Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
10.10.2022, 08:55

Protiv gripa vakcinisano skoro hiljadu Valjevaca

č: | fb:

Imunizacija protiv sezonskog gripa počela je krajem septembra, a zaključno sa 7. oktobrom vakcinisano je 929 Valjevaca. To je odličan odziv za osam dana davanja doza protiv sezonskog gripa.

 

Podsećamo da se ove sezone vakcinacija obavlja u ambulantama Doma zdravlja Valjevo, isključivo radnim danima. U ambulantama Novo naselje i Peti puk vakcinu mogu da prime samo građani koji tu imaju zdravstveni karton, dok svi ostali treba da dođu u ambulantu Doma penzionera, koja je opredeljena za imunizaciju protiv gripa (ne radi redovne preglede pacijenata). Tu u svakoj smeni radi lekar sa dve sestre i nije potrebno da to bude vaš izabrani lekar.

 

U ambulanti Doma penzionera vakcinacija protiv gripa se obavlja od 7 do 20 časova, U Novom naselju po rasporedu rada ove ambulante, a na Petom puku od 7 do 14 časova. Za sve lokacije važi da se sprovodi samo radnim danima.

Milica Milićević

Milica Milićević (Foto: Branko Petrović)

 

Dr Milica Milićević, specijalista opšte medicine i šef Preventivnog centra Doma zdravlja, ističe da prevencija gripa može da se sprovodi i opštim merama kao što su pranje ruku, izbegavanje kontakta sa bolesnim osobama i pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja, ali da je vakcinacija najefikasnija mera zaštite.

 

- Vakcina je sigurna i najefikasnija mera zaštite od virusa gripa. U naš Dom zdravlja stigle su trovalentna "Torvaks flu", namenjena uzrastu od 18 do 65 godina, i četvorovalentna "Vaksigrip tetra" koju mogu primiti deca već od navršenih šest meseci, trudnice i svi odrasli, uključujući i starije od 65 godina. Imunitet se razvija za dve do tri nedelje i traje 6 do 12 meseci. Kada dođe do oboljevanja kod vakcinisanih osoba se, po pravilu, razvija blaža klinička slika. Preporučena je svim građanima u pojačanom riziku, a to su svi hronični pacijenti sa kardiovaskularnim, plućnim, degenerativnim i malignim bolestima, dijabetesom, kao i hroničnim oboljenjima bubrega i jetre. Preporuka se odnosi i na trudnice, zdravstvene radnike, gerontološke centre i ustanove socijalne zaštite. Neželjene reakcije su po pravilu blage i prolaze spontano, bez ikakve terapije, najduže za tri dana. Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i alergiju na neku od komponenti vakcine - kaže dr Milićević.

 

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2022/23. opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa. Vakcine su distribuirane i seoskim ambulantama i Divčibarama, a pacijentima su dostupne u danima kada rade ove ambulante.

Aktuelno

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 27.01.2023

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara