu izvođenja radova koje su uzrokovale smanjenje nosivosti posteljice. Zbog loše nosivosti posteljice vršena je zamena posteljice lomljenim kamenom. Tačne količine izvedenih radova biće utvrđene građevinskom knjigom".

 

Ovi "viškovi i manjkovi radova" se odnose na urađenih 250 metara ulice i trotoara, dok investitoru još uvek nije poznato da li će firme "Kompresor ing" i PZP Valjevo tražiti još jedno povećanje vrednosti radova nakon završene rekonstrukcije preostalih 240 metara ulica i trotoara. Branko Vuković, rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu, na pitanje da li je ovo konačna cena za radove u Ulici Miše Reljića odgovorio je da "u ovom trenutku ne može da zna da li će biti novog Aneksa ugovora". Vuković je potvrdio da će radovi na rekonstrukciji preostalih 240 metara ulice i trotoara biti završeno do 10. oktobra.

 

Stanovnici Ulice Miše Reljića kažu da skoro mesec dana ništa nije rađeno i da su kamioni građevinskog preduzeća Kompresor ing "ušli u ulicu" u ponedeljak i da je tada postavljen znak zabranjen saobraćaj i radovi na putu, što se vidi i na našim fotografijama.

Ulica Miše Reljića (nedelja,4.09.)

Ulica Miše Reljića (nedelja,4.09.) (Foto: Kolubarske.rs)

Ulica Miše Reljića (ponedeljak, 5.09.)

Ulica Miše Reljića (ponedeljak, 5.09.) (Foto: Kolubarske.rs)

  

Ulica Miše Reljića (nedelja,4.09.)

Ulica Miše Reljića (nedelja,4.09.) (Foto: Kolubarske.rs)

Ulica Miše Reljića (ponedeljak,5.09.)

Ulica Miše Reljića (ponedeljak,5.09.) (Foto: Kolubarske.rs)

Nepredviđeni radovi, višak-manjak, intenzivne padavine

 

Očigledno je da se Ulica Miše Reljića radi po uzoru na Ulicu Vuka Karadžića, i mnoge druge u gradu, za koje se u toku radova ispostavi da su skuplje od vrednosti u javnoj nabavci i ugovoru, i da neće biti završene u ugovorenom roku, zbog "nepredviđenih" i "viška i manjka radova", i zbog "loših vremenskih uslova" i "intenzivnih padavina".

 

Prema zvaničnim podacima o količini padavina na teritoriji grada Valjeva za tri i po meseca ove godine, od sredine aprila do kraja jula, palo je ukupno 151,8 litara kiše po metru kvadratnom, dok su prosečne padavine od aprila do kraja jula prethodnih godina iznosile su oko 300 litara kiše po metru kvadratnom.

 

Recimo da je u maju ove godine palo 32,8 litara kiše po metru kvadratnom, a prosek je 88; u junu je palo 97, a prosek je 108, dok je u julu palo 7,4, a prosek je 71 litar kiše po metru kvadratnom.

 

Prema zvaničnim podacima u maju 2014. godine, kada su i Valjevo zadesile velike poplave, palo je 323 litara kiše po metru kvadratnom ili duplo više nego za tri i po meseca "intenzivnih padavina".

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 45 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara