Radijator  (foto: Kolubarske.rs)
Radijator (foto: Kolubarske.rs)
14.10.2022, 16:03

U Valjevu grejanje od 1. novembra

č: | fb:

U Valjevu će grejna sezona, koja je trebalo zvanično da počne 15. oktobra, biti odložena za 1. novembar, izjavio je za Kolubarske.rs gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. 

 

Gradonačelnik kaže da su odluku o tome da u Valjevu daljinskog grejanja neće biti pre 1. novembra doneli na osnovu usmene preporuke Vlade Srbije, tačnije na osnovu izjave mandatarke Ane Brnabić koja je u četvrtak rekla da će, po prognozama, temperature do kraja oktobra biti veće nego prosečne i da neće biti potrebe za daljinskim grejanjem, ali da odluke o početku grejne sezone donose lokalne samouprave.

 

"Spremni smo za grejnu sezonu, energenata ima dovoljno. Bilo bi energetski neefikasno i nerazamno da kada je temperatura 22 stepena uključujemo grejanje. Nema potrebe da počnu tople probe i da centralno grejanje krene pre kraja oktobra", kazala je Brnabić u četvrtak novinarima. Ona je dodala da će "odluke o početku grejne sezone donostiti lokalne samouprave, jer u svim krajevima zemlje neće biti iste temperature". Na osnovu ove izjave mandatarke Ane Brnabić valjevsko rukovodstvo je danas odlučilo da daljinskog grejanja do 1. novembra neće biti.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li će grejanja biti ukoliko večernja i jutarnja temperatura bude ispod deset stepeni, gradonačelnik Gojković kaže da će "pratiti vremensku prognozu i da će u skladu sa tim odlučivati". Dodao je da će se tople probe obaviti 27. i 28 oktobra, a do tada daljinskog grejanja neće biti ako dnevna temperatura bude preko 15 stepeni. "Radijatori će biti hladni čak i ukoliko uveče i ujutro temperatura bude ispod 10 stepeni", rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Nejasno je kako je valjevsko rukovodstvo moglo da odloži početak grejne sezone za 1. novembar? Prema Odluci Skupštine grada od 30. decembra 2019. godine grejna sezona počinje 15. oktobra.

 

U članu 43 Odluke Skupštine grada Valjeva o snabdevanju toplotnom eneregijom - uslovi isporuke i snabdevanja krajnjih kupaca toplotnom energijom piše: "JKP Toplana-Valjevo je dužno da krajnjem kupcu isporučuje toplotnu energiju za grejanje objekata u toku grejne sezone, u skladu sa zaključenim ugovorom o prodaji toplotne energije. Grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Grejna sezona može da počne i pre roka iz stava 2. ovog člana, kada je srednja dnevna temperatura u dva uzastopna dana niža od 12, ali ne pre 1. oktobra. Ukoliko je od 15. aprila prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda temperatura spoljnog vazduha izmerena u Gradu u 21 sat 12°C ili niža, grejna sezona nastavlja se najkasnije do 3. maja“.

 

Direktor Toplane Valjevo Janko Gagić je rekao da je Toplana spremna za početak grejne sezone i da su obavljene sve neophodne pripreme. Da li će radijatori biti topli od 15. oktobra, kada zvanično poč einje gerejna sezona, odlučiće Grad, rekao je Gagić i dodao da u Toplanu čekaju odgovor.

 

Toplana Valjevo greje oko 400.000 stambenog i poslovnog prostora.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 3 sati 9 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 58 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.