Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
28.10.2022, 12:03

Komunalna milicija počinje da meri buku u ugostiteljskim objektima

č: | fb:

Komunalna milicija od narednog vikenda počinje da meri buku u ugostiteljskim objektima u Valjevu u skladu sa novim Zakonom o zaštiti od buke i gradskom odlukom koja je usvojena krajem juna na sednici Skupštine. 

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, uređaji su nabavljeni, komunalna milicija je pripremljena za merenje buke, a tokom naredne sedmice ugostitelji će biti upoznati sa svojim pravima i obavezama.
 

Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini data su ovlašćenja komunalnim milicionerima da mogu da kontrolišu nivo buke, oni će na licu mesta moći da utvrdi da li je veća od dozvoljene i da kažnjavaju one koji taj nivo prekorače.
 

Podsetimo, Skupština grada je krajem juna usvojila Odluku o načinu kontrole nivoa buke iz ugostiteljskih objekata na teritoriji Valjeva, čime bi trebalo da bude rešen višegodišnji problem građana, naročito onih koji žive u Tešnjaru i u centru grada u neposrednoj blizini ugostiteljskih objekata, koji nemaju miran san zbog preglasne muzike iz kafića, restorana, klubova…
 

Kako je navedeno u Odluci, buku iz ugostiteljskih objekata meriće komunalna milicija po službenoj dužnosti i po prijavi građana koju mogu podneti Odeljenju pisanim podneskom ili usmeno, telefonom ili na neki drugi način. Novina je i to da će nivo buke biti meren ne samo u ugostiteljskom objektu nego i u stambenom objektu i dvorištu komšije koji je podneo prijavu, što znači da te prijave ne mogu biti anonimne.
 

Do sada se buka iz ugostiteljskih objekata kontrolisala tako što, nakon prijave građana da neko emituje buku veću od dozvoljene, na teren izađe gradski inspektor ili komunalni milicioner koji konstatuje, slobodnom procenom, da je prekomerna buka. Nakon toga se zakazuje da licencirana agencija za merenje nivoa buke dođe u najavljeno vreme, što je obično tri do četiri dana nakon prijave. Takva merenja najčešće nisu pokazivala onaj nivo koji je bio u danu kada je buka prijavljena.

 

Na pitanje zbog čega komunalna milicija tek sada, četiri meseca nakon donošenja gradske Odluke o načinu kontrole nivoa buke iz ugostiteljskih objekata, počinje da meri buku, rečeno nam je da su uređaji za merenje buke isporučeni tek pre sedam dana, te da je potrebno nekoliko dana obuke, kao i da se ugostitelji upoznaju sa svojim pravima i obavezama.

 

Buku u ugostiteljskim objektima na teritoriji grada Valjeva kontrolisaće osam komunalnih policajaca koliko ih ukupno ima u službi.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 14 sati 38 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 14 sati 39 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 9 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara