Predavanje u Gimnaziji (foto: Kolubarske.rs)
Predavanje u Gimnaziji (foto: Kolubarske.rs)
08.12.2022, 07:57

Izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i protiv zloupotreba kojih je bilo

č: | fb:

Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović i šef Odseka u Sektoru za izveštavanje i analitičke poslove Službe Poverenika Mirela Zozi Jeković, održali su predavanje u Valjevskoj gimnaziji o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao i o izradi i objavljivanju Informatora o radu organa vlasti.

 

Poverenik Marinović je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se u "njegovom Valjevu" održava prvo predavanje na ove teme.

 

- Zadovoljstvo mi je da danas prvi put u svom Valjevu držimo predavanje predstavnicima organa vlasti na temu "Izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja", koji svima njima nameće neke silne obaveze u poštovanju jednog od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na obaveštenost. Značajne izmene su urađene i zbog toga je potrebno sve organe vlasti u Republici Srbiji upoznati sa njima kako bi ovo pravo bilo ostvareno na pravi način, zaštićeno efikasnije, ali i da bi se sprečile zloupotrebe, kojih je u poslednje vreme bilo dosta. Posebno mi je drago zbog toga što prvo predavanje u nizu je upravo u Valjevu, tako da sam zahvalan čelnicima Grada, koji su shvatili značaj ovoga predavanja i ubeđen sam da će biti od koristi – rekao je Marinović.

 

Dodao je da će Mirela Zozi Jeković, šef Odseka u Sektoru za izveštavanje i analitičke poslove Službe Poverenika održati predavanje koje je takođe vezano za izmene zakona, a to je objavljivanje Informatora o radu organa vlasti i podnošenje godišnjih izvešataja Povereniku, zbog toga što je to zapravo pravi presek stanja u Republici Srbiji, koliko su organi vlasti otvoreni prema građanima, prema medijima, prema svima onima koji traže informacije i koliko poštuju ovo pravo – kako i koliko postupaju po zahtevima tražioca informacija.

 

Poverenik Marinović je rekao da je teško izdvojiti samo jednu značajnu novinu koju donose izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ipak ono što je važno jeste to da će se smanjiti zloupotreba.

 

- U poslednje vreme je bilo mnogo zloupotreba, po više hiljada zahteva je podnošeno ne da bi se dobile informacije, nego da bi neki preko nekih advokata došli do para. To smo pokušali, i ubeđen sam da ćemo uspeti da sprečimo određenim intervencijama u zakonu. Sa druge strane, Poverenik nije imao dovoljno jaka ovlašćenja, sada je dobio mnogo veća. Pored onog klasičnog organa koji postupa po žalbama, Poverenik sada podnosi i optužne akte prekršajnim sudovima, izdaje prekršajni nalog za ćutanje uprave, ima mnogo veća ovlašćenja kada su u pitanju tajni podaci i kada se uopšte može utvrditi činjenica u nekom dokumentu za koji se tvrdi da je tajni ili da postoji neki drugi razlozi za uskraćivanje informacije. Sa druge strane, olakšali smo položaj ovlašćenih lica u tom smislu da neće morati da odgovaraju uvek kao što su do sada, precizno su definisani za koje prekršaje odgovara ovlašćeno lice za vođenje postupka po zahtevu za slobodan pristup, a za koje rukovodilac organa... - rekao je Marinović.

 

Milan Marinović

Milan Marinović (Foto: Kolubarske.rs)

Kada je u pitanju Informator u radu, povećan je broj rubrika koji organi vasti moraju da popune o svom radu, sa 9 na 24 rubrike i promenjen je sistem objavljivanja ifnormacija. Marinović je naveo da je do sada svako objavljivao na svom sajtu kako je hteo i bilo je tu šarenolikosti, sada svi objavljuju na sajtu Poverenika na jedinstvenom informacionom sistemu.

 

Milan Marinović je u razgovoru sa novinarima rekao da postoji puno organa vlasti koji svoju obavezu postupanja po  Zakonu revnosno ispunjavaju, međutim ima i onih koji "ćute".

 

- Zakon postoji od 2004. godine, a postoje određeni organi vlasti koji još nisu shvatili potrebu da udovoljavaju zahtevima građana. To izgleda teret, ali to je ustvari mnogo lakše, i zato ću da se vratim na informatore. Kada vi objavite o svom radu sve, onda nemaju šta da vam traže. Mnogo je lakše da date te informacije koje je logično da svi znaju. A to su - kako se donose odluke, kako se troše pare iz budžeta, kako se sprovode javne nabavke i slično. Kada to objavite, onda vam niko neće tražiti te informacije i svi će biti zadovoljni. Ne samo građani, nego i vi novinari jer ćete moći da se posvetite svom poslu, a ne da tragate po dokumentima da bi pronašli informaciju koja je od značaja za građane - rekao je Marinović.

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li su česte i brojne žalbe zbog ne postupanja organa vlasti u Valjevu, Marinović odgovara potvrdno, ne navodeći ko su "redovni žalioci" rekavši da "organi vlasti u Valjevu vrlo dobro znaju ko im traži informacije".

 

- Postoje manji gradovi i opštine gde imamo profesionalne tražioce informacija i profesionalne žalioce, ali Valjevo ne zaostaje. Postoje ljudi iz Valjeva koji vrlo dobro poznaju zakon, postupak i značaj slobodnom pristupu informacijama i to u priličnoj meri dobro koriste – rekao je Poverenik.

 

Na pitanje novinara koliko je u prethodne tri i po godine, koliko je na čelu Službe Poverenika, bilo političkih pritisaka i koliki stepen samostalnosti Povereniku daje zakon, Marinović kaže da je prema zakonu Poverenik nezavisan državni organ samostalan u svom radu.  

 

- Na stranu to šta kaže zakon, ja ne mogu da kažem da je bilo nekih pritisaka. Bilo je odbijanja da se učini dostupna informacija. U principu pritisaka, u pravom smislu te reči, nije bilo. Ja sam i rekao kada sam izabran za Poverenika da neću trpeti pritiske bilo koje vrste, pa ni političke. Mene politika ne interesuje, ja sam došao iz sfere pravosuđa i želim da ovaj posao obavljam na čestit, zakonit i savestan način. Za sada to uspevam, nadam se da ću do kraja mandata, koji traje sedam godina, u tome i uspeti – rekao je Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović      

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 11 sati 39 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 11 sati 40 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 6 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara