Osučene sadnice u Ulici Mirka Obradovića (foto: Kolubarske.rs)
Osučene sadnice u Ulici Mirka Obradovića (foto: Kolubarske.rs)
17.10.2022, 07:17

Sadnice se nisu primile jer ih niko nije primio?!

č: | fb:

Niko ne želi da prihvati odgovornost, niti hoće da utvrdi razloge zbog čega se osušilo, ili bolje rečeno nije primilo, preko 150 sadnica posađenih prošle godine u decembru u Ulici Mirka Obradovića, Naselju Oslobodioci Valjeva i u Parku Pećina. 

 

U okviru "projekta pošumljavanja", koji su finansirali Ministarstvo zaštite životne sredine i grad Valjevo, nabavljeno je 400 sadnica autohtonih vrsta, kao što su breza, hrast, cer, klen, hrast kitnjak, hrast lužnjak, grab, jasen. Vrednost novih sadnica je 3,3 miliona dinara sa PDV-om, a nabavljene su preko javne nabavke iz rasadnika "Green In" iz Rumenke.

 

Na sajtu grada Valjeva je objavljeno da je "cilj projekta da se realizuje ozelenjavanje određenih zelenih površina u gradu koje će nam pomoći u smanjenju aerozagađenja, fokus je na uređenju zelene površine – Promenade uz reku Kolubaru, da se oplemeni velikim brojem različitih vrsta sadnica duž cele novoprojektovane ulice Mirka Obradovića".

Osučene sadnice u Ulici Mirka Obradovića

Osučene sadnice u Ulici Mirka Obradovića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dobra akcija i još bolja namera da se u gradu, koji je poprilično zagađen, popravi kvalitet vazduha. Međutim preko 150 sadnica se osušilo, najveći broj u Ulici Mirka Obradovića, desetine u Parku Pećina i nekoliko u Naselju Oslobodioci Valjeva. Pokušali smo da saznamo zbog čega su se sadnice osušile i šta će biti sa njima, da li će tako suve ostati na tim lokacijama, da li će biti uklonjene ili će biti zamenjene?

 

Prvo smo pozvali Dragutina Kuzmanovića, direktora preduzeća "Agrorazvoj-valjevske doline", koje gazduje Parkom Pećina.

 

- Ne znam šta da Vam kažem. Videli ste i sami da su se osušile skoro sve sadnice u Ulici Mirka Obradovića, ali ja ne zam razlog. Stručnjaci su mi rekli da je sastav zemljišta loš i da nije bilo pogodno za sadnju drveća. Pored toga sadnice nisu "školovane" - odstupaju u pogledu prečnika i visine. U Parku Pećina su posađene kvalitetnije, tako da se od 250 primilo preko 200. Bilo je i velikog snega u decembru prošle godine, ubrzo nakon što su posađene, nekoliko sadnica je polomljeno, a nakon ovog sušnog leta desetak posto se osušilo u Parku Pećina. Ja da sam radio prijem tih sadnica, ja ih sigurno ne bih primio. Vidite i sami koliki je njihov prečnik, visoke su a tanke - ponavlja Kuzmanović, a na pitanje da li zna ko je primio sadnice, odgovara da ne zna i upućuje nas na Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine, jer je "to u njihovoj nadležnosti"

 

U tom "nadležnom" Odeljenju nam je rečeno da je za drveće i zelenilo u gradu zadužena Olga Janković inženjer pejzažne arhitekture.

 

- Morate zvati "Agrorazvoj-valjevske doline" da pitate njih, pošto su oni radili tu nabavku i birali stabla, tako da ja uopšte nisam upoznata. Vrlo rado bih odgovorila, ali nemam ništa da Vam kažem oko toga. Najbolje je da pozovete Dragutina Kuzmanovića iz "Agrorazvoja" da njega pitate šta su, kako i od koga nabavili - kaže Janković, a na našu konstatacuiju da je Grad raspisao javnu nabavku "projekat pošumljavanja", a ne "Agrorazvoj", tako da bi Grad trebalo da bude upoznat sa nabavkom sadnica Janković odgovara:

 

- Jeste Grad raspisao javnu nabavku, ali oni u "Agrorazvoju" su upozati sa tim, ja sa tim nisam upoznata ni malo, tako da ne mogu da Vam kažem bilo šta. Možete pozvati i Miroslava Pimića, on je u Odeljenju za lokalni razvoj koje je i raspisalo tu javnu nabavku. Mislim da je on čak bio i koordinator. Ja bih Vam vrlo rado rekla, ali ne znam ništa oko toga – kaže Olga Janković.

 

Pozvali smo i Miroslava Pimića koji nam je potvrdio da on jeste bio koordinator tog projekta, da njegovo Odeljenje jeste raspisalo javnu nabavku, ali da je sadnice preuzela Komisija za primopredaju radova na "projektu pošumljavanje", koji su finansirali Ministarstvo zaštite životne sredine i grad Valjevo, i da su u Komisiji bili Olga Janković i Nenad Kuzmanović, "tako da je najbolje da njih pozovete".

 

Ponovo smo pozvali Olgu Janković, koja nije odgovorila na naš poziv, dok je Kuzmanović rekao da on jeste "nešto potpisao, ali sadnice nije preuzeo". 

 

- Ja sam sadnice prvi put video na Pećini kada su posađene. Nisam bio u Komisiji, ali jesam nešto potpisao, međutim te sadnice niti sam preuzeo niti imam bilo kakve veze sa tim. Ko je preuzeo, verujte mi ne znam – rekao je Kuzmanović i dodao da će sada svi sa sebe da skidaju odgovornst.

 

Tročlana komisija primila "kvalitetne sadnice i radove"

 

Uvidom u dokumentciju, u Komisiji za primopredaju radova na "projektu pošumljavanje" bili su Dragutin Kuzmanović, direktor preduzeća "Agrorazvoj-valjevske doline", Olga Janković iz Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine i Živko Kasalica, predstavnik firme koja je na tenderu dobila posao nabavke i sadnje drveća. 

Osušene sadnice u Ulici Mirka Obradovića

Osušene sadnice u Ulici Mirka Obradovića

 

Osčene sadnice u Naselju Oslobodioci Valjeva

Osčene sadnice u Naselju Oslobodioci Valjeva

U zapisniku o primopredaji izvedenih radova, od 13. decembra 2021. godine, koji su potpisala sva tri člana, piše da je Komisija konstatovala da su "na sve tri lokacije izvedeni radovi u skladu sa pravilima struke i u odgovarajućem kvalitetu. Radovi su izvedeni u svemu prema ugovoru u kvantitativnom i kvalitativnom smislu". U zapisniku je, pored ostalog navedeno, da je posađeno 400 sadnica i to u Parku Pećina 250 različitih vrsta, 111 sadnica klena u Ulici Mirka Obradovića i u Naselju Oslobodioci Valjeva je posađeno 35 sadnica klena. 

 

Šta će biti sa "promenadom uz Kolubaru"?

 

Održavanje javnih zelenih površina u gradu je povereno JKP "Vidrak" Valjevo. Prema rečima direktorke tog javnog preduzeća Ksenije Badem nove sadnice se nisu osušile zbog nebrige jer su "radnici preduzeća redovno obilazili i zalivali sadnice u Ulici Mirka Obradovića". Ni ona ne zna zbog čega se nisu primile, pretpostavlja da nisu bile odgovarajućeg kvaliteta. Direktorka komunalnog preduzeća nije odgovorila na pitanje da li će i kada suvo drveće biti uklonjeno i da li će biti zamenjeno novim sadnicama? Ili će "promenadu uz Kolubaru" i dalje krasiti suva, kriva, "tužna" stabla klena koja nisu imala sreću da se prime u Valjevu.

Osušene sadnice u Ulici Mirka Obradovića

Osušene sadnice u Ulici Mirka Obradovića

 

I kad smo već kod suvog drveća, šta će biti sa osušenim platanima u Ulici Vuka Karadžića?

 

Mnogi Valjevci su primetili da su se osušila dva velika platana u Ulici Vuka Karadžića kod broja 40. Niko nije mogao tačno da nam kaže šta se desilo vremešnim, ali do skora zdravim i lepim platanima. Starost, bolest ili nešto treće? Pitali smo i Olgu Janković iz Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine. 

 

- Ne znamo zbog čega su se ti platani osušili.  Sačekaćemo proleće, da vidimo da li će se oporaviti, ako ne, naručićemo nove, velike platane koji će biti posađeni umesto osušenih – rekla je Olga Janković.

Osušeni platani u Ulici Vuka Karadžića

Osušeni platani u Ulici Vuka Karadžića

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 10 sati 36 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 10 sati 36 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 5 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara