Zatrovana voda iz bunara (foto: Kolubarske.rs)
Zatrovana voda iz bunara (foto: Kolubarske.rs)
17.11.2022, 08:00

Borba protiv eksploatacije litijuma je borba za očuvanje Srbije, zdravlja, imovine i naše tradicije

č: | fb:

Ekološka manifestacija "Druga Kolubarska bitka protiv Euro litijuma", u organizaciji narodnog pokreta "Marš s Kolubare", održana je u sredu u Valjevu na pet lokacija gde su postavljeni štandovi na kojima su aktivisti narodnog pokreta, zajedno sa srpskim naučniciima i ekološkim aktivistima, razgovarali sa građanima.

 

Govorili su o štetnosti rudnika po zdravlje i život ljudi, o štetnosti po životnu sredinu i ustaljeni način života meštana više sela u dolini Kolubare, koja bi izgradnjom rudnika praktično prestala da postoje. 

 

Prema rečima organizatora ova manifestacija je jedna u nizu aktivnosti koju "Marš s Kolubare" organizuje u nastojanju da se spreče primenjena geološka istraživanja bora i litijuma u dolini Kolubare i izgradnja mega rudnika bora i litijuma sa postrojenjem za preradu ruda i fabrikom sumporne kiseline na samom obodu Valjeva. Takođe, ovaj događaj bio je i dan sećanja na Đurđic 1914. godine, kada je počela velika Kolubarska bitka u Prvom svetskom ratu.

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)


Aktivisti Narodnog pokreta Marš s Kolubare su informisali građane o sadržini studija i projekata kompanije Euro litiijum Balkan doo, koje, prema njihovim tvrdnjama, ova kompanija krije od očiju javnosti.

 

Navode da su javnosti prezentovani delovi projekata u kojima se eksplicitno predlaže izgradnja površinskog i podzemnog rudnika, fabrika sumporne kiseline i postrojenje za preradu rude, sa deponijama jalovine. Potom, planovi za izmeštanje toka reke Kolubare, planovi za izmeštanje stanovništva, imanja i privrednih objekata na području sela Popučke i Lukavac, kao i podaci o rudnom telu koje se prostire na površini od oko 32 kvadratna kilometra.

 

Takođe, javnost je upoznata sa analizama rudarske vode iz geoloških bušotina na lokacijama u Šušeoci i Lukavcu, koje je radila kompanija Euro litijum Balkan iz kojih proizilazi da se u analiziranoj vodi nalazi više hiljada puta veća koncentracija bora od maksimalno dozvoljene, zbog čega su, po rečima aktivista, zagađena najmanje tri bunara u ovim selima sa kojih su se vlasnici napajali vodom za piće i navodnjavanje.

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Građanima Valjeva su se obratili prof. dr Ratko Ristić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, dr Dragana Đorđević, naučni savetnik, narodni poslanik Aleksandar Jovanović- Ćuta, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Republike Srbije, Zvezdan Kalmar iz Koalicije za održivo rudarstvo, Bojan Simišić iz Eko straže i drugi gosti i sugrađani.

 

- Borba protiv eksploatacije litijuma je zalaganje za očuvanje suvereniteta Srbije, zdravlja, imovine i tradicije našeg naroda, prava budućih generacija da žive slobodno u okruženju koje podstiče rađanje i napredak. Sve drugo je potčinjavanje interesima stranih kompanija, izdaja zemlje i pretvaranje Srbije u drugorazrednudržavu, izloženu surovom pljačkanju prirodnih bogatstava, bez ikakvih obzira prema životnoj sredini i kvalitetu života naših ljudi - rekao je profesor dr Ratko Ristić.


Dr Dragana Đorđević je kazala da je nauka već shvatila da je koncept sa električnim automobilima pogubniji po životnu sredinu i planetu uopšte nego što je to slučaj sa fosilnim gorivima jer su za proizvodnju baterija potrebne ogromne količine litijuma, kobalta i mnogih drugih elemenata za koje je potrebno otvoriti nebrojeno mnogo rudnika koji trajno devastiraju životnu sredinu. Dodala je da se mnoge vrste baterija, kao naprimer litijumske, ne recikliraju, a u sebi sadrže brojne toksične elektrolite koji zajedno sa baterijama kao otpad završavaju u prirodi.

 

- Litijumske baterije su se pokazale kao loše rešenje jer podležu samozapaljenju i brojni su primeri paljenja automobila, vozova, električnih trotineta u pokretu kao i baterija računara ili mobilnih telefona. Prošle godine potonuo je brod sa 4000 novih električnih automobila jer se baterija jednog od njih samozapalila. U požaru se u vazduh emituju toksične supstance ravne bojnim otrovima. Dakle koncept električnih vozila je apsolutno neodrživ na duže staze, osim što donosi trenutnu korist rudarskim i automobilskim industrujama. Priča o električnim automobilima je samo marketinška mantra rudarskih i automobilskih industrija i korumpiranih političara - kazala je dr Đorđević i dodala:

 

- Energetska tranzicija mora da ide ka održivim rešenjima, a ona su u sunčevoj energiji, biogorivima iz biomase i vodoniku, odnosno smeši biogoriva i vodonika, a Srbija tih resursa ima u izobilju. Sva ostala priča o rudarenju je mantra zbog isključivog profita stranih kompanija. Rudarenje litijumom je posebno pogubno po životnu sredinu i takvi rudnici danas u svetu postoje jedino u pustinjama i nenaseljenim predelima. Istražne radnje u okolini Loznice i Valjeva  su već pokazale razmere štetnosti zbog curenja toksične rudničke vode koja je prodrla u podzemne pijaće vode i arterške bunare zagađujući pijaću vodu zbog čega je Cvetko Jovanović oboleo od nepoznate bolesti i polja borovnica zatrovana vodom za zalivanje iz arterških bunara u okolini Valjeva, kao i na plodne oranice u Jadru gde više ni korov ne uspeva. Eksploatacija litijuma je naročito pogubna po životnu sredinu i sav živi svet zbog visoko rizične tehnologije ekstrakcije litijuma iz ruda koja uključuje potrošnju ogromnih količina koncentrovane sumporne kiseline i ogromnih količina vode na uštrb poljoprivredi i vodosnabdevanju. Neke evropske zemlje imaju daleko više litijuma od Srbije, kao na primer Nemačka, Češka pa i Španija i Francuska ali ne planiraju da otvaraju rudnike, to žele da rade u zemljama trećeg sveta gde vlada neznanje i visok stepen korupcije na svim nivoima. U Srbiji su zamislili desetak rudnika litijuma dok u Europi ne postoji ni jedan – zaključila je dr Dragana Đorđević .

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Zvezdan Kalmar navodi da se energetika budućnosti ne može bazirati na litijumskim akumulatorima jer bi stepen uništenja životne sredine višestruko nadišao korist od akumulisane energije.

 

- Litijum nije gorivo, nego baterija, džaba akumulator kad je struja iz uglja. Prava budućnost je solarna energija akumulirana u malinama, kajsijama, medu, kukuruzu, borovnicama, a ne u litijumu. Iskopavanje litijuma bi uništilo celu Srbiju, a posebno Loznički, Valjevski, Šabački, Bijeljinski kraj – reko je Kalmar.

 

Aleksandar Jovanović-Ćuta je naglasio da ovo više nije pitanje ni za struku ni za nauku, nego je pitanje osnovnog ljudskog dostojanstva i hrabrosti. "Propašće im svaki euro koji su uložili u čerupanje naše Srbije! Nema ćutanja!!!", poručio je.

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Tokom ekološke akcije, aktivisti pokreta "Marš s Kolubare" podelili su građanima više od 5000 letaka i drugih informativnih materijala s ciljem da građanima približe problem planova o izgradnji rudnika bora i litijuma kod Valjeva, ukazujući da je Valjevo, sa do sada preko pedeset primenjenih geoloških bušotina u selima Popučke, Lukavac, Šušeoka i Mrčić, zajedno sa Gornjim Nedeljicama kod Loznice, trenutno ekološki potencijalno najugroženija geografska tačka Evrope.


Pokret "Marš s Kolubare" je pozvao građane Valjeva da im se masovno pridruže u borbi za zabranu rudarenja u dolini Kolubare, jer su i sami direktno ugroženi zbog činjenice da su i delovi gradskog jezgra Valjeva u granicama istražnog područja Valjvo-sever i to delovi Novog naselja, Petog puka i Gradca, naglašavajući da njihova borba ni do sada nije bila uzaludna, jer je kompaniji Euro litijum Balkan izrečena privremena mera zabrane vršenja primenjenih geoloških istraživanja na području Valjevsko-mionički basen, koja je i dalje na snazi, kao i da je Republička poljoprivredna inspekcija protiv iste kompanije donela četiri rešenja o zabrani radova zbog kršenja zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 sati 16 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 13 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 8 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara