Nebojša Stojaković  (foto: Politika)
Nebojša Stojaković (foto: Politika)
04.01.2023, 08:07

Valjevski lekari izveli operaciju na otvorenom srcu i spasli život pacijentkinji

č: | fb:

Vraćala sam se sa terena, išla da previjem pacijenta, vozila sam i osetila bolove u predelu srca... Izgubila sam svest, "zakucala" se u kamion i... ničega se više ne sećam, samo košmarnih snova. Probudila sam se posle mesec dana. Ovo mi je drugi život, ja nisam bila živa! Čovek je stvarno uradio nemoguće, on je prava dragocenost!

 

To je praktično sve čega se o teškoj saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 21. septembra prošle godine u selu Rubribreza, danas seća Nada Rosić (61), medicinska sestra iz lajkovačkog Doma zdravlja. Nada je živa, a čovek koji je uradio nemoguće je dr Nebojša Stojaković, hirurg, načelnik Operacionog bloka i načelnik Hirurškog sektora u Opštoj bolnici Valjevo, lekar koji je dežurao tog 21. septembra. I nije bio sam, ne bi ni mogao sam, ono što je delovalo gotovo nemoguće uradio je veliki tim valjevske bolnice.

 

Sve je ličilo na obično dežurstvo dok nije stigao hitan poziv iz Urgentnog centra - težak udes u Rubribrezi, teško povređena žena, koleginica iz Doma zdravlja Lajkovac, dovoze je u bolnicu, svi su u pripravnosti.

 

- Dovežena je u opšte teškom stanju, sa jedva merljivim pritiskom, bleda, orošena znojem, jedino je mogla da kaže da je guši... Sve je ukazivalo na unutrašnje krvarenje. Moralo je brutalno brzo da se deluje - do detalja se svakog trenutka seća dr Nebojša Stojaković, dok za "Politiku" vraća film dramatičnih dešavanja koja su se merila minutima i sekundama.

Nebojša Stojaković

Nebojša Stojaković (Foto: Politika)

Pacijentkinja je odmah intubirana, sonda je potvrdila unutrašnje krvarenje u trbušnoj duplji, od momenta prijema do prvog hirurškog reza prošlo je tri minuta! Ustanovljena je teška povreda, ruptura, naprsnuće slezine i taj organ je morao odmah biti odstranjen. Ali, opšte stanje povređene i dalje je bilo jako loše.

 

- Najviše je plašio oslabljeni disajni šum sa leve strane, dijafragma se nije pokretala u ritmu u kojem bi trebalo, teško je disala - nastavlja u dahu dr Stojaković. Usledilo je plasiranje torakalnog drena u grudnu duplju i zle slutnje su se obistinile, uočena je ogromna količina krvi - novo iskušenje.

 

- Nije bilo vremena, shvatili smo da joj život visi o koncu. Odmah smo zatvorili stomak i okrenuli je na bok. Usledio je novi rez na grudima i videlo se da je srce u zastoju, da je srčana maramica puna krvi, pretio je fatalni ishod. Kada smo otvorili maramicu uočili smo da je usled strahovitog udarca u grudni koš došlo do rupture srčanog mišića u dužini od 15 milimetara... Zašili smo je direktno, na otvorenom srcu, dok je radilo! Krvarenje je prestalo! - priča dr Stojaković, preživljavajući, čini se, ponovo svaki trenutak dramatičnih dvočasovnih događaja iz valjevske operacione sale od pre tri i po meseca.

 

Pacijentkinja je odmah u stabilnom stanju prebačena u Beograd na dalje lečenje. Hirurški nije imalo šta više da se radi, Valjevci su posao kardiohirurga, iako to nisu, uradili besprekorno. Potvrdile su to i kolege iz Kliničkog centra Srbije, gde je Nada Rosić dovežena, stavljena na respirator, uvedena u veštačku komu, da bi joj se pluća oporavila. I ona se posle jednomesečne kome oporavila, kaže, živi drugi život.

 

Dr Nebojša Stojaković, koji je intervenciju na otvorenom srcu izveo uz asistenciju kolege hiruga dr Miloša Maravića, kaže da su oni opšti hirurzi, da im ovakve povrede nisu baš "familijarne"...

 

- Ovo je bio posao za kardiohirurga, ovakve operacije se ne rade u Valjevu, ali mi jednostavno nismo imali izbora, da smo pacijentkinju uputili za Beograd, sigurno tamo ne bi živa stigla! Presrećan sam, ponosan na valjevsku bolnicu, na sve kolege koji su u ovome učestvovali - i anesteziolozi i ortoped i kolege iz transfuzije i instrumentari... Ovo se dešava jednom u karijeri - ističe dr Stojaković.

Nada Rosić

Nada Rosić (Foto: Politika)

 

A Nada Rosić, više od četiri decenije zdravstveni radnik koji pomaže pacijentima, odjednom se našla u ulozi pacijenta.

 

- Neizmerno sam srećna, ne postoje reči da zahvalim kolegama iz valjevske bolnice. Sigurna sam da su dali sve od sebe, ja to najbolje znam kao zdravstveni radnik. I u Beogradu su mi posle rekli: "Uradio je čovek, alal mu vera!" - ne skriva uzbuđenje i sreću Nada Rosić, žena koja živi svoj drugi život.

 

Objavljeno u Politici (autor Slobodan Ćirić)

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 7 sati 8 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 4 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 14 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara