Osušene sadnice u Ulici Mirka Obradovića
Osušene sadnice u Ulici Mirka Obradovića
02.11.2022, 10:17

VPO traži da se utvrdi uzrok i materijalna šteta i ko je odgovoran za sušenje 150 sadnica

č: | fb:

Udruženje Valjevski pokret otpora (VPO) je podnelo zahtev za hitno postupanje Ministarstvu zaštite životne sredine sa ciljem da utvrdi činjenično stanje u vezi utrošenih budžetskih sredstava koje je grad Valjevo dobio na javnom konkursu tog Ministarstva za realizaciju projekata pošumljavanja u 2021. godini.

 

Kako se navodi u saopštenju za javnost, radi se o kupovini 400 sadnica, od kojih se oko 150 vrlo brzo nakon sadnje osušilo. Posao vredan 3.155.520 dinara je dobio rasadnik "Green in" iz Rumenke.

 

"U decembru 2021. godine izvršena je primopredaja radova i tom prilikom je zapisnički konstatovano da je sadnja obavljena prema pravilima struke i odgovarajućem kvalitetu, kao i da je posađeno ukupno 400 sadnica na tri lokacije na teritoriji grada Valjeva, i to: u Ulici Mirka Obradovića (111 sadnica klena), u Naselju Oslobodioci Valjeva (35 sadnica klena), u Parku Pećina (254 sadnica različitih vrsta). Zapisnik o primopredaji potpisali su Dragutin Kuzmanović, direktor preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" d.o.o. Valjevo, Živko Kasalica, predstavnik Rasadnik Green In d.o.o. Rumenka i Olga Janković, predstavnik Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Valjeva", navodi se u saopštenju i dodaje:

 

"Međutim, kao što je je našim sugrađanima poznato, više od 150 sadnica u međuvremenu se osušilo ili se iste nisu primile usled najverovatnije nestručnog i neodgovornog postupanja odgovornih lica u Gradskoj upravi Grada Valjeva, preduzeću "Agrorazvoj – valjevske doline'" d.o.o. Valjevo i nadležnim javnim gradskim preduzećima što je imalo za posledicu da je nastala materijalna šteta velikog obima, kao i to da su budžetska sredstva dodeljena od strane Ministarstva zaštite životne sredine Gradu Valjevu nenamenski potrošena".

 

Valjevski pokret otpora dalje navodi da su se, s obzirom na to da se radi o sredstvima dobijenim iz državnog budžeta, a preko Ministarstva zaštite životne sredine, obratili tom ministarstvu.

 

"Uputili smo zahtev da se, u roku od 15 dana, utvrdi činjenično stanje na terenu (tačan broj osušenih sadnica i sadnica koje se nisu primile), i pokrene postupak za naknadu štete protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi, preduzeću ’Agrorazvoj – valjevske doline’ i nadležnim gradskim javnim preduzećima. Istovremeno, obaveštavamo naše sugrađane da će udruženje Valjevski pokret otpora, ukoliko Ministarstvo za zaštitu životne sredine ne postupi po našem zahtevu, inicirati postupke predviđene zakonom protiv svih odgovornih lica u ovom slučaju", navodi se u saopštenju za javnost.


 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 51 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 23 sati 46 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...