Blokada puta u Žabarima (4. januar) (foto: Kolubarske.rs)
Blokada puta u Žabarima (4. januar) (foto: Kolubarske.rs)
11.01.2023, 07:59

Odblokiran put u selu Žabari

č: | fb:

Meštani valjevskog sela Žabari uklonili su blokade sa puta, koje su postavili 4. januara, nakon što su se šleperi vratili u majdan, koji se nalazi u susednom selu Robaje, i istovarili kamen, što je bio jedan od njihovih zahteva, potvrdili su za Kolubarske.rs.

 

Meštanin sela Miroslav Lukić, jedan od učesnika u blokadi puta, kaže da je blokada uklonjena i kamioni vraćeni u majdan na intervenciju gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovća, koji se uključio u rešavanje ovog problema. Lukić dodaje da imaju uveravanja i obećanje da njihovim nekategorisanim putem više neće prolaziti šleperi natovareni kamenom. Dodaje da će, ukoliko se to ipak desi, ponovo blokirati put, ali "ne vozilima nego svojim telima".

 

Podsetimo, meštani sela Žabari su pre sedam dana blokirali lokalni nekategorisani put u svom selu i nisu dozvolili prolaz kamionima koji prevoze kamen iz obližnjeg kamenoloma. "Rekli smo im da se vrate u majdan, da istovare kamen, pa će praznim kamionima moći da prođu. Oni su, međutim, parkirali nasred puta tri puna kamiona, zaključali ih i otišli, tako da sada tuda ne može niko da prođe - rekao je Lukić novinarima prvih dana blokade.

 

On je naveo da su se pobunili žitelji tridesetak domaćinstava u ovom delu sela, te da su se, još pre ove blokade, za pomoć obratili nadležnima u Gradskoj upravi od kojih su dobili uveravanje da se "ovim putem ne može odvijati nikakav teretni saobraćaj".

 

Ovaj put, koji meštane sela Žabare povezuje sa putnim pravcem Valjevo-Divčibare, nije asfaltiran, širok je manje od tri metra, tako da se na njemu jedva mimoilaze putnička vozila.

 

Prema rečima Miroslava Lukića, meštani drugog dela sela, kroz koji su ranije saobraćali kamioni iz majdana, takođe su se pobunili zbog uništavanja tog kraka puta od kamenoloma i centra sela do saobraćajnice Valjevo-Užice, nakon čega je ta deonica asfaltirana.

  

- Mi smo "Preduzeću za puteve", koje je radilo tu deonicu, dozvolili da privremeno koristi naš put za prevoz neophodnog materijala za asfaltiranje. Onda su ovi iz kamenoloma to iskoristili i pokušali da na mufte prođu, da i oni našim putem prevoze kamen. Nama je gradonačelnik Valjeva, koji je ranije bio ovde, rekao da nema šanse da ovuda prolaze kamioni. Bio je i znak za ograničenje tonaže na putu, ali ga je neko sklonio - rekao je Lukić.

 

On je naglasio da majdan jedno vreme nije ni radio, jer Žabarci nisu dozvoljavali da kamioni prolaze ni jednom ni drugom deonicom. Sve do ovog pokušaja 4. januara...

Blokada puta u Žabarima (4. januar)

Blokada puta u Žabarima (4. januar) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Saša Stevanović je, govoreći o tome zbog čega su odlučili da svoja prava ostvare blokadom puta, rekao da su kamioni iz majdana višegodišnji problem celog sela, njihove kuće su pored puta, nastaju veliki potresi kada kamioni prolaze, od prašine ne može da se živi. Pored toga, kamioni zauzmu ceo put, jedva da i pešaci mogu da prolaze, a kamoli automobili, traktori sa prikolicama...

 

- Mi nismo Severna i Južna Mitrovica, mi i onaj i ovaj ulaz u selo branimo zajedno, jer mi nemamu kud! Oni s Kosova sutra mogu doći u Srbiju, iz Hrvatske mogu doći u Srbiju, mi nemamo gde da odemo, a ugroženi smo svi, celo selo. Ostajemo ovde do kraja, odustati nećemo dok se ovo ne reši! - poručio je Stevanović pre dva dana.

 

Rešilo se nakon intervencije gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, koji je za Kolubarske.rs rekao da je zamolio da se kamioni vrate u majdan i da tim putem više ne prolaze kamioni natovareni kamenom. "Mora se tražiti neko rešenje u budućnosti, nije jednostavno, ali pokušaćemo. Za sada tim nekategorisanim putem, koji je bio blokiran, kamioni neće prolaziti", kazao je Gojković.

 

Ko je vlasnik kamenoloma?

 

Prema navodima meštana sela Žabari vlasnik kamenoloma je Strahinja Vasić iz Beograda. Kolubarske.rs su, još dok je trajala blokada puta, pokušale da razgovaraju sa Vasićem, međutim on se na naše telefonske pozive nije javljao, niti je odgovorio na poruku.

 

Strahinja Vasić je novinarima rekao da je on vlasnik beogradske firme "V 2 Trauser", a koja, prema njegovim rečima, ima svoj ogranak u Žabarima.

 

U Agenciji za privredne registre (APR) kao direktor i vlasnik firme "V 2 Trauser", pretežna delatnost preduzeća je drumski prevoz tereta, upisana je Snježana Vasić. Prema podacima APR jeste upisan Ogranak "V 2 Trauser Agregati" u mestu Žabari na adresi Mirkovići bb, šifra i naziv delatnosti je 4941 – drumski prevoz tereta. Inače, delatnost eksploatacija građevinskog i ukrasnog kamena, krečnjaka, gipsa je pod šifrom 0811.

  

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 2 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara