Zdanje na Desankinom vencu ( januar 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Zdanje na Desankinom vencu ( januar 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
27.10.2022, 06:37

Valjevski pokret otpora podneo krivične prijave protiv gradonačelnika i gradskog pravobranioca

č: | fb:

Udruženje građana Valjevski pokret otpora (VPO) podnelo je Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu krivične prijave protiv gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića i gradskog javnog pravobranioca Dragane Labus zbog nečinjenja, saopštio je na konferenciji za novinare zakonski zastupnik udruženja Branko Ivković.

 

Kako je naveo, krivične prijave su podneli zbog toga što osumnjičeni, u periodu od 19.03.2021. godine do 21.10.2022, nevršenjem svoje službene dužnosti nisu pokrenuli sudske postupke radi naknade materijalne štete protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi zbog čijeg je nezakonitog postupanja raskinut Ugovor o rekonstrukciji i adaptaciji zgrade u Ulici vojvode Mišića 21, koji je grad Valjevo zaključio sa firmama Kompresor ing i Procesor elektronika.

 

Branko Ivković je naveo da je Privredni sud u Valjevu u martu 2020. doneo presudu kojom je usvojen tužbeni zahtev firmi Kompresor ing i Procesor elektronika protiv grada Valjeva – Gradske uprave, te da je raskinut ugovor na rekonstrukciji zgrade u Ulici vojvode Mišića. Zbog raskida ugovora Grad je obavezan da na ime naknade štete isplati iznos od 1.999.857 dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od 20.08.2018. godine, a pored toga Grad je obavezan da tužiocu na ime naknade štete izmakle koristi isplati iznos 928.045 dinara za zakonskom zateznom kamatom počev od 20.08.2018. Grad je takođe obavezan da na ime troškova parničnog postupka isplati tužiocima 954.441 dinar. Ovu presudu je potvrdio Privredni apelacioni sud u martu 2021, kada je postala i pravnosnažna.

 

- Suština ove presude je to da je Privredni sud našao da su za raskid ugovora, samim tim i za nastalu štetu kod tužilaca, isključivo odgovorna lica u Gradskoj upravi koja su tokom 2017. godine učestvovala u ugovaranju i zaključenju Ugovora o rekonstrukciji i adaptaciji zgrade u Ulici vojvode Mišića. Naneta materijalna šteta gradu Valjevu ukupno iznosi 3.882.343 dinara. Šta se u međuvremenu dogodilo? Prema našim saznanjima šteta je isplaćena, prošlo je godinu i devet meseci, i naravno da bi odgovorna lica koja su učestvovala u ugovaranju ovog posla i zaključenju ugovora trebalo da snose odgovornost, ali to se nije dogodilo – rekao je Ivković.

Branko Ivković

Branko Ivković (Foto: Kolubarske.rs)

 

U Krivičnom zakoniku postoji krivično delo zloupotreba službenog položaja, koje može da se učini činjenjem i nečinjenjem. Prema Ivkovićevim rečima, Valjevski pokret otpora je podneo krivične prijave zbog nečinjenja jer je zakonska obaveza gradonačelnika da nadzire i usmerava rad Gradske uprave i naravno da vodi brigu o imovini Grada, dok se delokrug rada gradskog javnog pravobranioca, u najvećem delu, svodi upravo da štiti interese grada Valjeva u pogledu imovine.

 

- Nesporna je činjenica da aktuelni gradonačelnik Lazar Gojković i gradski pravobranilac Dragana Labus nisu učestvovali u poslu u vezi rekonstrukcije zgrade u Ulici vojvode Mišića, niti u raskidu ugovora tako da u tom delu nisu doprineli matreijalnoj šteti, međutim oni su imali obavezu da pokrenu postupke za naknadu materijalne štete koja je naneta gradu Valjevu – zaključio je Branko Ivković.

 

Podnosilac krivične prijave predlaže saslušanje, pored osumnjičenih Lazara Gojkovića i Dragane Labus, još šest svedoka, među njima bivšeg gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića i njegovog zamenika Dragana Jeremića.

 

Nadamo se da će ovaj postupak biti pokrenut vrlo brzo, rekao je Ivković i dodao da se na ovoj krivičnoj prijavi neće zaustaviti.

 

- Svi vidimo kako u ovom gradu stvari funkcionišu pogotovo u pogledu izvođenja infrastrukturnih radova. Ugovori se zaključuju sa jednim te istim firmama, koje formalno daju najpovoljnije ponude na javnim nabavkama, da bi kasnije cena radova "otišla u nebesa" zbog nekih nepredviđenih radova. Predmet naših budućih aktivnosti biće rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića, parkinga prekoupta sudova, Ulice Miše Reljića, kao i šteta koja je naneta i republičkom budžetu s obzirom na to da je projekat finansirala i država, a odnosi se na navodno pošumljavanje, tačnije na nabavku nekoliko stotina sadnica od kojih se većina osušila. Za svaki takav posao postoji osnov da se pokrene postupak jer očigledno da je u lancu naručilac radova, uglavnom je to Gradska uprava, projektant, izvođač radova neko zakazao, a niko ne reaguje. Dovoljno je da izvođač radova prijavi dodatne poslove, zaključuju se aneksi ugovora i sve to plaćaju poreski obveznici građani Valjeva – kazao je Ivković.

 

On je ponovio da će se Udruženje građana Valjevski pokret otpra zalagati za uvođenje principa odgovornosti u javni život grada, a naročito u rad nosioca javnih funkcija. "Poslednjih deset godina u gradu su na vlasti ljudi koji su lišeni svakog osećaja odgovorosti", zaključio je Branko Ivković.




Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 40 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 50 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara