Pećina pre seče drveća (foto: Đorđe Đoković)
Pećina pre seče drveća (foto: Đorđe Đoković)
16.12.2022, 07:56

"Ova vlast je rešila da potpuno uništi Pećinu"

č: | fb:

Saopštenje za javnost preduzeća "Agrorazvoj-valjevske doline", koje gazduje valjevskim šumama, povodom seče drveća u Parku Pećina, predstavlja "običan populistički pamflet, kojim su samo potvrđene sumnje građana da se radovi u parku izvode protivno odredbama Zakona o šumama", navodi u saopštenju Udruženja građana Valjevski pokret otpra (VPO).

 

"Dakle, radi se o običnoj hajdučiji tako svojstvenoj ovoj vlasti! Direktna posledica takvog nezakonitog postupanja je činjenica da će stabla iz najvećeg i najstarijeg gradskog parka završiti u osečinskim mašinama za mlevenje peleta. Pozivanje preduzeća Agrorazvoj-valjevske doline na nekakve zahteve JP Puteva Srbije, privatne elaborate i naloge inspekcije nema nikakvo uporište u zakonu. Svi navodi iz tog saopštenja imaju za cilj da, jeftinim i ispraznim frazama o brizi za bezbednost građana, prikriju jedan istinski zločin nad prirodom. Nakon svega iznetog sasvim je jasno da ti hajduci revitalizaciju Parka Pećina shvataju kao obično krčenje obala duž seoskih puteva i ništa više od toga!", navodi se u saopštenju VPO i dodaje:

 

"Skoro dve godine ova vlast nasrće na Park Pećina uz flagrantno kršenje zakona. Zakonom o šumama, ali i nizom drugih zakonskih i podzakonskih propisa iz ove oblasti, vrlo jasno su definisani okviri u kojima se sprovodi proces revitalizacije parkova i park-šuma.

 

Valjevski pokret otpora podseća da je neophodno prethodno doneti dva strateška dokumenta.

 

"Prvi dokument, koji mora biti donet, je desetogodišnji program gazdovanja šumama pod nazivom 'Osnova gazdovanja šumama grada Valjeva' i to od strane Skupštine grada Valjeva, a na koji saglasnost mora dati i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Na osnovu tog dokumenta, pristupa se donošenju godišnjih programa gazdovanja šumama pod nazivom 'Program gazdovanja šumama grada Valjeva', koji donosi preduzeće Agrorazvoj-valjevske doline, kome je Grad Valjevo poverio gazdovanje valjevskim šumama. Svaka radnja koja se sprovodi u šumama i park-šumama na teritoriji našeg grada mora biti predviđena navedenim strateškim dokumentima, pa tako i bilo kakva seča stabala u Parku Pećina", navodi se u saopštenju VPO i dodaje:

 

"Više puta smo javno postavili pitanje - kada su ovi navedeni dokumenti doneti od strane nadležnih organa? Odgovor na ovo pitanje građani Valjeva nisu dobili. Samim tim, svako postupanje preduzeća Agrorazvoj-valjevske doline, bez prethodno donetih navedenih strateških dokumenata, predstavlja zločin bez presedana, čije posledice imamo priliku da vidimo na licu mesta!", navodi se u saopštenju VPO.

Pećina posle seče drveća

Pećina posle seče drveća (Foto: VPO)

 

Pećina pre seče dreća

Pećina pre seče dreća (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevski pokret otpora je apelovao i upozoravao na nesagledive štetne posledice njihovog postupanja, podnosili su i prijave nadležnim organima, ali "ova vlast je definitivno rešila da potpuno uništi Pećinu, to je sada više nego očigledno i van svake sumnje".

 

"Možemo slobodno reći da se ovde više ne radi samo o njihovoj nestručnosti, neznanju, finansijskim malverzacijama već o otvorenoj mržnji prema svemu što predstavlja istoriju, srce i dušu ovog grada! Na putu njihovog rušilačkog pohoda našao se i Park Pećina za koji je svaki građanin Valjeva sudbinski vezan, a čija stabla oni nazivaju 'drvnim otpadom', koja će nakon što ih iskasape prodavati u bescenje. Pošto je jasno da ova vlast neće stati dok ne završi svoj bestidni pir i kako znamo da živimo u državi u kojoj je sistem do temelja uništen, svaki dalji razgovor sa njima je završen, a nama kao građanima ne preostaje ništa drugo nego da sami stanemo na crtu zlu i da ih po svaku cenu sprečimo da ostvare svoj pakleni plan!", navodi se u saopštenju za javnost Valjevskog pokreta otpora uz poruku: "Kocka je bačena!".

 

Aktuelno

Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Na sajtu Grada Pre 17 sati 22 minuta

Anketa o kvalitetu grejanja

Na sajtu grada Valjeva objavljen je oglas JKP "Toplana Valjevo" kojim se korisnici usluga ovog javnog preduzeća pozivaju da se, popunjavanjem ankete, izjasne o kvalitetu grejanja za sezonu 2023/2024.  · 3 komentara

Nelegalni objekat na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Nelegalni objekat se pojačao baštom 9.05.2024

Moć investitora ili nemoć Grada?

Umesto da bude uklonjen, prema Rešenju građevinskog inspektora od 17. januara, ugostiteljski objekat u centru Divčibara radi "punom parom" i to pojačan baštom. U Gradskoj upravi pre dva meseca...  · 14 komentara