Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
29.11.2022, 07:52

Završen Gerontološki centar, nedostaju priključci na infrastrukturu

č: | fb:

Građevinski radovi na Gerontološkom centru u Valjevu ili Domu za stare su završeni, međutim objekat još uvek nije priključen na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu.

 

Zahtev za priključenje na distributivni sistem električne energije treba da podnese Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok su priključci na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i pristupna saobraćajnica, obaveza lokalne samouprave.

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi radovi na priključenju Gerontološkog centra na vodovodnu i kanalizacionu mrežu su u toku i biće završeni sredinom ove sedmice. Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega objekat još uvek nije priključen na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, i zbog čega ti priključci nisu rađeni paralelno sa građevinskim radovima, koji su već završeni, u Gradskoj upravi nam je rečeno da su "svi radovi na objektu rađeni prema usvojenom dinamičkom planu, a u skladu sa nastalim situacijama prilikom izgradnje na terenu, pravljene su manje izmene o kojima su odlučivali izvođači u dogovoru sa nadzorom i naručiocima posla". Dodaju da su "kompletne instalacije definisane ugovorom o izvođenju radova".

 

U Gradskoj upravi nisu mogli precizno da nam kažu kada će Gerontološki centar biti priključen na elektromrežu jer je to u nadležnosti resornog ministarstva, ali navode da će se "priključenje izvesti u najkraćem roku". 

 

"Radovi na stalnom priključku na distributivni sistem električne energije Gerontološkog centra se, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, podnose kada je objekat završen sa svim potrebnim instalacijama u tom obimu da se kroz CEOP može podneti zahtev za priključenje na infrastrukturu. Ugovorom o pružanju usluga za priključenje na distributivni sistem između operatora distributivnog sistema Elektrodistribucija Srbije Beograd i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja definisane su obaveze ugovorenih strana, kao i rokovi", rečeno nam je u Gradskoj upravi.

 

Parking i dvorište Gerontološkog centra

Parking i dvorište Gerontološkog centra (Foto: Đorđe Đoković)

Pored toga što Gerontološki centar još uvek nije priključen na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu, nije završena ni pristupna saobraćajnica. Naime, nedavno je asfaltirana ulica, radovi su finansirani iz gradske kase, međutim ta saobraćajnica nije u skladu sa planom i propisima. Pored ostalog širina ulice je nepuna četiri, a treba da bude šest metara. U Gradskoj upravi nam je rečeno da je "Grad, u ovom trenutku, izvršio rehabilitaciju postojeće ulice čiji profili i elementi nisu privedeni nameni prema planu PGR Gradac. Grad planira da navedenu ulicu proširi sa svim potrebnim elementima regulacije u narednom periodu".

 

U Gradskoj upravi očekuju da će Gerontološki centar biti kompletno završen i korisnici useljeni početkom 2023. godine, do kada bi trebalo da objekat bude opremljen, kao i da Vlada Srbije donese akt o osnivanju Ustanove Gerontološki centar Valjevo. Još uvek nije poznato ko će finansirati opremanje Gerontološkog centra.

 

Građen pa ostavljen...

 

Prekinuti radovi na Gerontološkom centru

Prekinuti radovi na Gerontološkom centru (Foto: Đorđe Đoković)

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podsetimo, izgradnja Gerontološkog centra u Valjevu je počela 2009. godine, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana. Novac je potrošen, radovi su u nekoliko navrata nastavljani i prekidani, a objekat je vremenom propadao. U septembru prošle godine nastavljeni su radovi, a blizu 1,2 milijarde dinara sa PDV- om za završetak obezbedila je država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

 

Novi projekat je bio u skladu sa novim standardima propisanim za izgradnju gerontološkog centra, tako da su porušeni pojedini zidovi u unutrašnjosti, kompletno je zamenjena stolarija, dograđeno je prihvatilište, kotlarnica i portirnica.

Hol u Gerontološkom centru

Hol u Gerontološkom centru (Foto: Đorđe Đoković)

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Đorđe Đoković)

Površina Gerontološkog centra je oko 6.200 kvadrata, a za 113 korisnika, pored smeštaja, biće obezbeđena zdravstvena nega kao i vaninstitucionalna zaštita.  U prihvatilištu za beskućnike ima 30 mesta i 20 u dnevnom boravku za jednodnevni smeštaj starih lica.

 

Na završetku izgradnje Gerontološkog centra bila su angažovana valjevska građevinska preduzeća "Kompresor ing" i "Kej", valjevska firma "Frenki alarm", beogradske "Ening energetik" i "Jugogradnja" i "Fitiš – ju" iz Subotice.

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Vredelo je čekati

 

Uprkos tome što su mnogi bili skeptici da je "Majdan" prava lokacija za Gerontološki centar, i uprkos brojnim kritikama, koje su pratile izgradnju ovog objekta, u krajnjem ishodu Valjevo je dobilo jedno reprezentativno građevinsko zdanje i najsavremeniji Dom za stare. Ukratko kako kažu u Gradskoj upravi – "vredelo je čekati". Nadamo se da na zvanično otvaranje vrata i prijem prvih korisnika nećemo dugo čekati.

Plato Gerontološkog centra

Plato Gerontološkog centra (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 23 sati 57 minuta

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara

Kulturni centar u Mionici (foto: Kolubarske.rs)
Radovi iz IUS "Trnavac" Pre 19 sati 25 minuta

"Izbor iz kolekcije" u Kulturnom centru u Mionici

U Umetničkom legatu Kulturnog centra u Mionici biće otvorena izložba radova "Izbor iz kolekcije", iz bogate zbirke savremenog likovnog stvaralaštva koju Internacionalni umetnički studio "Radovan...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
U Sinđelićevoj ulici 17.03.2024

Pucnjava u Valjevu, upucan muškarac

U subotu pola sata pre ponoći dogodila se pucnjava u Valjevu u Sinđelićevoj ulici u blizini KK "Student". Upucan je muškarac S. T. (25) iz Valjeva.    Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju...  · 12 komentara