Osušene sadnice u Ulici Mirka Obradovića
Osušene sadnice u Ulici Mirka Obradovića
04.11.2022, 16:01

Po nalogu Ministarstva nadležne službe Grada ispituju "stanje sadnica posađenih prošle godine"

č: | fb:

Po nalogu Ministarstva zaštite životne sredine, nadležne službe Gradske uprave Valjevo ispituju okolnosti koje su nastala nakon godinu dana od pošumljavanja 400 sadnica na teritoriji grada Valjeva. Za sada je utvrđeno da je određeni broj sadnica i ankera polomljen i uništen i da je neophodno pristupiti sanaciji, odnosno ponovnom ankerisanju sadnica, objavljeno je na sajtu gradonačelnika Valjeva "Lepa reč".

 

"Planirano je da se do kraja 2022. godine urade agrotehničke mere odnosno prihrana, suzbijanje korova i navodnjavanje svih posađenih sadnica na svim pošumljenim lokacijama – park Pećina, Naselje Oslobodioci Valjeva i Ulica Mirka Obradovića. Iako je primećen određeni broj osušenih sadnica, trenutno se ne može utvrditi njihov tačan broj, jer je nastupio period mirovanja vegetacije. Plan je da se na proleće 2023. godine, kada počne vegetacija, utvrdi tačan broj suvih stabala i preduzmu odgovarajuće mere", objavljeno je na sajtu "Lepa reč".

 

U ovoj informaciji na sajtu gradonačelnika navedeno je da se "trenutno ne može utvrditi njihov tačan broj, jer je nastupio period mirovanja vegetacije". Međutim, nadležne službe Gradske uprave su mogle utvrditi tačan broj osušenih sadnica tokom proleća i leta, kada su pojedine sadnice olistale dok je većina bila bez ijednog lista.

 

Takođe u objavi na sajtu gradonačelnika "Lepa reč" piše da se "ispituju okolnosti koje su nastala nakon godinu dana od pošumljavanja 400 sadnica na teritoriji grada". Međutim, "okolnosti nisu nastale nakon godinu dana" nego mnogo ranije, sudeći po tome što je od stotinak sadnica u Ulici Mirka Obradovića, posađenih u decembru prošle godine, nekoliko olistalo dok većina nije. 

Osušene sadnice u Naselju Oslobodioci Valjeva

Osušene sadnice u Naselju Oslobodioci Valjeva

 

Kolubarske.rs su ranije pisale o tome da niko ne želi da prihvati odgovornost, niti hoće da utvrdi razloge zbog čega se osušilo, ili bolje rečeno nije primilo, preko 150 sadnica posađenih prošle godine u decembru u Ulici Mirka Obradovića, Naselju Oslobodioci Valjeva i u Parku Pećina. 

 

Podsetimo, Udruženje Valjevski pokret otpora (VPO) je, pre dva dana, podnelo zahtev za hitno postupanje Ministarstvu zaštite životne sredine sa ciljem da utvrdi činjenično stanje u vezi utrošenih budžetskih sredstava koje je grad Valjevo dobio na javnom konkursu tog Ministarstva za realizaciju projekata pošumljavanja u 2021. godini. Prema navodima ovog udruženja, radi se o kupovini 400 sadnica, od kojih se oko 150 vrlo brzo nakon sadnje osušilo. Posao vredan 3.155.520 dinara je dobio rasadnik "Green in" iz Rumenke.

 

 

Aktuelno

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 27.01.2023

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara