Medicinska škola (foto: Kolubarske.rs)
Medicinska škola (foto: Kolubarske.rs)
06.01.2023, 07:56

Nova v.d. direktorka Medicinske škole žena zamenika šefa odborničke grupe SNS

č: | fb:

Dosadašnji direktor Medicinske škole "Dr Miša Pantić" u Valjevu Aleksandar Maravić, profesor fizičkog vaspitanja, je razrešen funkcije i umesto njega je za v.d. direktora na period od šest meseci postavljena Ana Ilić, diplomirani profesor biologije i hemije, nezvanično saznaju Kolubarske.rs.

 

Prema našim saznanjima, rešenje o imenovanju Ane Ilić za v.d. direktora i rešenje o razrešenju Aleksandra Maravića, koja je potpisao ministar prosvete Branko Ružić, stigla su na e-mail adresu škole u sredu, 4. januara. Kako nezvanično saznajemo u rešenju o razrešenju dosadašnjeg direktora, koji je na čelu Medicinske škole bio od 2011. godine, pored ostalog, piše da se razrešava "na osnovu verovatnog prekršaja kao odgovorno lice".

 

Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da razrešenja i imenovanja direktora na ovaj način i uz ovakvo obrazložnje ne bi ni bilo da je ispoštovan konkurs i procedura vezana za izbor direktora Medicinske škole "Dr Miša Pantić".

 

Naime, pošto Aleksandru Maraviću četvorogodišnji mandat ističe 21.02.2023. godine, sredinom oktobra je raspisan konkurs za izbor direktora škole. Na konkurs su se javili aktuelni direktor i Ana Ilić, diplomirani profesor biologije i hemije, sa oko osam godina radnog staža, koja je sa po pola radnog vremena bila zaposlena u valjevskoj OŠ "Desanka Maksimović" i u OŠ "Milan Minjas", na Ubu. Većinu glasova na Nastavničkom veću (78:7) i na Školskom odboru (6:3) dobio je Aleksandar Maravić. Inače, Školski odbor broji devet članova, tri su iz redova zaposlenih, tri iz lokalne samouprave i troje roditelja.

 

"Zakonska procedura, kada je konkurs u pitanju, zahteva izjašnjavanje Nastavničkog veća, a onda se naše mišljenje ignoriše i odlučuje se drugačije", kaže sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da ministar imenuje direktora škole na četiri godine. Raspisuje se konkurs, a kolektiv škole daje mišljenje o kandidatima tako što tajno glasaju predstavnici Nastavničkog veća i Školskog odbora. U zakonu je precizirano da direktor mora da se postavi u propisanom roku, a ako dođe do problema pribegava se v. d. stanju.

 

"Nakon izjašnjavanja i velike podrške direktoru, i od kolektiva ali i roditelja, kreću "problemi". U školu skoro svakodnevno dolazi prosvetna inspekcija po raznim anonimnim prijavama, među kojima je da Maravić nema licencu za direktora, da bi na kraju inspekcija došla i po prijavi Ane Ilić", priča sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Navodni prekršaj ili kako je rečeno "diskriminacija", je to što su na FB stranici Medicinske škole objavjeni rezultati glasanja Nastavničkog veća i Školskog odbora.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da je Ana Ilić prosvetnoj inspekciji podnela prijavu protiv konkursne komisije, Školskog odbora i Nastavničkog veća. Ilić je navela da je, objavljivanjem rezultata glasanja na društvenoj mreži, ona dovedena u nepovoljniji položaj u odosu na protivkandidata, kao i da, prema Poslovniku o radu Nastavničkog veća i Školskog odbora, rezultati glasanja mogu da se objave na oglasnoj tabli škole. Smatrala je da je, objavljivanjem na društvenoj mreži, prekršen Poslovnik. To je konstatovala i republička prosvetna inspektorka i nakon toga je, kako kaže naš sagovornik, usledilo "hitno" rešenje o razrešenju Aleksandra Maravića i rešenje o imenovanju Ane Ilić za v.d. direktora do okončanja novog konkursa koji će biti raspisan u zakonskom roku.

 

Prema rečima našeg sagovornika "sve ovo se dešava zbog toga što je u vrhu Srpske napredne stranke odlučeno da direktor valjevske Medicinske škole mora biti Ana Ilić, supruga Ivana Ilića Tucka, zamenika šefa odborničke grupe SNS u Skupštini grada". Dodaje da je zanimljivo to što se sve ovo u vezi razrešanja direktora i imenovanja v.d. direktor dešava po "hitnom postupku" i to u vreme raspusta!

 

Nameće se zaključak da u slučaju kada je u pitanju supruga partijskog druga, za ministra je "verovatni prekršaj" neoprostiv greh, a rezultati glasanja mogu se javno objaviti na oglasnoj tabli, ali ne i na FB stranici?! I na kraju, ako je Ana Ilić, kako navodi naš sagovornik, podnela prijavu protiv konkursne komisije, Nastavničkog veća i Školskog odbora, zbog čega je smenjen direktor škole!?

 

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 8 sati 4 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 1 komentar

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 8 sati 3 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 1 dan 4 sati

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...