Jocić, Pajković i Gojković (foto: Đorđe Đoković)
Jocić, Pajković i Gojković (foto: Đorđe Đoković)
16.09.2022, 06:55

Dobitnik nagrade Valjeva Mališa Pajković osumnjičen za utaju poreza

č: | fb:

Protiv dobitnika nagrade grada Valjeva za najvrednija dostignuća u oblasti poljoprivrede za 2021. godinu Mališe Pajkovića, poljoprivrednika iz sela Kotešica, pokrenut je krivični postupak po optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu od 14. aprila 2022. godine zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio produženo krivično delo poreske utaje.

 

U odgovoru koji je Kolubarskim.rs, po zahtevu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavio Osnovni sud u Valjevu se navodi da se "optužnim predlogom okrivljenom Mališi Pajkoviću iz Kotešice stavlja na teret da je u periodu od 18.01. 2018. do 28.12.2020. godine postupao suprotno odredbama čl. 85 stav 1 tač. 16 Zakona o porezu na dohodak građana iz čl. 129 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, na način bliže opisan u optužnom predlogu, ostvarivši prihod na koji nije obračunao i platio porez na prihod fizičkog lica u iznosu od 6.364.139,07 dinara za koji iznos postoji opravdana sumnja da je oštetio budžet Republike Srbije".

 

Postupak se nalazi u fazi zakazanog glavnog pretresa, navodi se u odgovoru Osnovnog suda u Valjevu.

 

Podsećamo, protiv Mališe Pajkovća je Više javno tužilaštvo u Valjevu početkom decembra 2020. godine podiglo optužnicu, doduše još uvek nepotvrđenu, zbog produženog krivičnog dela trgovina ljudima. Optužnicom se Mališi Pajkoviću stavlja na teret da je u dužem vremenskom periodu iskorišćavao maloletno lice za seksualnu eksploataciju.

 

Kolubarske.rs su, dva dana uoči svečane sednice na kojoj su dodeljena priznanja najistaknutijim pojedincima i kolektivima, pisale o tome da je Više javno tužilaštvo u Valjevu protiv Pajkovića podiglo optužnicu. Na tu vest predsednica Komisije dr Zorica Jocić i potpredsednik Skupštine grada Viktor Mićić su reagovali saopštenjem za javnost čija je suština da su ocenjivana dostugnuća i rezultati u oblasti poljoprivrede, te da nisu dužni da znaju da li je protiv nekoga podignuta optužnica i da nemaju pravo da rade posao nadležnih organa. Ostali su pri odluci da se Mališi Pajkoviću na svečanoj sednici Skupštine grada dodeli nagrada Valjeva tim pre jer "optužnica još nije potvrđena".

 

Odbornička grupa SPS-JS je podnela predlog predsednici Skupštine grada dr Snežani Rakić da pre svečane sazove hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi nagrada Pajkoviću bila oduzeta kako bi bio "sačuvan uled grada i građana Valjeva".

 

Neposredno pre početka svečanosti šef Odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Đorđe Pavlović je novinarima saopštio da njihovi odbornici neće prisustvovati sednici jer je bačena senka na dodelu nagrade, te da ne žele da učestvuju u nečemu što nanosi trajnu i nepopravljivu štetu i sramotu za grad.

 

 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara